Napapiiri-Jukola tiedottaa ulkomaalaisten joukkueiden maahantulosta

Napapiiri-Jukolan järjestäjät ovat saaneet paljon kyselyjä ulkomaalaisten joukkueiden maahantulosta. Tähän juttuun on koottu tietoja asiasta Suomen viranomaisten verkkosivuilta.

Järjestäjät auttavat mieluusti maahantuloon liittyvissä kysymyksissä, mutta viime kädessä asiasta päättää rajavartiolaitos. Jokaisen pitää itse huolehtia, että täyttää maahantulon edellytykset ja velvoitteet. Kattavat ohjeet voi lukea Suomen rajavartiolaitoksen sivuilta. Mikäli jotain uutta ilmenee, pyrimme tiedottamaan niistäkin. 

Suomeen voi saapua kaikista matalan riskin maista vapaasti (linkki jutun lopussa). 

Lisäksi kaikista maista voi saapua, jos on saanut täyden (2 kpl) koronavirusrokotussarjan niin, että viimeisimmistä rokotuksesta on kulunut vähintään 14 vuorokautta. Hyväksyttävät rokotteet voi tarkistaa jutun lopussa olevasta linkistä.

Normaalit matkustusasiakirjat (passi, viisumi) tarvitaan tavanomaiseen tapaan.

Sisärajan ylittäjillä terveysturvallisuusvelvollisuuksia (esim. Ruotsi, Norja, Viro)

Suomen sisärajavalvonta on normalisoitunut, mutta maahantulijoilla on velvoitteita tartuntatautilain nojalla. 

Nämä velvoitteet eivät koske (= voi tulla vapaasti):

– vuoden 2005 jälkeen syntyneitä,

– matalan riskin maista/alueilta saapuvia,

– niitä, jotka ovat sairastaneet puolen vuoden sisällä koronavirustaudin eikä

– niitä, jotka ovat saaneet täyden koronarokotussarjan (2 kpl). Viimeisimmästä rokotuksesta pitää olla kulunut 14 vuorokautta. 

Muissa tapauksissa Suomeen voi tulla sisärajan yli, kunhan osallistuu koronatesteihin seuraavasti:

Yksi koronatesti: Jos sinulla riskimaasta tullessasi todistus negatiivisesta koronavirustestituloksesta (enintään 72 tuntia vanha) tai jos sinulla on todistus ensimmäisestä koronarokotuksesta (väh. 14 vrk ennen maahantuloa), sinun tulee osallistua koronavirustestiin 3 – 5 vuorokauden (72 – 120 tuntia) sisällä Suomeen saapumisestasi. 

Kaksi koronatestiä: Jos sinulla riskimaasta tullessasi ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3 – 5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Jos maahantulopisteellä ei ole koronatestausta, sinun tulee itse hakeutua testiin sekä 24 tunnin sisällä että 72 – 120 tunnin kuluessa maahan tulemisesta. 

– Huomaa, että mainitut koronavirustestit ovat lain mukaan pakollisia. Sinun on itse huolehdittava testiin menemisestä, vaikka et saisi erillistä kutsua testiin. 

– Maahantuloon liittyvät testit ovat maksuttomia. Testejä järjestetään myös Rovaniemellä ja kilpailukeskuksessa. Testeissä voi käydä myös yksityisellä omakustanteisesti.

– Riskimaita ovat kaikki ne maat, joita ei ole päätetty matalan koronariskin maiksi. 

 

EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelta saapuville (esim. Venäjä)

Suomen ulkorajavalvonta ei ole toistaiseksi normalisoitunut, mutta matalan riskin maista ja täyden koronarokotussarjan saaneena voi tulla Suomeen. Huomioi myös muut, normaalit maahantuloehdot (esim. viisumi).

Varmistaakseen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien kärkijoukkueiden pääsyn kilpailuun, Napapiiri-Jukolan järjestäjät ovat laatineet joukkueiden ”top 200 -listan ja hakeneet niitä varten rajavartiolaitokselta poikkeuslupaa. Tätä on mahdollista hyödyntää, jos saapuu riskimaasta eikä rokotusehto täyty.

Mikäli maahantulo tai siihen liittyvä testaus askarruttaa tai mikäli haluatte kysyä erityisluvasta, kannattaa olla yhteydessä suoraan kilpailutoimistoon. Vastaamme mielellämme!

Yhteystiedot: pääsihteeri Sami Leinonen, sami.leinonen@jukola.com.

 

Lisätietoa:

Rajavartiolaitoksen ohjeet maahantulosta (sis. myös matalan riskin maiden lista):

https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona 

Matkustusohjeita eri kielillä:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia/matkustajaohjeet-eri-kielilla

Mitkä rokotevalmisteet hyväksytään maahantulopisteillä:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia/mitka-rokotevalmisteet-hyvaksytaan-maahantulopisteilla

Laplandentry-palvelu:  

https://www.lshp.fi/fi-fi/sairaanhoitopiiri/Laplandentry_Covid19

Finentry-palvelu:

https://www.finentry.fi/

 

Kuva: Keijo Lehtimäki / Kangasala Jukola 2019