Muistatko, ketkä voittivat vuoden 1980 Jukolassa Rovaniemellä? – Jos et, katso tästä!

Jukolan viesti 1980 / Lapin Kansan arkisto

KUVA: Jukolan viestin lähtö 1980 Ounasvaaralla. Kuva on Lapin Kansan arkistosta. Kuvaaja: Matti Aho

 

Jukolan viesti juostaan Lapin pääkaupungissa 41 vuoden tauon jälkeen. Vuonna 1980 Jukolan viesti järjestettiin Rovaniemellä, pohjoisempana kuin kertaakaan aikaisemmin. Tuolloin Jukolassa joukkueita oli 508 ja Venloissa 191.

Kilpailukeskus oli Ounasvaaran hiihtostadionilla, josta kilpailijat ryntäsivät rastien hakuun.

Jukolan viestin voitti ruotsalainen OK Ravinen, toiseksi sijoittui Iisu Iistä ja kolmanneksi Liedon Parma.

Ounasvaaralla Venla-joukkueet olivat viimeistä kertaa kolmihenkisiä. Ykköseksi ylsi Hiidenkiertäjät, kakkoseksi norjalainen Lyn ja kolmossijalle Kangasalan Kisa.

Lapissa oltu myös Pyhä-Luostolla

Seuraavan kerran Lappi sai olla Jukolan viestin näyttämönä vuonna 1994 Pyhä-Luosto-Jukolassa. Silloin kilpailtiin ensimmäistä kertaa Napapiirin pohjoispuolella, Pyhän ja Luoston tunturimaisemissa.

Järjestävät seurat olivat Lapin Veikot Sodankylästä ja Kemijärven Urheilijat. Joukkueita ilmoittautui Jukolaan 982 ja Venloihin 486.

Jukolan viestin kärkisijat pysyivät kotimaassa, kun voittoon ylsi Turun Suunnistajat, toiseksi Rajamäen Rykmentti ja kolmanneksi Angelniemen Ankkuri.

1994 Venlojen viestin kärkikolmikko oli Tampereen Pyrintö, IFK Södertälje Ruotsista ja Bäggelagets SK Norjasta.

Samoja talkoolaisia 1980 ja 2021

Ounasvaaran Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Ilkka Ruotsala tietää kertoa, että Napapiiri-Jukolan talkoolaisissa mukana useita, jotka olivat mukana jo edellisessä Rovaniemellä järjestetyssä Jukolassa, joko talkoolaisina tai suunnistamassa.

-Esimerkiksi kisakeskuksen rakennusporukassa on talkoolaisia, joilla on kokemusta jo edelliseltä kerralta, Ruotsala sanoo.