Mikä Napapiiri-Jukola

Napapiiri-Jukola 2020

Napapiiri-Jukola 2021 on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, joka järjestetään 21.-22.8.2021 Rovaniemellä, Suomen Lapissa. 

Jukolan viestin yhteydessä kilpaillaan myös naisten Venlojen viesti. Jukolan viestissä sekajoukkueet ovat sallittuja, mutta Venlojen viestissä saavat kilpailla vain naiset. Molempiin viesteihin saavat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat. Jukolassa et tarvitse kilpailulisenssiä, eikä sinun tai joukkuetovereidesi tarvitse kuulua suunnistusseuraan – voit koota oman joukkueesi kaveriporukastasi, työkavereistasi tai vaikkapa sukulaisistasi.

Järjestyksessään Napapiiri-Jukola on 72. Jukolan viesti ja 43. Venlojen viesti. Napapiirillä suunnistaa noin 12 500 suunnistajaa.

Jukola-viikonloppu alkaa lauantaina päivällä suunnistettavalla 4-osuuksisella Venlojen viestillä. Jukolan viestin lähtö tapahtuu lauantaina, kun elokuun ilta pimenee. Jukolan viestissä on seitsemän osuutta, kuten on Jukolassa seitsemän veljestä. Viesti kulkee läpi yön ja voittajajoukkue on maalissa varhain sunnuntaina aamulla.

Napapiiri-Jukolan järjestäjäseura on Ounasvaaran Hiihtoseura (OH) ja kilpailumaastona toimii Rovaniemen länsipuolelta löytyvä Mäntyvaara-Vennivaara -alue. Jukolan viesti on järjestetty Rovaniemellä kerran aikaisemmin. Vuonna 1980 Jukolan viesti kilpailtiin Rovaniemen tunnetuimmalla vaaralla Ounasvaaralla.

Jukolan viesti on jo vuosia ollut osanottajamäärältään Suomen ylivoimaisesti suurin harrasteliikuntatapahtuma, jossa kilpailee vuosittain yli 18 000 suunnistajaa ja lajin harrastelijaa. Kun lasketaan mukaan seurajoukot, huoltajat, mediaväki ja läpi yön tapahtumaa seuraavat katsojat, kohoaa Jukolan vieraiden määrä yli 50 000:n. Tänä vuonna Rovaniemelle on tulossa noin 12 500 suunnistajaa.

Enemmän kuin suunnistuskilpailu

Jukolan viesti on paljon enemmän kuin maailman suurin viestisuunnistustapahtuma. Se on monelle koko perheen kesän kohokohta. Ainutlaatuisessa tunnelmassa on ripaus festivaalimaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Yksi viehättävyyden tekijä on se, että Jukolassa maailman huiput suunnistavat samat radat kuntosuunnistajien ja jopa lajia ensimmäistä kertaa kokeilevien kanssa.

Moni tulee nauttimaan Jukolan fiiliksestä talkoolaisena, tutun tai tuntemattoman viestijoukkueen kannustajana ja avustajana tai yleisönä. Kisakeskuksen valtavalta valkokankaalta voit seurata viestien etenemistä koko päivän ja yön. Ruudun eteen retkituolien kanssa leiriytyneet katsojat ovat tuttu näky Jukolassa.

Napapiiri-Jukolan kisa-alue on kuin pieni kaupunki. Siellä voit nauttia itse kilpailun lisäksi hyvästä ruuasta joissakin alueen lukuisista ravintoloista, Mallasrastin antimista, urheilukaupoissa shoppailemisesta tai metsäkirkon rauhasta.

Ilmoittautuneet joukkueet

Ilmoittautuneet joukkueet löydät täältä: https://registration.jukola.com/?kieli=fi&kisa=j2020&view=1&