Menneiden vuosien Jukolan ja Venlojen viestit katsottavissa Yle Areenassa

Yle, Suomen Suunnistusliitto ja Kaukametsäläiset ovat sopineet kaikkien vuosina 1949–2019 järjestettyjen Jukolan ja Venlojen viestien esitysoikeuksista. Sopimuksen myötä Ylellä on nyt ikuiset oikeudet kaikkiin televisioituihin Jukolan viesteihin tapahtuman perustamisesta alkaen. Mukana ovat myös Venlojen viestit, eli vuodesta 1978 asti järjestetyt vain naisille tarkoitetut viestikisat.

– Jukola on suunnistuksen juhlaa, jossa yhdistyy kilpaurheilu ja koko kansan liikuntatapahtuma. Meille on Ylellä tärkeää voida tarjota yleisölle suuria urheiluhetkiä ja yhteisiä elämyksiä, ja se onnistuu myös tällaisen historiapankin kautta, Yle Urheilun vastaava tuottaja Hans Grönqvist sanoo.

– On todella hieno urheilukulttuurinen teko, että saadaan Jukolan historiaa Ylen arkistoon. Tapahtumalla on iso fanijoukko, ja sitä seurataan myös lajin ulkopuolelta. On varmasti ihmisiä, jotka aikovat katsoa kaiken, mitä Areenaan tulee, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki iloitsee.

Jukolan viestien materiaaleja julkaistaan Yle Areenaan erissä noin vuosikymmenittäin. Ensimmäisenä Yle Areenassa on julkaistu viestikisat vuosilta 2011–2019, ja seuraava kattaus on luvassa loppuvuodesta. Arkistomateriaali on hyvin vaihtelevaa, ja sen läpikäyminen on vasta alkanut. Kokonaisia viestikisoja löytyy 1980-luvulle asti, mutta sitä vanhempi materiaali koostuu Urheiluruudun pätkistä ja yksittäisistä inserteistä.

– Edessä on sukellus arkistojen ihmeelliseen maailmaan! Haalimme nyt materiaalia ympäri Suomea eri tahoilta, mutta materiaalin läpikäyminen ja ryhmittely on vielä iso edessä oleva työ. Tiedämme jo nyt, että osa vanhemmista nauhoista on valitettavasti tuhoutunut tai ollut niin huonossa kunnossa, että ne ovat katkenneet heti nauhurissa”, kertoo Yle Urheilun suunnistustapahtumien tuottaja Marja Rindell.

Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, joka järjestetään yleensä kesäkuussa. Vuoden 2020 tapahtumaa jouduttiin siirtämään koronapandemian takia vuodella.

Rovaniemellä pidettävä Napapiiri-Jukola järjestetäänkin tänä kesänä poikkeuksellisesti elokuussa 21.-22.8. Yle välittää Napapiiri-Jukolan kisatapahtumat suorana televisiossa, Yle Areenassa ja Yle Puheella. Ylellä on oikeudet Jukolan viesteihin vuoteen 2024 asti.

Yle Areenassa jo katsottavissa olevat Jukolan ja Venlojen viestit:

2019 Kangasala-Jukola, Kangasala

 2018 Lahti-Hollola Jukola, Hollola

2017 Joensuu-Jukola, Joensuu

2016 Lappee-Jukola, Lappeenranta

2015 Louna-Jukola, Paimio

2014 Kuopio-Jukola, Kuopio

2013 Jämsä-Jukola, Jämsä

2012 Valio-Jukola, Vantaa

2011 Salpa-Jukola, Virolahti