Ohjeita Jukolan ensikertalaisille

Napapiiri-Jukola 2020 Rovaniemi Lappi Suomi

Jukolan viestiin osallistuu vuosittain satoja ensikertalaisia. Kokosimme ensikertalaisille muutamia ohjeita siitä, mistä Jukolassa oikein on kyse.

Mikä Jukola?

Jukola on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, johon osallistuu noin 20 000 kilpailijaa Suomesta ja ympäri maailmaa. Kilpailijoita, huoltajia ja yleisöä on paikalla jopa 40- 50 000.

Jukolan viesti järjestetään vuosittain viikkoa ennen juhannusta. Ensimmäinen Jukolan viesti suunnistettiin pääkaupunkiseudulla vuonna 1949 ja siitä lähtien kisaa on käyty ympäri maata. Jukola syntyy talkoovoimin. Vapaaehtoisia on yli 1500, palkattuja henkilöitä ja alihankintoja vain muutaman henkilötyövuoden verran.

Kaksi viestiä

Jukolan viesti on yhteisnimitys suunnistustapahtumalle, joka käsittää kaksi suunnistusviestiä. Naisille tarkoitetussa Venlojen viestissä kilpaillaan 4 hengen joukkuein. Jukolan viestissä, johon voivat osallistua sekä miehet ja naiset kilpaillaan 7 hengen joukkuein.

Lähtökohtana on, että Venlojen viesti kestää voittajalta noin 3 tuntia ja Jukolan viesti 7 – 8 tuntia, harrastelijoilla jopa 2–3 kertaa niiden verran. Matkat vaihtelevat maaston vaativuuden mukaan. Venlojen osuudet ovat noin 5-8 km ja Jukolan noin 7-15 km.

Venlojen viestin lähtö on lauantaina kello 14. Jukolat lähtevät matkaan lauantaina kello 23.

Kuka voi osallistua?

Jukolaan voi siis osallistua kuka tahansa. Ellei ole ennakkoon omaa joukkuetta, yksittäiset henkilöt voivat ilmoittautua Suunnistajapankkiin (ks. Ilmoittautuminen).

Aktiivikilpailijan lisenssiä ei vaadita, mutta osallistujilla on syytä olla oma vakuutus, sillä suunnistuksessa jokainen kilpailee omalla vastuullaan.

Osallistujien tulee täyttää kisavuonna 15 vuotta.

Jukolan maastot vaihtelevat vaativista helpohkoihin. Kannattaa muistaa, että radat tehdään huippujoukkueille. Kärjen takana kulkevien tehtävää yleensä helpottavat maastoon syntyvät jäljet, kulku-urat. Pitää kuitenkin osata valita risteilevistä urista se oikea. Jukolan yksi hienous onkin, että huiput ja harrastajat kilpailevat samaan aikaan samoilla radoilla.

Tarkemmat tiedot löydät kilpailukutsusta.

Kokoa porukka

Kun ajatus Jukolan viestiin ilmoittautumisesta on herännyt, kokoa joukkue. Se voi koostua esimerkiksi työkavereista, ystävistä, sukulaisista tai muista harrastusporukoista.

Kun porukka on kasassa, kannattaa yhdessä käydä läpi osallistujien taidot ja kunto, jotta myös Jukolan viestin pitkälle yölle ja ankkuriosuuksille on suunnistajat, jotka jaksavat etsiä rasteja vaikka 4-5 tuntiakin. Myös Venlojen ankkuriosuus voi kestää 3-4 tuntia.

Suunnistustaitoja voi opetella ja verestää kuntorasteilla, joita järjestetään ympäri maata. Apua ja vinkkejä kannattaa kysyä harrastajilta sekä paikallisista suunnistusseuroista.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään 27. toukokuuta. Samalla maksetaan osallistumismaksu, joka nousee portaittain tapahtuman lähestyessä. Ilmoittautumisjärjestelmään pääset tästä.

Osallistumismaksut:

6.5.2020 klo 23.59 mennessä: Venla-joukkue 232 € ja Jukola-joukkue 406 €
27.5.2020 klo 23.59 mennessä: Venla-joukkue 390 € ja Jukola-joukkue 680 €

Joukkueet voivat valita nimensä vapaasti muutamin rajoituksin. Nimen on oltava hyvien tapojen mukainen, se ei voi olla jonkin seuran rekisteröimä tai jo aiemmin käytetyn kanssa hyvin samankaltainen. Joukkueiden nimien kirjo Jukolassa on suuri.

Varusteet

Suositeltavaa on käyttää pitkälahkeisia housuja, jotka estävät ihon naarmuuntumista metsässä.

Jalkineina suunnistuksessa käytetään lajiin tarkoitettuja nastareita, jotka parantavat pitoa erityisesti sadesäällä. Myös lenkkareilla tai kumisaappailla voi maastoon lähteä. Piikkareita ei saa käyttää turvallisuus- ja ympäristösyistä.

Muista välineistä mukaan tarvitset kompassin, Emit-kortin sekä yöosuuksille varalta otsalampun. Joukkueella tulee olla Jukolan viestissä vähintään 4 ja Venlojen viestissä vähintään 3 toimivaa Emit-korttia.

 

Lähteet: Jukola-opas/Kaukametsäläiset