Coronasäkerhet i Napapiiri-Jukola

I Napapiiri-Jukola följer vi coronasäkerhetsanvisningar för evenemangsarrangörer, lag om smittsamma sjukdomar och tävlingsorganisationens egen hälsosäkerhetsplan.

På denna sida finns information om Napapiiri-Jukolas coronasäkerhetsåtgärder båda till publiken och idrottare. Här finns även information om corona testning samt testplatser.

Napapiiri-Jukolas coronasäkerhetsanvisningar

 •       Organisationen förutsätter användning av munskydd i tävlingscentret, båda inomhus och utomhus ifall säkerhetsavstånd inte kan hållas.
 •       Vänligen använd munskydd även i Jukola-bussar.
 •       Stanna hemma om du är sjuk eller har corona liknande symptom.
 •       Ifall du får symptom, sök dig till corona test.
 •       Ta hand om säkerhetsavståndet samt god hand- och hostningshygien.
 •       Se också till att medmänniskor har möjlighet att hålla avstånd.

Tävlingscentret och områden för publik

Enligt de anvisningar för evenemangsarrangörer som styrs av lag av smittsamma sjukdomar erbjuds alla deltagare möjlighet till handdesinfektion samt att hålla säkerhetsavstånd. Städning och rengöring av ytor är också noggrann.

I tävlingscentret samt i Jukola-bussar används munskydd. Organisationen förutsätter användning av munskydd i tävlingscentret, båda inomhus och utomhus ifall säkerhetsavstånd inte kan hållas.

Med hänsyn till säkerhet har också genomgångar och korridorer planerats noggrant och det finns gott om serviceplatser. T.ex. har tävlingsinfot delats i fem filer och infotältet har en öppen bakvägg för förbättrad ventilation.

Mäntyvaara travbana har en stor läktare med 20 000 platser som garanterar att flera tusen åskådare ryms med goda säkerhetsavstånd. Läktaren rekommenderas också att användas som ett tillägg till publikens restaurang, dvs. man kan äta restaurangens mat i läktaren för att underlätta rusningstider i restaurangen.

Corona testning

Rovaniemi stad erbjuder kostnadsfri corona testning under hela helgen, som man kan söka sig till med väldig låg tröskel även i lindriga symptom eller om man misstänker exponering till coronaviruset. Stadens testplatser kan vara väldigt upptagna p.g.a. två stora evenemang i Rovaniemi under helgen. Testningen sker utan tidsbeställning.

Testplatsernas adresser samt öppettider hittar du här (finska): https://www.rovaniemi.fi/news/Rovaniemella-tehostettua-koronatestausta-talla-ja-ensi-viikolla-suurtapahtumien-vuoksi/34981/0ca62dfe-939b-463b-a9ba-2b7637d9abf4

I tävlingscentret finns också våra samarbetspartners Rovaniemi stadens och Mehiläinens corona testningsstation. Det är avsett främst till tävlare och arbetare och fungerar på samma sätt som stadens andra corona testställen. Testen är kostnadsfri och dit kan man söka sig även med lindriga coronaliknande symptom. Det kan väntas köar på testställen.   

Du skall bevisa identiteten med körkort, identitetskort eller pass.

Mehiläinens corona testningsstation I tävlingscentret är öppet:

 •       fredag 20.8. kl. 16-20
 •       lördag 21.8. kl. 10-21
 •       söndag 22.8. kl. 10-16

Mehiläinen tar snabba antigentester. De anpassar sig till test som krävs vid inresa till Finland.

Ifall du behöver en PCR-test och testresultaten på engelska, finns de att köpa vid Mehiläinens testningsstation i Jukolas tävlingscenter.

Läs mer om PCR-testen (på engelska): https://jukola.com/2021/en/how-i-can-get-a-pcr-test-and-a-certificate-in-english/

Venla stafett och Jukola stafett

Vi hoppas att varje tävlare ser till att hålla säkerhetsavstånd så gott som det går i en tävlingssituation, t.ex. vid växelbommen, i köar och under trängseltider.

Startgruppering är som vanligt i stafetter, men man kan också placera sig efter den egentliga startgruppen med mera avstånd. Efter samstarten kan man få kartan från funktionären vid startraden. Efter det kan kartan hämtas från Helppipiste vid växelbommen tills 30 minuter har gått från samstarten.

Mera information om samstarten: https://jukola.com/2021/sv/hur-sker-starten/

Munskydden kan lämnas till sopkorgar i startområdet. Trängsel kan förekomma. Om möjligt, stoppa munskydden i fickan vid starten.

Uppvärmningsområdet är större än normalt för att möjliggöra säkerhetsavstånd.

Vid omstart förvaras kartorna i plastfodralen i 30 minuter efter starten, då de kan hämtas. Efter 30 minuter samlas kartorna bort.

I vindskyddsområden måste lagen själv ta hand om hygienåtgärder och begränsa mängden av personer i tältar.

Vid Klagomuren (protester) begränsas personantalet i tältet vid behov.

I samstart, vid växel och i målet delas ut munskydd åt tävlare.

I corona-fall

Tävlingsarrangören följer smittskyddsmyndigheternas anvisningar. Tävlingens ledningscentral ger anvisningar i första skedet.

Om ett corona-fall blir konstaterad:

 •       Provtagningen kontaktar dig om det positiva covid-19 testresultatet och meddelar smittskyddsmyndigheterna om bekräftade fallet.  
 •       Undvik genast kontakt med andra människor.
 •       Meddela tävlingens ledningscentral omgående, tel. +358 800 132 211.
 •       Tävlingens ledningscentral hänvisar dig till karantänlokaler och ordnar måltidsservering dit vid behov.
 •   För att underlätta myndigheternas smittspårningsarbete måste du hålla dig tillgänglig i telefon och göra en förteckning av de personer som du har haft kontakt med under de senaste två dygnen.

Den smittade och alla som har varit i nära kontakt med denne kan inte delta i tävlingen. Nära kontakter omfattar hela laget och alla de som bott i samma inkvartering. 

Eftersom det tar lite tid att få igång spårningsarbetet, den smittade är skyldig att berätta om den konstaterade smittan till alla sina närkontakter för att de ska kunna utan fördröjning börja följa karantänanvisningarna.

Noggrannare information: https://jukola.com/2021/sv/anvisningar-vid-bekraftad-coronavirus-fall-laget-for-den-smittade-far-inte-delta-i-stafetten/

Länkar (mest på finska)