Jukola 2020:n sopimus allekirjoitettiin Rovaniemellä

Napapiiri-Jukola 2020 Rovaniemi Lappi

Napapiiri Jukolassa yötön yö tarjoaa ainutlaatuisen suunnistuselämyksen.

Jukolan viesti suunnistetaan Rovaniemellä kesäkuussa 2020. Kilpailukeskus on Mäntyvaaran raviradalla ja tapahtumaan odotetaan lähes 50 000 kävijää viikonlopun aikana.

Järjestelysopimus solmittiin Suomen Suunnistusliiton, Jukolan viestin perustaja- ja omistajayhteisö Kaukametsäläiset ry:n ja järjestävän seuran Ounasvaaran Hiihtoseuran kesken Rovaniemen kaupungintalolla torstaina 7. kesäkuuta 2018.

Allekirjoittajina olivat Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki, Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen, Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto sekä Ounasvaaran Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Jaana Saarinen.

Matkailukaupunkina Rovaniemi tarjoaa kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan monenlaista tekemistä suunnistuksen lisäksi.

”Toivomme, että monet tulevat Lappiin samalla lomalle ja viipyvät pidempään kuin vain viikonlopun.”

”Rovaniemen kaupungin ja Napapiiri Jukolan tavoitteet ovat yhteneväiset: matkailua ja isoja kesätapahtumia kaupunkiin. Nämä asiat on myös kirjoitettu Rovaniemen kaupungin ja Ounasvaaran Hiihtoseuran väliseen yhteistyösopimukseen,” Anttila kertoo.

Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto korostaa, että Napapiiri Jukola tarjoaa sekä kotimaisille että kansainvälisille osallistujille Lapin lumoa ja yöttömän yön valoa, jollaista ei ole muualla mahdollista kokea.

”Meillä on tarkoitus tehdä kaikkien aikojen kansainvälisin Jukola. Tätä kautta tapahtuma palvelee erinomaisesti Lapin kesämatkailun markkinointia.”

Jukolan viesti on Pohjoismaiden suurin urheilutapahtuma ja talkoolaisia tarvitaan noin 1700-1800, joten kyseessä ei ole pelkästään Rovaniemen vaan koko Lapin yhteinen ponnistus. Autton mukaan Napapiiri Jukolan järjestelyt etenevät aikataulussa.

”Talkoolaiseksi voi ilmoittautua vaikka heti. Helpoiten mukaan pääsee laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@oh.fi.”

 

Mittava urakka järjestäjille

Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki muistuttaa, että Jukolan järjestäminen on nykypäivänä mittava urakka.

Järjestävän seuran on oltava riittävän uskottava ja iso ottamaan suurtapahtuma järjestettäväkseen. Myös kisapaikan kunnan tai kaupungin on oltava seuran tukena niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti.

”Suunnistukselle ja Jukolalle on lisäksi eduksi, kun kisa käydään vuosittain erilaisissa maastoissa eri puolella Suomea. Näistä perustekijöistä muodostuu hyvä Jukolan viestin järjestäjä,” Ilomäki kertoo.

Mäntyvaaran raviradalle rakentuvaa kilpailukeskusta Ilomäki kuvailee erinomaiseksi, sillä infrastruktuuri on monin osin jo valmiina.

”Maasto ja yötön yö jättävät varmasti hienon muiston Napapiiri Jukolan kävijöille,” Ilomäki ennakoi.

Pohjoinen sijainti hyvin huomioon

Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen kertoo, että Napapiiri Jukolan pohjoinen sijainti on otettu hyvin huomioon muun muassa kiertävän materiaalin osalta.

”Kaikkea ei kuljeteta vuoden 2019 kisapaikkakunnalta Kangasalasta Rovaniemelle, vaan osa materiaalista siirtyy suoraan vuoden 2021 järjestäjille Mynämäelle.”

Napapiiri Jukolasta on Sihvosen mukaan tulossa erilainen ja se on koko viestin rikkaus, että Jukolalla on vuosittain erilaisia järjestäjiä monenlaisissa paikoissa.

”Osanottajamarkkinointiin ja etenkin helppoon matkustamiseen Rovaniemelle kannattaa satsata,” Sihvonen vinkkaa.

 

Jukolan viestin lukuja

Vuoden 2018 Jukolan viestiin on ilmoittautui ennätykselliset 19 773 suunnistajaa. Lahti-Hollolassa Jukola-joukkueita oli mukana 1895 ja Venloja 1627.

Tapahtumajärjestelyihin tarvitaan noin 1800 talkoolaista. Jukola-viikonlopun odotetaan tuovan Rovaniemelle yli 18 000 suunnistajaa ja yhteensä lähes 50 000 kisavierasta.

Jukolan viesti on järjestetty Rovaniemellä kerran aikaisemmin, vuonna 1980. Tuolloin kilpailtiin Ounasvaaralla.

 

Lisätiedot:

Kilpailunjohtaja Martti Anttila: martti.anttila@rovaniemi.fi / 040 5413645

Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto: heikki.autto@rovaniemi.fi / 050 512 3874