Borgå

Gamla stan med kullerstensgator, små konstgallerier och strandbodar nere vid ån – en idyll som aldrig upphör att fascinera besökare. Du får besöka en stad på vars smala gränder gångna tiders stämning blandas med modern design. Borgå, ett av Finlands bästa och mest populära turistmål. Borgå är Finlands näst äldsta stad och ungefär en tredjedel av dess nästan 50 000 invånare talar svenska som modersmål.

Borgå har fått sitt namn efter borgen på Borgbacken och ån som rinner nedanför; på finska heter staden Porvoo. Borgå å rinner genom staden och mynnar ut i Finska vikens sköna skärgård. Stämningsfulla skärgårdsbyar och en levande landsbygd bjuder på upplevelser så det räcker för mer än en semesterdag.

Gamla stan i Borgå är kronjuvelen av turismen i Borgå. ”Precis som utomlands” har många turister konstaterat. Butikerna, caféerna och restaurangerna erbjuder olika tjänster och produkter – det finns inga kedjebutiker i gamla stan, men däremot finns där många unika upplevelser.

Det finns gott om museer och förtjusande konstgallerier i Borgå för en så liten stad. Vårt livliga kulturliv har sin bakgrund i historien för många betydande konstnärer har bott i Borgå under årens lopp. Borgåbor var bland andra målaren Albert Edelfelt, skulptören Ville Vallgren, fotografen Natalia Linsén samt Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg och hans hustru författaren Fredrika Runeberg. Konstnärernas inverkan kan fortfarande märkas ute i staden. Familjen Runebergs hem är museum och Edelfelts fotspår kan man följa på en rundvandring.

Konstfabriken är ett ställe att lägga märke till för alla som besöker Borgå. Huset firar sitt 10 års jubileum och erbjuder evenemang och konstupplevelser året runt. Under ett och samma tak hittar du en konsertsal, en butiksgränd, konferens- och utställningslokaler, caféer och restauranger, arbetsrum för konstnärer samt biograf.

Det finns gott om kvalitetsmedvetna restauranger i Borgå som lockar långväga gäster. I Borgå är närproducerade livsmedel och lokala råvaror en hederssak. Fiskarna levererar havsfärsk fisk och åkrarna i omgivningen utnyttjas för fullt av lokala producenter. Vi har också eget kafferosteri samt choklad- och konfektfabrik i Borgå. Stämningsfulla caféer är sköna oaser där du kan sitta och titta på folkvimlet i stan över en kopp kaffe och en bakelse. Restauranglivet i Borgå är färgstarkt och många delikata rätter finns på menyn, allt från lunch till fine dining. Gourmetkockar trollar fram de mest varierande delikatesser, och kulinariska upplevelser väntar på besökare bakom nästan varje hörn.

I Borgå finns det mycket att göra för hela familjen: guidade turer, båtturer, paddling, äventyrspark. Man kan hyra cyklarna antingen för en resa, för en eller flera dagar.

VisitPorvoo.fi