Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaturvallisuudesta

Napapiiri-Jukolan kisavierailta on tullut paljon kysymyksiä koronatilanteesta ja siihen varautumisesta.

Kerromme tässä tärkeimmät koronaan liittyvät ennakko-ohjeet ja sen, miten epidemia on huomioitu sekä tapahtumassa että kilpailussa.

Tapahtumaa on suunniteltu yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa. Riskejä on kartoitettu ja ratkottu erillisessä Napapiiri-Jukolan omassa terveysturvallisuussuunnitelmassa. 

Toivomme, että jokainen osallistuja ja talkoolainen osallistuu koronaturvallisen tapahtuman toteuttamiseen – vastuullisella toiminnalla luomme yhdessä turvallisen tapahtuman.

 

Onko Lapissa voimassa tapahtumarajoituksia?

Toistaiseksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole erityisiä tapahtumarajoituksia. Napapiiri-Jukolaa sitoo tartuntautautilain määräys tapahtumien turvatoimista eli osallistujille tulee mm. tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja turvavälien pitämiseen. Järjestäjät ovat sitoutuneet noudattamaan kulloinkin voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita. 

Tärkeimmät toimenpiteet turvallisen tapahtuman toteuttamiseksi ovat vahva kasvomaskisuositus kilpailukeskuksessa sekä Jukola-busseissa, turvavälien pitäminen ja hyvä käsihygienia. Tulijoilta toivotaan koronaturvatoimien noudattamista jo matkatessaan kilpailupaikalle. 

Sairaana tai vähäisissäkään koronaan viittaavissa oireissa ei pidä lähteä tapahtumiin vaan mennä mahdollisimman pian koronatestiin. Kilpailijoille on varattu testausmahdollisuus kilpailukeskuksessa.

 

Mikä on Lapin koronatilanne?

Lapin koronatilanne on maakuntatasolla ollut koko kesän kohtuullisen rauhallinen. Rovaniemellä tilanne on huonontunut elokuun alussa, ja kaupungissa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Positiivisia koronatapauksia on löydetty erityisesti ulkomaalaisten marjanpoimijoiden keskuudesta. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkärin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että poimijoiden koronatartunnat eivät ole levinneet leirien ulkopuolelle. 

Lapin koronatilannetta voi seurata osoitteesta www.koronaturvallinenlappi.fi 

 

Miten turvallisuudesta on huolehdittu kilpailukeskuksessa?

Kilpailukeskuksessa noudatetaan yleisötapahtumiin määrättyjä ja suositeltuja koronaturvatoimia. Käsidesiä on tarjolla useissa paikoissa ja voimassa on vahva maskisuositus. Turvaväleistä, maskista ja hyvästä käsihygieniasta muistutetaan opaskyltein ja kuulutuksissa. 

Turvallisuutta on lisätty myös mm. kulkuväyliä suunnittelemalla ja toimintapisteitä lisäämällä. Esimerkiksi kilpailuinfo on jaettu viiteen kaistaan, ja infon teltassa on avoin seinä ilmanvaihdon takaamiseksi.

 

Onko kilpailussa erityisjärjestelyjä?

Urheilukilpailujen tapaan itse kilpailut käydään tavanomaisesti. Mukana on kuitenkin toimia, joilla kilpailusta pyritään tekemään mahdollisimman koronaturvallinen. 

Jokaisen osallistujan toivotaan pitävän turvavälejä niin hyvin kuin se kilpailutilanteessa on mahdollista, esimerkiksi vaihtopuomilla, jonotus- ja ruuhkatilanteissa.

 

Kuinka laaja tila on verryttelylle?

Verryttelyalueena on lähtöalue, jossa on riittävästi tilaa turvaväleille. Alue on laajempi kuin monessa muussa Jukola-tapahtumassa. Siellä voi myös pitää maskia ja turvallisesti odotella vaihtoa eri osuuksille. 

 

Miten lähtö toimii?

Lähtö on tavanomainen Jukolan yhteislähtö, jossa osallistujien välit ovat 80 cm ja rivien välit metrin.

Kilpailija voi käyttää maskia lähtöön asti. Alueelle samoin kuin K-pisteelle sijoitetaan roska-astioita, mutta kannattaa huomioida, että niiden yhteyteen voi syntyä ruuhkaa. Jos mahdollista, laita maski lähdön yhteydessä omaan taskuusi.

Viestiin voi lähteä myös väljästi. 30 minuutin ajan yhteislähdön jälkeen kartan saa vaihtopuomin Helppipisteeltä. Yhteislähdön ryhmistyksessä jakamatta jääneet kartat viedään siis Helppipisteelle.

Uusintalähdössä kartat pidetään karttasäkeissä 30 minuuttia lähdön jälkeen. Sen ajan ne ovat noudettavissa. Vasta sen jälkeen ne kerätään pois.

 

Miten rastien leimauspisteet on järjestetty?

Leimauspisteet toteutetaan normaalin Jukolan viestin tapaan. Ensimmäisen osuuden ensimmäiset rastit ovat ruuhkaisia, mutta jokaisella on mahdollisuus odotella väljempää leimaushetkeä.

 

Mitä ohjeita on tuulisuoja-alueille?

Tuulisuoja-alueilla joukkueiden tulee huolehtia hygieniatoimista ja rajoittaa teltoissa oleskelevien henkilöiden määrää.

 

Missä on odotettavissa ruuhkaa ja miten niitä voisi välttää?

Kilpailijoilta toivotaan erityistä huomaavaisuutta ja turvavälien pitämistä muita kohtaan erityisesti sisäänkirjautumisen yhteydessä ja vaihtopuomilla. Niissä on todennäköisesti ruuhkaa.

Vaihtopuomilla voit odotella ruuhkan sivussa omaa joukkuettasi ja mennä puomille vasta, kun oma joukkue saapuu karttatelineen kautta vaihtopuomille. Odottava suunnistaja näkee saapuvan suunnistajan noin 400 metriä ennen vaihtopuomia.

Itkumuurilla (vastalauseet) rajoitetaan tarvittaessa teltan samanaikaista henkilömäärää. Ensiapupisteillä ohjataan turvaväleihin.

 

Mistä saan maskin kilpailuosuuteni jälkeen?

Vaihdossa ja maalissa osallistujille jaetaan maski. 

 

Mitä jos minulla on koronaoireita?

Yksi tärkeimmistä ohjeista on vanha tuttu: pienissäkään flunssaan tai koronaan viittaavissa oireissa ei pidä saapua paikalle. Oireisten on syytä hakeutua testiin. Rovaniemellä kaupunki tarjoaa testit myös oireisille ulkopaikkakuntalaisille, mutta kahden ison tapahtuman (Napapiiri-Jukola ja Simerock) viikonloppuna testaus voi ruuhkautua.

Napapiiri-Jukolan kilpailukeskuksen koronatestipiste on tarkoitettu kilpailijoille.

 

Paikalle tulee runsaasti väkeä Lapin ulkopuolelta, koronaviruksen kiihtymis- ja leviämisalueilta. Miksi tapahtumassa käytetään Lapin tilanteen määräyksiä?

Suomen lainsäädännön mukaan Lapin alueen päätöksistä muun muassa yleisötapahtumien järjestämiseen vastaa Lapin aluehallintovirasto yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Lapin viranomaisilla on hyvä käsitys siitä, mistä Napapiiri-Jukolan osallistujat tulevat ja he arvioivat tilannetta kyseisen tiedon pohjalta.

 

Onko yleisö tervetullutta kilpailukeskukseen?

On. Kilpailukeskuksen koronaohjeet koskevat yhtä lailla kilpailijoita ja yleisöä.

 

Kuinka isot tilat kilpailukeskuksessa on?

Mäntyvaaran raviradalla on laaja, 20 000-paikkainen katsomo, jonne sopii turvaväleinkin tuhansia ihmisiä. Katsomoa suositellaan käytettävän myös yleisöravintolan jatkeena eli sinne voi siirtyä ruokailemaan, jotta ravintolan ruuhkapaine pienenisi.

 

Vinkki: lataa Jukola-sovellus!

Suositeltavaa on ladata puhelimeen Jukola 2021 -sovellus. Sovelluksesta löytyy paljon Napapiiri-Jukolan infoa, kuten aikatauluja, karttoja ja muuta hyödyllistä tietoa. Sovelluksen käyttö voi vähentää asiointitilanteita ja siten kontakteja.