Terveysturvallisuus Jukolassa

Napapiiri-Jukolassa noudatetaan tapahtumanjärjestäjille laadittuja koronaturvallisuusohjeita, tartuntatautilain määräyksiä ja tapahtuman omaa terveysturvallisuussuunnitelmaa.

Tälle sivulle on koottu tietoa Napapiiri-Jukolan koronaturvatoimista sekä yleisötapahtuman että urheilukilpailun näkökulmasta. Mukana on myös tieto koronatestauspaikoista. 

Napapiiri-Jukolan koronaturvallisuusohjeet

Kilpailukeskus ja yleisöalueet

Tartuntatautilaissa tapahtumajärjestäjille annettujen velvoitteiden mukaisesti osallistujille tarjotaan mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja turvavälien pitämiseen. Lisäksi siivous ja pintojen puhdistus on tehostettua.

Kilpailukeskuksessa ja Jukola-busseissa käytetään maskeja. Tapahtuman järjestäjä edellyttää maskin käyttöä kilpailukeskuksessa sisä- ja ulkotiloissa, mikäli turvaväliä ei voida taata.

Turvallisuutta on lisätty mm. kulkuväyliä suunnittelemalla ja toimintapisteitä lisäämällä. Esimerkiksi kilpailuinfo on jaettu viiteen kaistaan, ja infon teltassa on avoin seinä ilmanvaihdon takaamiseksi.

Mäntyvaaran raviradalla on laaja, 20 000-paikkainen katsomo, jonne sopii turvaväleinkin tuhansia ihmisiä. Katsomoa suositellaan käytettävän myös yleisöravintolan jatkeena eli sinne voi siirtyä ruokailemaan, jotta ravintolan ruuhkapaine pienenisi.

Koronatestaus

Rovaniemen kaupunki tarjoaa läpi viikonlopun maksutonta koronatestausta, johon voi hakeutua matalalla kynnyksellä eli esimerkiksi hyvin lievissä oireissa tai jos epäilee altistuneensa koronavirukselle.  Rovaniemellä on viikonloppuna kaksi suurtapahtumaa, joten testaus voi ruuhkautua. Testaus toimii ilman ajanvarausta.

Testauspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löydät täältä: https://www.rovaniemi.fi/news/Rovaniemella-tehostettua-koronatestausta-talla-ja-ensi-viikolla-suurtapahtumien-vuoksi/34981/0ca62dfe-939b-463b-a9ba-2b7637d9abf4

Napapiiri-Jukolan kilpailukeskuksessa on yhteistyökumppaneidemme Rovaniemen kaupungin ja Mehiläisen järjestämä koronatestipiste. Se on tarkoitettu ensisijaisesti kilpailijoille ja työntekijöille ja toimii samoin periaattein kuin Rovaniemen kaupungin muukin koronatestaus.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Siihen käy ajokortti, henkilökortti tai passi.

Rovaniemen kaupungin koronatestauspiste avoinna kilpailukeskuksessa:

  • perjantaina 20.8. klo 16-20
  • lauantaina 21.8. klo 10-21
  • sunnuntaina 22.8. klo 10-16

Venlojen viesti ja Jukolan viesti

Jokaisen osallistujan toivotaan pitävän turvavälejä niin hyvin kuin se kilpailutilanteessa on mahdollista, esimerkiksi vaihtopuomilla, jonotus- ja ruuhkatilanteissa.

Lähtöryhmittely on tavanomainen, mutta lähdössä voi asettautua myös varsinaisen lähtöryhmän taakse väljemmin. Yhteislähdön jälkeen kartan saa lähtörivin kohdalta toimitsijalta. Sen jälkeen kartta on noudettavissa vaihtopuomin Helppipisteeltä, kunnes 30 minuuttia yhteislähdöstä on kulunut. 

Tarkemmat ohjeet yhteislähtöön: https://jukola.com/2021/koronaturvallisuus-yhteislahdossa-voi-jattaytya-lahtorivityksen-taakse/

Maskin voi jättää viimeistään K-pisteen roska-astioihin. Niille voi syntyä ruuhkaa. Jos mahdollista, laita maski lähdön yhteydessä omaan taskuusi.

Verryttelyalue on tavanomaista laajempi, ja siellä on tilaa turvaväleille.

Uusintalähdössä kartat pidetään karttasäkeissä 30 minuuttia lähdön jälkeen. Sen ajan ne ovat noudettavissa. Vasta sen jälkeen ne kerätään pois.

Tuulisuoja-alueilla joukkueiden tulee huolehtia hygieniatoimista ja rajoittaa teltoissa oleskelevien henkilöiden määrää.

Itkumuurilla (vastalauseet) rajoitetaan tarvittaessa teltan samanaikaista henkilömäärää. Ensiapupisteillä ohjataan turvaväleihin.

Yhteislähdössä, vaihdossa ja maalissa osallistujille jaetaan maski. 

Toiminta koronatartuntatilanteessa

Järjestäjä noudattaa tilanteessa tartuntatautiviranomaisen ohjeita. Ensi vaiheen ohjeet saa kilpailun johtokeskuksesta.

Jos sinulla todetaan koronatartunta:

  • Näytteenottaja ilmoittaa tartunnasta sinulle ja tartuntatautiviranomaiselle.
  • Pysy heti erillään muista ihmisistä.
  • Ilmoista tartunnasta kilpailuorganisaation johtokeskukseen: p.0800 132211. Johtokeskus ohjaa sinut tarvittaessa eristystilaan ja järjestää sinne ruokahuollon.
  • Jäljitystyötä varten sinun tulee olla puhelimitse tavoitettavissa ja listata henkilöt, joiden kanssa olet ollut kontaktissa kuluneen kahden vuorokauden aikana.

Tartunnan saanut ja hänen lähikontaktinsa eivät voi osallistua kilpailuun. Lähikontakteihin luetaan koko joukkue ja samassa yhteismajoituksessa olijat.

Koska jäljitystyön käynnistäminen kestää jonkin aikaa, tartunnan saanutta pyydetään kertomaan lähikontakteilleen tartunnasta, jotta nämä tietävät alkaa noudattaa karanteeniohjeita heti.

Tarkemmat ohjeet: Ohjeita Napapiiri-Jukolan osallistujille koronatartunnan varalta

Linkkejä