Catharina Borgman vastaa ravintolatoiminnasta kesäkuun Jukolan viestin aikana. Stefan on ns. ”itkumuurilla”. He ovat molemmat kokeneita kilpailun toimijoita, joten he ottavat kaiken rauhallisesti.
Edellisen Itä-Uudenmaan Jukolan vuonna 1995 jälkeen on tapahtunut paljon, myös kilpailujärjestelyjen suhteen. Sipoolaispariskunta Catharina ja Stefan Borgman, kaksi ahkeraa talkootyöntekijää vuosien varrelta, kertovat kokemuksesta. Tietysti he halusivat olla mukana jälleen.
Catharinalla on vaativa päävastuu ravintolatoiminnasta. Stefan puolestaan hoitaa ”itkumuuria”.
Ja kyllä, he olivat molemmat paikalla myös kun viesti järjestettiin Itä-Uudellamaalla viimeksi vuonna 1995 kun Sibbo-Vargarna ja Keravan Urheilijat olivat järjestäjinä.
– Olen itse asiassa melko lähellä tehtävääni vuodelta 1995, Stefan Borgman sanoo. Silloin vastasin väliaikapalvelusta, joka kuten itkumuurin, on osa tulospalvelua.
Itkumuuri toiminta tarkoittaa osallistujien valitusten vastaanottamista tallennetuista tuloksista, jotka eivät vastaa heidän omaa arviotaan.
Uskolliset talkootyöläiset. Stefan ja Catharina Borgman vierailevat Jukolan viestin pääsihteerin Heidi Liljeströmin luona Porvoon toimistossa.
Jokaisella väliaikarastilla oli järjestäjä
28 vuotta sitten Sipoossa ei ollut elektronisia leimauslaitteita. Sen sijaan jokaisella väliaikarastilla oli järjestäjiä, jotka ilmoittivat osallistujan numeron radiopuhelimella Catharinalle.
– Minä naputtelin numeron, jonka kuuluttaja näki näytöllään ja kuulutti, Catharina muistelee. Se oli hänen tehtävänsä vuonna 1995.
– Järjestäjiä maastossa toimi myös paitsi yön pimeydessä saattoi olla hankalaa, Stefan muistelee. Lisäksi osallistujien valot häikäisivät.
Vaikka kilpailu järjestetään vuoden kirkkaimpana aikana,lamppua tarvitaan muutama tunti yöllä.
Varmasti on ollut hieman erilaista, kun kilpailua on järjestetty pohjoisessa: Rovaniemen Jukola 2021 oli suunniteltu juhannuksen valoisia öitä ajatellen, mutta sitten kilpailu siirrettiin vallitsevan koronatilanteen vuoksi myöhemmäksi elokuulle eli siellä oli pimeää yöllä.
Osallistujien seuraaminen on oikeastaan lähinnä yleisön vuoksi.
– Osallistujat saapuvat metsästä pääsääntöisesti vaihtoon ilman aavistustakaan sijoituksestaan.
Säästä leimantarkastuskortti!
Suunnitelma B on edelleen olemassa, jos jokin menee pieleen sähköisen leimauksen kanssa.
– Rastia leimatessa leimantarkastuskorttiin tulee reikiä, jota kautta voidaan tarkistaa millä rasteilla kilpailija on käynyt. Jos kadotat leimantarkastuskorttin, tulee ongelmia.Ilman sitä selitykset eivät auta.
Osallistujat voivat kuitenkin kiistää tuloksen. Sitten asia etenee seuraavaan oikeusasteeseen eli kilpailun juryyn.
– Itkumuurilla ollessani en ole koskaan kokenut, että kukaan olisi tehnyt niin, Stefan sanoo.
Kokenut neuvottelija
Ei todellakaan ole sattumaa, että itkumuurilla on Stefan. Tehtävä edellyttää rauhallisuutta, tasapainoa ja neuvottelutaitoja, joita hänellä jos jollain on. Edunvalvojana muun muassa metsänomistajille ja myöhemmin metsäasiantuntijoille hän on tottunut kuuntelemaan, pohtimaan ja sopimaan. Lisäksi hänellä on lukemattomia omia kilpailuja sekä ennen että jälkeen hänen MM-voittoisaa 1992 hiihtosuunnistusviestiä Pontarlierissa, Ranskassa.
Toisin sanoen hän tietää kilpailijan reaktiot enemmän kuin hyvin, myös silloin, kun jokin menee pielee.
– Tiedän miltä tuntuu, kun luulet saavuttavasi hyvän tuloksen ja sitten koko homma romahtaa, koska sinulta jäi huomaamatta jokin yksityiskohta. Joskus osallistujien on vain purettava tyytymättömyytensä eikä sitä pidä ottaa henkilökohtaisesti. Useimmat ihmiset ymmärtävät, että virheitä on tapahtunut, ainakin rauhoittumisen jälkeen.
Itkumuurilla on pysyttävä rauhallisena.
– Pitkää pinnaa vaaditaan. Olemme saaneet myös hyviä ohjeita osallistujien kohtaamiseen, Stefan lisää.
Osallistuminen talkoisiin oli itsestään selvyys
Aiemmin Borgmaneilla on ollut oma sukujoukkue, mutta ei tänä vuonna. Et voi osallistua, koska oma seura on järjestäjänä ja lisäksi kaikki joukkueessa ovat nyt toimihenkilöinä.
– Osallistuminen talkoisiin, on kiitos siitä avusta, jota olet aiemmin saanut kilpailuihin osallistujana. Se on ilmiselvää.
Stefan ja Catharina päätyivät toimitsijoiksi, kun lapset alkoivat harrastamaan suunnistusta.
Heillä on vielä paljon kisamateriaalia Sibbo-Vargarnan ajoilta kotonaan.
- Kotona olevalla varustuksella voisi järjestää kilpailut, mutta nyt olemme luovuttaneet avaimet eteenpäin.
Rauhallinen ennen vaativaa työtä
Catharina ei osoita merkkejä stressistä vaativasta tehtävästään huolimatta.
– Ravintolatoiminnalla on iso vastuu, mutta kokemuksesta on paljon hyötyä. Onneksi ravintolatiimissämme on jo paljon kokeneita talkootyöntekijöitä, joten tiedän, että minulla on hyvä tuki. Talkootyöntekijät ovat kullan arvoisia, mutta lisäresurssit ovat vielä tervetulleita. Jukola on jotain täysin ainutlaatuista, ei ole mitään vastaavaa.
Catharina tekee yhteistyötä aiemmin vastaavissa työtehtävissä olleiden kanssa.
-Olin viime vuonna mukana Mynämäen Jukolassa. Osavastuulliset ovat myös olleet mukana aiemmin.
Ravintolatoimintaan kuuluvat muun muassa pääravintola, VIP-ravintola, street food-ruokatarjoilu, talkoolaisten oma ruokasali ja tarjoilu mediateltassa.
Osallistujia odotetaan 20 000–25 000 ja yleisöä saman verran.
– Olen vastuussa siitä, että kaikki saavat ruokaa, mutta yleisön ravintolatoiminta, VIP- ja street food-ruoka on ulkoistettu, Catharina sanoo.
Kuvassa vasemmalla näkyy osittain keltainen talo, siellä on ollut muun muassa kauppa vielä 20 vuotta sitten, sijoitetaan Jukolan johto sekä ensiapu. Taustalla oleva vanha navetta tulee olemaan talkootyöläisten ravintola. Navetan oikealla puolella on pelto, johon on pystytetty telttakylä. Janoisille voidaan mainita, että kuvan oikealla puolella olevaan vanhaan viljan kuivaimeen tulee ravintolapalvelupiste Mallasrasti.
Teksti & kuvat: Micke Godtfredsen