Vad är Napapiiri-Jukola?

Napapiiri-Jukola 2020

Napapiiri-Jukola 2021 är världens största stafettorienteringstävling. 

Lapplands midnattssol gör Napapiiri-Jukola unik: mitt i natten behöver löpare nödvändigtvis på nattsträckor inga pannlampor, för tack vare midnattssolen är sträckorna på natten nästan lika ljusa som sträckorna på dagen. I alla fall vi rekommenderar förbereda sig för en liten pannlampa för lätta läsning av kartan.

I Jukolakavlen får  både damer och män delta. I Venlakavlen får endast damer delta. I båda stafetterna får alla över 15 år delta. Man behöver ingen tävlingslicens i Jukola, och man behöver inte vara medlem i någon orienteringsförening – man kan också bilda ett eget lag av kompisar, kollegor eller t. ex. släktingar.

Den 72:a Jukolakavlen organiseras i Rovaniemi 2021, i finska Lappland. Vid Polcirkeln kommer cirka 18 000 löpare att orientera.

Jukola-veckoslutet börjar på lördagen med Venlakavlen, en stafett med fyra sträckor. Jukolakavlen  startar på lördagskvällen, när sommarkvällen övergår i Lapplands ljusa sommarnatt. I Jukolakavlen  finns sju sträckor, liksom det finns sju bröder i Jukola. Stafetten löper genom natten och vinnarlagen kommer till målet tidigt på söndagsmorgonen.

Napapiiri-Jukolas arrangörsförening är Ounasvaaran Hiihtoseura (OH) och tävlingsområdet är beläget i västra Rovaniemi, i området Mäntyvaara-Vennivaara-Ollerovaara. Jukola har organiserats en gång tidigare i Rovaniemi, år 1980 (då på Rovaniemis mest kända fjäll Ounasvaara).

Jukolakavlen  har i många år varit Finlands största idrottsevenemang för amatörer, med över 18 000 löpare. Tillsammans med föreningsfolk, servicegrupper, media samt publiken är Jukola-gästernas mängd  sammanlagt över 50 000 personer.

Mer än en orienteringstävling

Jukola är mycket mera än bara världens största stafettorienteringstävling. För många är det hela familjens höjdpunkt under sommaren och ett fint sätt att fira de vackra finska sommarnätterna.  Den unika atmosfären består av festivalstämning och gemenskap. Det är även förtjusande hur världens bästa orienterare löper samma sträckor som amatörer, och även med dem som orienterar första gången i livet.

Många kommer till Jukola för att njuta av stämningen som frivilliga, för att heja på bekanta eller obekanta lag eller som publik. Via tävlingscentralens enorma screen, sittandes på campingstolar, kan publiken följa stafetten hela dagen och hela natten.

Napapiiri-Jukolas tävlingsarena är som en liten stad. Där kan man vid sidan av stafetten njuta av bra mat och dryck i någon av arenans många restauranger, shoppa i idrottsaffärer eller besöka den lugna Skogskyrkan.