Kilpailukeskuksessa ja busseissa vahva maskisuositus, jättikatsomossa riittää tilaa turvaväleille

Napapiiri-Jukolaa on valmisteltu koronaepidemian varjossa, ja itse tapahtumassakin se näkyy monin tavoin. Tässä jutussa esitellään tärkeimmät koronaan liittyvät ennakko-ohjeet ja kerrotaan, miten epidemia on huomioitu järjestelyissä.

Kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan koronatilanne ja olennaisimmat riskit on huomioitu järjestämisessä. Hän on ilahtuneena huomannut, että aiemmissa suunnistustapahtumissa osallistujat ovat noudattaneet koronaturvaohjeita varsin hyvin. Saman hän toivoo näkyvän Jukolassa.

”Olin Fin5-rastiviikolla, ja siellä käytettiin maskeja hyvin kilpailukeskuksessa ja niissä tilanteissa, jos oli jonoja. Jotkut pitivät maskia ihan lähtöön asti”, hän kuvailee.

Taustalla terveysturvallisuussuunnitelma

Napapiiri-Jukolan suunnitellussa on tehty yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa, ja riskejä on kartoitettu ja ratkottu terveysturvallisuussuunnitelmassa. 

Toistaiseksi (elokuun alussa) Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole erityisiä koronarajoituksia. Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen kuitenkin huomauttaa, että isot päätökset ovat lopulta viranomaisten käsissä, ja niihin pitää tarvittaessa sopeutua.

”Tärkeimmät toimenpiteet tämänhetkisen tiedon mukaan ovat kasvomaskit, turvavälit ja hyvä käsihygienia. Niistä jokaisella tulee olla vastuu huolehtia osaltaan. Teemme yhdessä tapahtumasta turvallisen”, Leinonen sanoo.

Kilpailukeskuksessa ja busseissa on vahva maskisuositus. Tulijoilta toivotaan koronaturvatoimien noudattamista jo matkatessaan kilpailupaikalle. 

Oireisten pitää mennä testiin

Yksi tärkeimmistä ohjeista on vanha tuttu: pienissäkään  flunssaan tai koronaan viittaavissa   oireissa ei pidä saapua paikan päälle. 

Oireisten on syytä hakeutua testiin. Rovaniemellä kaupunki tarjoaa testit myös oireisille ulkopaikkakuntalaisille, mutta kahden ison tapahtuman viikonloppuna testaus voi ruuhkautua.

Kilpailukeskuksen koronatestipiste on tarkoitettu ensisijaisesti kilpailijoille.  

Kilpailukeskuksessa erilaisia järjestelyjä

Napapiiri-Jukolassa noudetaan voimassa olevia ohjeita ja rajoituksia, ja sekä kisavieraiden että talkoolaisten olo pyritään järjestämään mahdollisimman turvalliseksi. 

Kilpailukeskuksen toiminnoissa on mietitty erilaisia koronaturvallisuutta parantavia ratkaisuja, esimerkiksi aikataulutusta, kulkuväylien suunnittelua, materiaalien ennakkopakkausta ja toimintapisteiden lisäämistä.

Suositeltavaa on ladata puhelimeen Jukola 2021 -sovellus, sillä sen avulla voi vähentää kontakteja ja asiointitilanteita.

Itse kilpailu käydään tavanomaiseen tapaan, mutta jokaisen osallistujan toivotaan pitävän turvavälejä niin hyvin kuin se on mahdollista (esimerkiksi vaihtopuomi). 

Yleisö on tervetullut paikan päälle

Koronaohjeet koskevat yhtä lailla kilpailijoita yleisöä. Yleisö onkin tervetullutta seuraamaan tapahtumaa, johon ei ole pääsymaksua.

Jukolan perinteiden mukaan kilpailun kulkua seurataan isoilta näytöiltä kilpailukeskuksessa. Paikan päällä näkee lisäksi näyttävät viestilähdöt, osuuksien vaihdot ja maaliintulot.

Mäntyvaaran raviradalla on laaja katsomo, jonne sopii turvavälienkin kera tuhansia ihmisiä.

”Tilaa ainakin on, kun se katsomo on tarkoitettu 20 000 hengelle”, kilpailunjohtaja Martti Anttila sanoo.

Katsomoa suositellaan käytettävän myös yleisöravintolan jatkeena eli sinne voi siirtyä ruokailemaan, jotta ravintolan ruuhkapaine pienenisi.

 

Napapiiri-Jukolan koronaturvallisuusohjeita

Napapiiri-Jukolassa noudatetaan Lapin sairaanhoitopiirin alueellisia koronaohjeita sekä valtakunnallisia tapahtumanjärjestäjien ohjeita.

Tarkista alueen ajantasaiset ohjeet: www.koronaturvallinenlappi.fi

Kilpailukeskuksessa ja busseissa on vahva maskisuositus.

Huolehdi turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.

Suo toisille mahdollisuus turvavälien pitämiseen.

Jos tunnet olosi oireiseksi, älä tule paikalle, vaan mene koronatestiin.

Rovaniemen kaupungin koronatestiin voi hakeutua myös ulkopaikkakuntalainen, jos on koronaan viittaavia oireita. Testi on maksuton.

Rovaniemen testiohjeet löytyvät sivuilta www.rovaniemi.fi/koronavirus

 

Kuva: Atro Saukko