Porvoo

Porvoo on paikka, jonka vanhan kaupungin mukulakivikadut, pienet galleriat ja jokimaisema rantaaittoineen hurmaavat kävijänsä yhä uudelleen. Kaupunki, jonka kujilla kohtaavat menneiden aikojen tunnelma ja moderni design.

Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki ja sen lähes 50 000 asukkaasta noin kolmasosa puhuu äidinkielenään ruotsia. Porvoo on saanut nimensä ruotsinkielisestä sanasta Borgå, joka tulee Linnamäellä olleen linnoituksen sekä sen alapuolella virtaavan joen mukaan. Porvoon halki virtaava Porvoonjoki kuljettaa mukanaan upeaan Suomenlahden saaristoon.

Vanha Porvoo on Porvoon matkailun kruunun jalokivi. ”Ihan kuin olisi ulkomailla” on monen kävijän suusta kuultu lause. Putiikit, kahvilat ja ravintolat tarjoavat yksilöllisiä palveluita ja tuotteita – ketjujen tarjontaa ei Vanhasta Porvoosta löydy mutta sitäkin enemmän uniikkeja kokemuksia. Myös influensserit rakastavat Vanhaa Porvoota. Porvoo on suosittu päiväretkikohde, mutta pidempään viipyvät ehtivät kurkistaa myös kaupungin ulkopuolelle. Saariston tunnelmalliset kylät ja maaseutu tarjoavat elämyksiä useammallekin lomapäivälle. Porvoolle kannattaa antaa aikaa.

Porvoossa on kokoonsa nähden runsaasti museoita ja viehättäviä taidegallerioita. Vilkas kulttuurielämä juontaa juurensa historiaan, sillä vuosien saatossa Porvoossa on asunut merkittäviä taiteilijoita. Porvoolaisia ovat muun muassa taidemaalari Albert Edelfelt, kuvanveistäjä Ville Vallgren, valokuvaaja Natalia Linsén sekä Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg vaimonsa kirjailija Fredrika Runebergin kanssa. Taiteilijoiden vaikutukseen voi törmätä kaupungilla vielä tänäkin päivänä. Runebergin perheen kotitalo toimii museona ja Edelfeltin jalanjälkiä voi seurata kävelyretkellä.

Taidetehdas on huomionarvoinen paikka jokaiselle Porvoossa vierailevalle, sillä rakennus pitää sisällään valtavan määrän elämyksiä. Taidetehtaalla saman katon alla konserttisali, kauppakuja, kokous- ja näyttelytiloja, kahviloita ja ravintoloita, taiteilijoiden työhuoneita sekä elokuvateatteri.

Porvoossa on runsaasti laadukkaita ravintoloita, jotka houkuttelevat asiakkaita kauempaakin. Porvoossa kunnioitetaan lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita. Merestä nostetaan lautaselle tuoretta kalaa ja ympäröivät pellot ovat hyötykäytössä paikallisilla tuottajilla. Porvoossa on myös oma kahvipaahtimo sekä suklaanvalmistusta. Tunnelmalliset kahvilat ovat hyviä levähdyspaikkoja, joissa voi leivoskahvien lomassa seurata kaupungin ihmisvilinää. Porvoon ravintolaelämä on myös vilkasta ja kattaukseen kuuluu herkullisia vaihtoehtoja aina lounasruuista fine diningiin. Huippukokit loihtivat lautaselle mitä erilaisempia herkkuja ja kulinaristiset elämykset odottavat vierailijoita lähes joka kulman takana.

Aktiivilomailijalle Porvoo tarjoaa mahdollisuuksia melkoisen liudan: alamäkipyöräilyä, seikkailupuiston, suplautailua ja melontaa, opastettuja retkiä, veneretkiä. Myös kaupunkipyörän voi vuokrata joko yhtä matkaa varten, päiväksi tai pariksi.

VisitPorvoo.fi