Kilpailunjohtajan tervehdys: Poikkeuksellinen Napapiiri-Jukola

Kilpailunjohtaja

Napapiiri-Jukolan hakuprosessin valmistelu aloitettiin vuoden 2013 syksyllä useiden eri tahojen toivomuksesta, koska Pohjois-Suomessa Jukolan viesti on pidetty aikaisemmin vain kolme kertaa: Rovaniemellä 1980 (Ounasvaara), Pudasjärvellä 1988 (Iso-Syöte) ja Pelkosenniemellä 1994 (Pyhä-Luosto). Päätös viestin järjestelyvastuista myönnettiin Ounasvaaran Hiihtoseuralle kesäkuussa 2014 Kuopio-Jukolan yhteydessä. 

Tapahtumavuodeksi Kaukametsäläiset päättivät vuoden 2020 eli neljäkymmentä vuotta edellisestä Rovaniemen Jukolan viestistä. Vuoden 1908 Jukolan viesti järjestettiin Ounasvaaralla. Joukkueita oli 508.

Koronapandemia eli covid-19 siirrätti vuoden 2020 viestiä ensin vuodella eteenpäin ja vielä toisen kerran tämän vuoden kesäkuusta elokuun loppupuolelle. Napapiiri-Jukola käydään tänä vuonna täysin erilaisissa tilanteissa ja tunnelmissa kuin oli suunniteltu. Yötön yö vaihtuu pimeimpään yöhön, mitä Jukolan viestissä on koettu. Toki Venlojen viesti käydään normaalisti valoisaan aikaan. 

Jukolan viesti siirtyy nyt ensimmäistä kertaa normaalista ajankohdasta (viikko ennen juhannusta) myöhempään ajankohtaan. Ajankohdan siirto koronan vuoksi tuo paljon muutoksia tapahtuman järjestelyihin, mutta ennen kaikkea se on vaikuttanut suunnistajien ja joukkueiden määrään.  Ulkomaalaisten joukkueiden määrä putoaa noin puoleen viime vuosista. Pandemian jatkuminen, lomakauden loppuminen ja koulujen alkaminen vaikuttavat oleellisesti tapahtuman suuruuteen ja kansainvälisyyteen.

Kaikesta huolimatta Jukolan viesti on suunnistajien joulu, johon halutaan osallistua ja kokea. Mäntyvaaran ravirata tarjoaa erinomaiset puitteet yleisölle seurata Napapiiri-Jukolan tapahtumia. Haastava ja monimuotoinen lappilainen maasto pimeyden tuoman lisämausteen myötä erottelee jyvät akanoista.

Kahden olympiadin mittainen odotus on päättymässä; h-hetki koittaa pian. Kisaorganisaatio on valmiina ottamaan suunnistajat ja yleisön vastaan.

Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä Napapiiri-Jukolan onnistumisen eteen tehdystä työstä. Erikseen haluan kiittää kisaorganisaatiota pitkäjännitteisestä työstä kisojen eteen ja runsaslukuista talkooväkeä, jota ilman koko tapahtuma ei olisi mahdollinen.

Martti Anttila

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja