Napapiiri-Jukolan talkoolaishaku käynnissä

Tietoliikenneyhteydet tärkeässä roolissa suurtapahtuman onnistumisessa

Maailman suurin suunnistusviestitapahtuma Jukolan viesti syntyy vapaaehtoisvoimin. Rovaniemelle suunnistuskansan joulu saapuu reilun vuoden päästä, kesäkuussa 2020.

Tapahtuman valmistelutöitä on tehty jo useampi vuosi, mutta nyt talkoolaisten rinki kaipaa vahvistusta.

– Talkoolaisena pääsee kokemaan jotain aivan ainutlaatuista, Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen kuvailee.

Jukolan viestin onnistumisen takaa noin 1600–1700 talkoolaisen joukko. Osaajia tarvitaan monenlaisiin tehtäviin, muun muassa asiakaspalveluun ja opastuksiin, sähkö- ja vesihuoltoon, liikenteenohjaajiksi, tapahtumamarkkinointiin sekä moniin muihin mielenkiintoisiin tehtäviin.

Leinonen muistuttaa, että suurimpaan osaan tehtävistä ei vaadita suunnistuskokemusta.

Jos mielii päästä itse kisaamaan Napapiiri-Jukolassa, ei se ole este talkoolaiseksi ryhtymiselle.

– Silloin vain työvuorot sovitellaan oman osuuden mukaan, Leinonen kertoo.

 Tärkeässä roolissa Jukolan viestin onnistumisessa on tieto- ja viestintätekniikka sekä tulospalvelu. Kilpailuviikonloppua varten rakennetaan mittavat tietoliikenneyhteydet, jotka palvelevat esimerkiksi tapahtuman osallistujia, yleisöä ja mediaa.

Napapiiri-Jukolan ICT-valiokunnan johtaja Jouko Vainionpää kertoo, että tehtäviä on muun muassa verkon suunnittelussa ja laitteiston ylläpidossa. ICT- ja tulospalveluvaliokunta muun muassa tuottaa kilpailuun osallistuville joukkueille oikeat tulokset, siirtää online-väliajat tulospalveluohjelmaan ja julkaisee kilpailun tulokset reaaliaikaisesti.

Tekemällä ja näkemällä oppii

Moni Napapiiri-Jukolan talkootehtävistä painottuu tapahtumaviikonlopulle. Tekijöitä tarvitaan kuitenkin jo nyt erilaisiin suunnittelu- ja valmistelutehtäviin.

– Turha pelko kannattaa unohtaa, sillä mikään homma ei ole ylitsepääsemätön, Vainionpää kannustaa.

Kokemus aiemmista Jukoloista auttaa Vainionpään mukaan hahmottamaan, mitä suurtapahtuman järjestäminen vaatii.

– Tekemällä ja näkemällä oppii parhaiten. Sen vuoksi tulevan kesän Jukolaan Kangasalle tarvitaan jo riittävän iso porukka meidänkin talkoolaisia hankkimaan kokemusta. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan, Vainionpää korostaa.

Ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen tapahtuma 

Puolustusvoimissa työuransa tehnyt Vainionpää on ollut aiemminkin mukana Jukolan viestin järjestelyissä.

– Jämi-Jukola vuonna 2004 järjestettiin kotiseudullani Jämijärvellä ja silloinkin olin vastuussa ICT-asioista. Olen tämän alan insinööri ja touhunnut töissä vastaavien asioiden parissa.

Vainionpää kehuu Jukolan viestin pitkiä perinteitä ja halua kehittyä koko ajan.

– Tietoa ei pantata, vaan onnistumiset ja haasteet kerrotaan vuosittain tapahtuman järjestäjiltä toisille. Sen pohjalle on helppo rakentaa, vaikka kullakin paikkakunnalla ja kilpailukeskuksella on omanlaisensa erityispiirteet.

Talkoolaisilta Vainionpää toivoo ennakkoluulotonta ja työtä pelkäämätöntä asennetta.

– Jukolan viesti on ainutlaatuinen ja varmasti mielenkiintoinen tapahtuma.

 Napapiiri-Jukola kisataan Rovaniemellä 13.–14.6.2020. Kilpailukeskus on Mäntyvaaran raviradalla. Tapahtumaviikonloppuna Mäntyvaarassa vierailee yli 40 000 ihmistä.