Tävlingsstaden Rovaniemi

 

Det är lätt att bli förtjust i det arktiska Rovaniemi.

Här i norr är landskapet annorlunda, den karga miljön och de varma sommarnätterna skapar upplevelser som bara kan upplevas i norra polarcirkeln. Sommaren i Rovaniemi är full av under och exotiska upplevelser, och när man väl tagit sig ända hit är det absolut värt att stanna en stund.

Jul mitt i sommaren

I Rovaniemi i Jultomtens verkstadsby kan du träffa Jultomten och uppleva julens magi även mitt i sommaren. I Santa Claus Village kan du besöka Elf’s Farm Yard Petting Zoo, hälsa på Santa´s reindeers eller bli förtrollad av Huskies, shoppa i ett flertal souvenirbutiker, besöka Jultomtens huvudpostkontor och njuta av delikatesser i kaféer och restauranger.

Motion och andra aktiviteter

På sommaren är Rovaniemi dessutom känt för sin midnattssol och det stora aktivitetsutbudet. Upplev spänningen på Summer Sled Track eller i Arctic Adventure Park Huima och fixa trevliga aktiviteter för hela familjen i Freestyle Activity Park Rollohalli och HopLop Exercise Adventure Park. Rovaniemi är också ett utmärkt resmål för golfare. Santa Claus Golf placerade sig på plats 31 i Golflehti-tidningens jämförelse av 138 golfbanor i Finland. Golfbanan i Rovaniemi fick framför allt plus för sin estetik, trivsel och bra service. Det finns också gott om bastur för må-bra-upplevelser, bland annat Kesärafla Sauna. Rovaniemi älvkryssningar och utflykter för midnattsfotografering erbjuder också oförglömliga upplevelser. Här är det möjligt att klättra upp på höjderna med en häst, hoppa på en fatbike eller elcykel, trampa genom skogsvägar i fjällandskap och avsluta dagen i Santasport spa. Oavsett om du vill slappna av eller höja din puls erbjuder Rovaniemi garanterat upplevelser för varje smak.

Kultur och sevärdheter

Denna sommarstad, där två älvar rinner ihop, förtjuser sina besökare även med sin kultur och den arktiska miljön som du kan uppleva i ett flertal destinationer. Med kulturpasset kan du bekanta dig med Lapplands historia och forskning om det arktiska området i Arktikum, nordlig modern konst i kulturhuset Korundi och de nordliga skogarnas många betydelser och bioekonomi i vetenskapscentret Pilke. I Ranua Wild Life Park, som ligger en timmes resa från Rovaniemi, har du möjlighet att observera arktiska djur året runt.

Restauranger och underhållning

Rovaniemi erbjuder besökarna ett flertal upplevelser även genom sitt högklassiga restaurangutbud. Här kan du uppleva Rovaniemi på tallriken, för varje smak. Restaurangerna i Rovaniemi är kända inte bara för sin internationella touch utan också för lappländska rena ingredienser. Lapplands sommar flödar av ljus och liv, resten av världen måhända sover på nätterna, men här i Rovaniemi firar vi sommaren och dess ljusa magiska nätter. I Lappland kan du göra allt du gör på dagen även på natten – sova kan man göra senare, detta måste du bara uppleva!

 

Naturupplevelser och närområden

De vackra forsarna och öppna strängmyrarna i Polcirkelns strövområde ligger endast en halv timme från Rovaniemi, och du kan ta med lite korv och grilla vid den närmaste kåtan. I byn Rautiosaari kan du beundra jättegrytorna som är bland de största i Finland, och endast en timme från Rovaniemi, i Auttiköngäs, kan du se ett av de mest spektakulära vattenfallen och ta in tajgaskogens lugn.

Lappland är ett stort och mångskiftande landskap som erbjuder under för alla tillfällen. Lappland täcker nästan en tredjedel av Finlands yta och där bor över 200 000 renar. Det finns olika områden i Lappland som alla har sin egen karaktär och charm. Sevärdheter som ligger ett par timmar från Rovaniemi är värda att besöka när du väl reser till Rovaniemi.

Ametistgruvbesök i Pyhä-Luosto nationalpark är mycket populära på somrarna. Till Lampivaara ametistgruva arrangeras guidade turer där alla får gräva sin egen ametist. Till Korouoma sprickdal kan du göra till exempel en kortare dagstur och fiska i Korojoki älv som slingrar sig genom sprickdalen. I Oulanka nationalpark, vid den storslagna vandringsleden Björnrundan, kan du bevittna vattnets urgamla dragningskraft. Endast två och en halv timmes bilfärd från Rovaniemi hittar du charmiga hängbroar och Finlands mäktigaste vattenfall.

Hjälp med planering

Visit Rovaniemi är områdets turistorganisation, där hittar du all viktig information för din resa till Rovaniemi. På Visit Rovaniemis webbsidor hittar du aktivitetenövernattningsmöjligheter, restauranger, möjligheter till shopping. Också Rovaniemis evanemangskalendar finns på Visit Rovaniemi webbsidan. Visit Rovaniemi turistinformation hjälper dig på Napapiiri-Jukola tävlingsaren samt i centrum vid Lordinaukio.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/TGtBrT9awHU” align=”left” mode=”normal” autoplay=”yes”]