”Valosta huolimatta haasteita suunnistajille riittää”

Napapiriiri-Jukolan yhden ennakkosuosikin eli Tampereen Pyrinnön suunnistajia leireilee parhaillaan Rovaniemellä.

Naisten edustusjoukkue Punahilkoista harjoitusmaastoihin tutustuvat Lotta Karhola ja Anja Arbter. Punakoneesta eli miesten edustusjoukkueesta mukana ovat Severi Kymäläinen, Antti Saikko ja Matthias Reiner.

-Nyt oli oikeastaan viimeinen mahdollisuus tulla leirille tänä vuonna. Syksyn kilpailut jatkuvat lokakuulle asti. Silloin iltaisin pimeä tulee jo sen verran aikaisin, ettei päivässä ehtisi tehdä kahta suunnistusharjoitusta, Kymäläinen kertoo.

Osa pyrintöläisistä on käynyt kesän mittaan jo aikaisemmin tutustumassa Napapiiri-Jukolan maastoihin omien Lapin-reissujen yhteydessä.

Lotta Karholan mukaan tutustuminen maastoihin on nyt erityisen tärkeää, Rovaniemen maastot ovat niin erilaisia kuin Etelä-Suomessa.

-Vasta paikan päällä selviää, mitä esimerkiksi kartan vihreä tarkoittaa juuri näissä maastoissa. Vaikka itsekin käyn Lapissa vuosittain, en ole aiemmin tajunnut pysähtyä Rovaniemellä suunnistamassa, Karhola kuvailee.

Karhola odottaa innolla, minkälaisiin maastoihin kisaradat lopulta vievät.

–Meneekö suossa tarpomiseksi vai mitä kaikkea on tarjolla.

Leiriviikon ohjelmassa on pari porukassa tehtävää kovavauhtista suunnistusharjoitusta. Sen lisäksi käydään karttoja läpi ja tutkitaan maaston erityspiirteitä hitaammalla vauhdilla.

Kymäläisen mukaan rovaniemeläismaastot ovat erilaisia, mihin hän on aiemmin tottunut.

-Kompassi on tärkeä työkalu, sillä pitkillä rastiväleillä kartalla ei ole koko ajan luettavaa. Pitää osata sietää epävarmuutta, Kymäläinen kuvailee.

Itävaltalaisen Anja Arbterin mielikuva tulevista kilpailumaastoista on, että haasteita riittää. Koko ajan pitää tietää, missä menee.

Samoilla linjoilla on Matthias Reiner.

–Itävallassa ei ole lainkaan samanlaisia maastoja kuin täällä. Arktinen ympäristö on uutta.

Lotta Karhola on kuullut useammalta suunnalta, että harrastusjoukkueista moni lähtee Rovaniemelle juuri siksi, koska se on Etelä-Suomesta katsottuna niin kaukana.

-On mielenkiintoista kokea Jukolan yö ilman lamppua, Kymäläinen sanoo.

-Valosta huolimatta haastetta suunnistajille varmasti riittää, Karhola lisää.

Tampereen Pyrinnön joukkueen lisäksi myös muita eteläsuomalaisia suunnistajia on viime päivinä ollut harjoittelemassa Rovaniemellä.

-Kun kävin kaupassa, heti törmäsin helsinkiläiseen suunnistajaan, Karhola hymyilee.

Pyrintöläiset arvelevat, että heidän lisäkseen moni muukin joukkue tulee Rovaniemelle jo hyvissä ajoin ennen Napapiiri-Jukolaa tekemään viimeiset harjoitukset ennen h-hetkeä.

-Me tulemme varmaankin pari viikkoa aikaisemmin.

Sekä Pyrinnön naiset että miehet sijoittuivat tämän vuoden Jukolassa Kangasalla kolmanneksi.

-Yhtään vähempää ei kannata tavoitella. Joukkueet pysyvät suurin piirtein samana, Karhola summaa.