Huippujoukkueella on takana jo monta juoksua Rovaniemellä – eikä koronakaan ole estänyt metsään menoa

Tampereen Pyrintö

Kansikuva: Tampereen Pyrinnön edustusjoukkue on harjoitellut Rovaniemen maastoissa monet kerrat viime vuosina. Heinäkuun puolivälissä Ounasvaaran huipulla otetussa kuvassa poseeraavat Riku Gröhn (vas.), Otto Simosas, Aleksi Sorsa, Anssi Huostila, Mikko Eerola, Olli Mustajoki ja Aleksi Niemi.

Juttu on julkaistu elokuun alussa ilmestyneessä Napapiiri-Jukolan kisalehdessä.

 

Suunnistajan kalenterissa yli kahden vuoden Jukola-tauko on tuntunut todella pitkältä. Siksi ilo sen päättymisestä on kahta suurempi.

– Tosi innolla odotan, että pääsen taas Jukolassa juoksemaan, Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen sanoo.

Välivuoden myötä valmistautumisaikaa on ollut tavallista enemmän. Kymäläinen kertoo aloittaneensa Rovaniemen-maastoihin tutustumisen jo kesällä 2018. 

Joka vuosi on kertynyt toistakymmentä treeniä. 

– Olemme kiertäneet kaikki harjoitukset, mitä siellä on ollut tarjolla, hän sanoo.

Tyhjät alueet Lapin haasteena

Kymäläinen kertoo, että huippusuunnistajan harjoittelussa tärkeintä on paikallisen maastotyypin haltuunotto. Tulevassa Jukolan viestissä Kymäläinen on varautunut siihen, että jalan alla on milloin kivikkoa, milloin suota. 

Erityinen lapinlisä on maasto, jossa ei ole paljon kartalle piirrettävää. Suunnistusslangissa puhutaan tyhjistä alueista.

– Se on Lapissa tyypillistä, että on paljon tyhjiä alueita, missä ei ole paljon luettavaa. Silloin pitää luottaa tarkoin suunnassa pysymiseen ja kompassin suunnassa kulkemiseen.  Jos siinä tekee virheen, siitä voi tulla iso vahinko, Kymäläinen kertoo. 

Koronan kanssa eletty puolitoistavuotinen ei ole Kymäläisen mukaan suurta mullistusta kilpasuunnistajan arkeen. Lähinnä kansainväliset kilpailut ja ulkomaan leirit ovat jääneet vähiin. Harjoittelemaan on sen sijaan päässyt.

– Metsät ovat auki, ja sinne on mahtunut, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen

Jukolassa Severi Kymäläisen kisapäivä alkaa yhteislenkillä joukkueen kanssa.

”Viisitoista ykkösjoukkueen miestä”

Tulevassa Jukolan viestissä Kymäläinen arvioi oman joukkueensa vahvuudeksi tasaisen suoritusvarmuuden.

– Meillä on viisitoista miestä, jotka ansaitsisivat paikan ykkösjoukkueessa, mutta vain seitsemän mahtuu siihen, Kymäläinen luonnehtii.

Harjoittelua on hänen mukaansa alla nyt niin paljon, että luotto sekä itseen että joukkuetovereihin on korkealla. Tavoitteena on niin hyvä suoritus, että parannettavaa ei jää.

– Se on sitten muista joukkueista kiinni, mihin se riittää. Sijoituksen näkee sitten tulostaululta, Kymäläinen sanoo.

Perinne:

Tampereen Pyrinnön, tutummin Punakoneen, Jukola-joukkue esittäytyy perinteisesti luovalla videolla.

Tämän vuoden esittelyvideon näet täältä: https://youtu.be/sMUiTgS6PLI