Toimiva verkko takaa Napapiiri-Jukolan onnistumisen – talkoolaisia tarvitaan yhä

Napapiiri-Jukolan kilpailukeskuksen rakentaminen Mäntyvaaran raviradalle on jo hyvässä vauhdissa. Jotta kaikki ehditään saada valmiiksi ajoissa, mukaan tarvitaan lisää tekijöitä.

Jukolan viesti järjestetään vuosittain noin 1500 talkoolaisen voimin vapaaehtoistyönä. Toiminta on organisoitu eri vastuualueisiin eli valiokuntiin. Valtaosa talkootehtävistä ei vaadi suunnistustaitoa.

Esimerkiksi kenttävaliokunta huolehtii kilpailukeskuksen rakentamisesta ja purkamista. Tarjolla on rakennus- ja pystytystehtäviä, joihin ei tarvita erikoisosaamista. Hommia löytyy kaikille, joten mukaan pääsee heti.

Sähkö- ja vesihuollon ohella äärimmäisen tärkeässä roolissa kilpailutapahtuman onnistumisen taustalla on internetverkon rakentaminen alueelle. Yhteyksiä käyttävät kilpailunjärjestäjien lisäksi myös media ja yleisö.

– Me ICT-valiokunnassa rakennamme kaikki nettiyhteydet kisakeskukseen. Näin kertaluonteista tapahtumaa varten verkon rakennustyö on valtava urakka, valiokunnan johtaja Jouko Vainionpää tiivistää.

Napapiiri-Jukolan järjestäjät ja Mäntyvaaran raviradan toimijat ovat sopineet, että raviradan käyttöön jää kiinteitä laajakaistayhteyksiä tapahtuman jälkeen.

Maastoon tarvittavat valokuituyhteydet rakentaa Puolustusvoimat, joka on yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista.

ICT-asiat ja tulospalvelu ovat Vainionpäälle tuttuja jo monista Jukoloista. Hän on ollut vastaavassa päällikkötehtävässä myös Jämi-Jukolassa vuonna 2004.

– Sen lisäksi olen ollut edellisissä neljässä tai viidessä Jukolassa ict-valiokunnan rivitalkoolaisena.

Tulospalvelun täytyy toimia

Myös suurviestin tulospalvelu kuuluu Vainionpään vastuualueeseen.

Se tarkoittaa, että valiokunta tuottaa kilpailuun osallistuville joukkueille oikeat tulokset, siirtää online-väliajat tulospalveluohjelmaan, julkaisee kilpailun tulokset reaaliaikaisesti internetissä, televisiossa sekä kilpailukeskuksen video- ja tulostauluilla.

Tämän kaiken hoitaminen vaatii kymmeniä talkoolaisia, joista iso osa vielä puuttuu.

Vainionpään mukaan edelleen tarvitaan talkoolaisia muun muassa online-rastiryhmään, vaihtopuomille sekä maalialueelle tulospalveluun.

Online-rastien rakentajat ja päivystäjät työskentelevät pareittain. Näitä tehtäviä on tarjolla jo ensi viikon alusta alkaen.

– Näissä tehtävissä parista toisen on osattava sen verran suunnistaa ja lukea karttaa, että pystyy kulkemaan rastille ja löytää siltä pois myös pimeässä.

Online-rasteja on maastossa useita ja ne täytyy rakentaa ajoissa valmiiksi, jotta yhteyksien ja ohjelmistojen toimintaa ehditään testata riittävästi ennen h-hetkeä.

”Nörtti ei tarvitse olla”

Vainionpää arvelee, että ICT-valiokunnan nimi säikäyttää monet.

-Ei tarvitse olla insinööri tai muutakaan erityistä osaamista, vaan kaikkiin tehtäviin koulutetaan. Niin sanotut kovan luokan nörtit ovat jo organisaatiossa mukana, Vainionpää kuvailee.

Vaihtopuomilla olevien talkoolaisten tehtäviin kuuluu muun muassa seurata, että joukkueiden rastileimauksista kertovat näytöt toimivat ja tarvittaessa opastaa suunnistajia näyttöjen lukemiseen.

– Tässä on hyvä olla jonkin verran kielitaitoa, koska mukana on myös ulkomaalaisia joukkueita.

Maalialueen tehtävissä talkoolaisia tarvitaan esimerkiksi maalileimasinten valvontaan. Esimerkiksi loppukirikamppailuissa valvojat ratkaisevat, kumpi suunnistajista leimaa ensin.

 

Näin pääset mukaan

Rakennustalkoot: 

Rakennustalkoot alkavat päivittäin (maanantaista lauantaihin) kello 8 ja jatkuvat tarvittaessa kello 20 asti Mäntyvaaran raviradalla. Talkoolaisille tarjotaan ruokaa ja kahvia.

Jos olet jo ilmoittautunut talkoorekisteriin muihin tehtäviin ja haluat tulla rakennustalkoisiin, riittää kun saavut paikalle. Jos et ole vielä talkoorekisterissä, ilmoittaudu ensin sinne, jotta talkoovakuutuksesi on voimassa.

Talkoorekisteriin

Esimerkkejä muista tehtävistä:

Online-rastiryhmä / ICT-valiokunta: Tehtäviä mm. rastien rakentaminen, kytkentä, päivystykset ja tulospalvelu. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Huolehdimme koulutuksesta. Lisätietoja Jouko Vainionpää, jouko.vainionpaa@jukola.com 0452640555

Kassapisteiden hoitajia / talous- ja markkinointivaliokunta & kassatoiminnot: Aiempaa kokemusta ei tarvita. Huolehdimme koulutuksesta. Lisätietoja Tero Salo, tero.salo@gmail.com, 0405431650

Viestintävaliokunta: Ruotsin kääntäjiä, mediakeskuksen asiakaspalvelijoita: Huolehdimme koulutuksesta. Lisätietoja Johanna Sarriola, johanna.sarriola@jukola.com

Liikenteen ja pysäköinnin ohjaus, mönkijäkuskeja / Liikenne- ja turvallisuusvaliokunta: Vaatimuksena ajokortti ja täysi-ikäisyys. Lisätietoja Marjo Hettula, hettulamarjo@gmail.com 0452689190

Toimitsijoita kilpailuvaliokuntaan: Aiempaa kokemusta ei tarvita. Huolehdimme koulutuksesta. Lisätietoja Eero Haapasalmi, eero.haapasalmi@jukola.com

Lisäksi tarvitaan henkilöitä ravintoloihin ja eko-oppaita ympäristövaliokuntaan. Lisätietoja Heli Satokangas, heli.satokangas@brp.com, 0408007739 ja Sannamari Pehkonen, sannamari.pehkonen@jukola.com, 0407019569

 

Kuva: Atro Saukko