Nuorten Jukolan ratamestarina toimii kokenut Ossi Autio. Hän on yksi HyRan 1. luokan ratamestareista, jollainen Nuorten Jukolan ratojen suunnittelijaksi tarvitaan ja hänelle tehtävä sopi ja oli mieluinen. Onhan Sveitsin maasto muutaman kilometrin päässä hänen kotoaan ja kokemusta hänellä on siitä yli 50 vuoden ajalta. Ensimmäiset ratansa Sveitsiin Ossi suunnitteli 15-vuotiaana ja sen jälkeen hän on suunnitellut sinne kymmeniä, ellei satoja, harjoituksia, kuntosuunnistuksia ja kilpailuratoja.
Kun hakemus Nuorten Jukolan järjestämisestä lähetettiin liittoon ja Kaukametsäläisille, oli radat melkein kokonaan jo suunniteltu. Erilaisia vastoinkäymisiä alkoi kuitenkin sen jälkeen tulla, muun muassa kartta ei valmistunut ajoissa ja osia alueesta kiellettiin luonnonsuojelullisista syistä. Maastonkäyttölupien kanssa jouduttiin Ossin sanojen mukaan “soutamaan ja huopaamaan” vielä kolme kuukautta ennen h-hetkeä. Lopulta hänellä oli kädessään suunnistuskartan sijaan “tilkkutäkki”, josta ratamestarin näkökulmasta yksi parhaista suunnistuksellisista alueista oli rajattu pois.
Haasteista huolimatta kaikki näyttää nyt hyvältä. Rastipukit odottavat maastossa suunnistajia ja kartat koetulostusten jälkeen lopullista ulkoasua, pussitusta ja hajontojen tarkastusta.
– Emit-kapuloita testataan vielä viimeiseen iltaan asti ja kun koejuoksut on kilpailuaamuna saatu tehtyä, katsotaan lopulta lähtöhetken koittaessa, oliko kaikki taas kerran kaiken vaivan arvoista, Ossi sanoo.
Kilpailumaaston nimi ei ratamestarinkaan mielestä turhaan ole (Hyvinkään) Sveitsi. Johtoajatus ratojen teossa onkin ollut tarjota nuorille suunnistajille ikätaso huomioiden kokemus mannermaisesta suunnistuksesta kovine korkeuseroineen, missä reitinvalinta ja kova vauhdinpito on avainasemassa.
– Polkurikkaassa maastossa vauhdinpito korostuu, mutta lukuisten kulku-urien myötä voin taata nuorimmille suunnistajille ikätason mukaiset turvalliset radat. Vanhemmille puolestaan tarjoilen korkeuserojen ja kovan vauhdin lisäksi muutamia haastavia, peitteisempiä rastipisteitä, joiden myötä rytminvaihto nollasta sataan ja maltti rastinotossa korostuu, Ossi kertoo ja jatkaa vielä.
– Kilpailun radat ovat siis monen kompromissin tulosta. Kaikista väliin tulleista muuttujista huolimatta radat ovat kuitenkin ihan kelvolliset. Yleisesti ottaen on siis hyvä muistaa,että kun vauhtia on 3 minuuttia kilometrillä ja tilanteet tulevat vastaan paljon nopeammin, helpoltakin vaikuttava suunnistus muuttuu paljon vaikeammaksi, ohjeistaa ratamestari nuoria suunnistajia.