Tarjolla vielä tuhat talkootehtävää

Jo yli 500 vapaaehtoista on ilmoittautunut työtehtäviin ensi kesän Napapiiri-Jukolaan Rovaniemelle. Talkoolaisia tarvitaan kaikkiaan noin 1 500, eli noin tuhat paikkaa on vielä auki. Tarjolla on työtehtäviä laidasta laitaan, ja tässä vaiheessa tehtävissä on vielä valinnanvaraa, sanoo tapahtuman talkoopäällikkö Heikki Karjalainen.

Päällikkötason tehtävistä vielä kaksi on täyttämättä. Haussa on lääkintäpäällikkö, joka Karjalaisen mukaan varmasti löydetään alan ammattilaisista. Lisäksi suunnistuskilpailun ytimessä on auki emit-teltan vastuuhenkilön paikka. Se on suunnistuskilpailun erikoistehtävä, ja Karjalainen uskoo, että tehtävään tarttuu joku, jolla on Jukolan viestistä kokemusta ennestäänkin.

Pääosa avoinna olevista talkootehtävistä on sellaisia, joissa tarvitaan lähinnä innokasta mieltä ja halua sitoutua tehtävään.

”On esimerkiksi sellaisia perinteisiä tapahtumaan liittyviä tehtäviä kuten liikenteenohjausta ja tapahtumanaikaista siivousta ja huoltoa”, Karjalainen sanoo.

Ammattilaisia kaivataan esimerkiksi rakentamiseen ja keittiöön

Koska Jukolan kilpailukeskus on kuin pieni metsäkaupunki, tekijöiksi tarvitaan paljon eri alojen ammattilaisia. Tammikuun alussa talkoopaikkoja on avoinna muun muassa ict-valiokunnassa, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi verkkoyhteyksien rakentaminen maastoon ja Mäntyvaaran raviradalle rakennettavaan kilpailukeskukseen. Rakentamistöissä tarvitaan esimerkiksi sähkö- ja lvi-alan osaajia. Ammattilaisia kaivataan myös ruokahuoltoon.

”Monelle on ollut aika eksoottinen kokemus tulla oman alan töihin näin suureen tapahtumaan. Jukola koetaan myös hyväksi verkostoitumispaikaksi. Siellä voi tutustua muun muassa tuleviin bisneskumppaneihin”, Karjalainen sanoo.

Maastossa ja suunnistusalan tehtävissä tarjolla on tällä hetkellä ainakin rastivalvojan ja -varoittajan paikkoja.

”Maastossa on Ylen lähetys, ja rastivaroittajat ovat lähellä tiettyjä rasteja ja ilmoittavat lähetyksen tekijöille radiopuhelimella, kun suunnistajat alkavat lähestyä rastia”, Karjalainen kertoo.

Suurin osa tehtävistä kisaviikonloppuna

Suurin osa talkootehtävistä on kilpailuviikonloppuna eli perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään.

”Rakentaminen alkaa jo pari viikkoa aiemmin. Samoin tietysti erilaisiin etukäteen tehtäviin talkootehtäviin voi vielä ilmoittautua”, Karjalainen sanoo.

Kilpailuviikonloppuna ei tarvitse olla valmis palvelemaan suunnistajia kellon ympäri. Karjalaisen mukaan työtehtävistä pyritään saamaan sellaisia, että vapaaehtoistyössä viihtyy. Työvuorojen kesto vaihtelee aloittain, ja viikonloppuna voi tehdä useammankin vuoron. Talkoolaiseksi ilmoittautuessa voi kertoa, milloin olisi käytettävissä.

Talkoolaisille järjestetään huhtikuussa koulutus ja lisäksi ennen kilpailua on kenraaliharjoitus.

Ilmoittaudu mukaan tästä!