Puolustusvoimien ja Jukolan viestin yhteistyö jatkuu Rovaniemellä

Kuva: Puolustusvoimat

Ounasvaaran Hiihtoseura ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Puolustusvoimien tukitoimista Napapiiri-Jukolassa. Tukitoimien toteutuksesta vastaa Sodankylässä ja Rovaniemellä toimiva Jääkäriprikaati.

Puolustusvoimat vastaa 13.-14.6.2020 Rovaniemellä järjestettävässä Napapiiri-Jukolassa ensisijaisesti tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta, materiaalin toimittamisesta ja puolijoukkuetelttojen pystytyksestä sekä purkamisesta.

Maavoimien liikuntapäällikkö kapteeni Heikki Nousiainen kertoo, että rakennusvaiheessa mukana on noin 50 varusmiestä ja henkilökuntaa noin 15. Tapahtuman aikana henkilöstöä on vähemmän.

Nousiaisen mukaan Jukolan viestin tukeminen on aina ollut Puolustusvoimille luontevaa. Näkyvyys, materiaalituki ja tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ovat keskeinen osa kunkin vuoden järjestäjän kanssa tehtävää yhteistyötä.

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila iloitsee, että yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on ollut rakentavaa ja toiminut hyvin.

­-Ounasvaaran Hiihtoseuralle on tärkeää, että Jääkäriprikaati on mukana Napapiiri-Jukolan järjestelyissä. Talkooväkeä tarvitaan paljon ja Puolustusvoimilla on siinä merkittävä rooli, Anttila summaa.

Nousiaisen mukaan suunnistus mielekkäänä urheilulajina on sellainen sotilaan perustaito, jota on syytä vaalia. Vaikka nykyään teknologia auttaa suunnistuksessa, on edelleen tärkeää osata tulkita karttaa.

Tulevanakin vuonna Jukolaan osallistuu kuntoaan testaamaan ja maanpuolustuskyvystään huolehtimaan tuhansia reserviläisiä sekä yhteensä noin 50 joukkuetta Puolustusvoimista.

­–Puolustusvoimien henkilöitä suunnistaa toki myös muissakin joukkueissa, Nousiainen lisää.

Puolustusvoimilla ja Jukolan viestillä on pitkä historia, joka yltää tapahtuman ensimmäisiin vuosiin asti. Viime vuodet puolustusvoimat on ollut Jukolan viestin pääyhteistyökumppani.

Puitesopimukset yhteistyöstä tehdään Puolustusvoimien ja Jukolan viestin taustayhteisö Kaukametsäläisten kanssa useammaksi vuodeksi kerrallaan.