Suuri kiitos kuuluu talkoolaisille ja maanomistajille

Maailman suurin suunnistustapahtuma kilpailtiin Porvoon mitalla 17.-18.6.2023. Venlojen ja Jukolan viestiin osallistui yhteensä 18 061 suunnistajaa ja joukkueita oli ilmoittautunut 18:sta maasta. Ilman talkoolaisia emme olisi näin suurta tapahtumaa voineet tehdä, toteaa kilpailunjohtaja Kalevi Ilonen.

Talkoopäällikkö Esa Liukkonen haluaa välittää suuret kiitokset talkoolaisille.

– Oli todella innostusta auttaa, Jopa viimeisenä iltana ilmoittautui liki kymmenen talkoolaista mukaan. Meitä oli yhteensä 1533.

Talkoolaiseksi tultiin siten, että ilmoittauduttiin ilmoitusjärjestelmään. Myös minä ilmoittauduin talkoolaiseksi, kertoo kilpailunjohtaja Ilonen.

– Jokainen valiokuntien vetäjä, niihin kuulunut pidempiaikainen osallinen kuin kuka tahansa muu talkoolainen tekivät niin. Jotkut meistä talkoolaisista olivat mukana jo viimeisen vuoden ajan, valiokuntien vetäjät ovat olleet jo useamman vuoden.

Ilonen kertoo, että seuran kantava runko on samanaikaisesti pitänyt talkoilla yllä seuran toimintaa.

– Suurin osa ihmisistä on ollut lisäksi töissä samanaikaisesti. Tietyt asiat ovat painottuneet siksi eläkeläisiin. Todella työllistävää on ollut esimerkiksi karttojen pussitus. Eläkeläisjoukko pussitti karttoja 2 kuukauden ajan suunnilleen keväällä.

Kuvaaja: Jarmo Koskela

 

Hymyilevät ja avuliaat talkoolaiset saavat Iloselta tunnustusta. On arvokasta pr:ää vieraita kohtaan, että kohdattiin ihmiset ystävällisesti. Esimerkiksi hänelle oli kilpailun jälkeen soittanut 82-vuotias mies.

– Hän halusi kertoa, kuinka hyvin häntä oli huollettu, kun hän oli tullut maaliin.  Hänet oli vieläpä huollettu jopa Porvooseen, kun linja-autot olivat jo menneet. Tämä kertoo ihmisten, talkoolaisten, siitä ymmärryksestä, kuinka toimitaan tällaisessa tehtävässä.

 

Kuvaaja: Markku Pulkkinen

 

Ilman maanomistajia tällaista tapahtumaa ei voida järjestää. He mahdollistivat Porvoo Borgå Jukolan Epoossa, sanoo Ove Simosas. Hän kertoo , että kirjallinen sopimus kartoitukseen ja viestiin oli reilu neljänkymmenen metsätilallisen ja reilu kymmenen isomman mökkitontin omistajan kanssa.

– Koko prosessi meni positiivisissa merkeissä. Suurin osa rasteista on jo kerätty metsistä pois, muutama taimikko on vielä tarkistamatta.  Parin viikon sisällä teemme viimeiset maastokäynnit.

Kisan lykkäännyttyä vuodella maanomistajat joutuivat valitettavasti siirtämään metsätalouspuolen suunnitelmaa. Mitään isoja ongelmia ei silti ollut ja Jukola saatiin järjestää, Simosas jatkaa.

 

Kuvaaja: Jarmo Koskela

 

Mathias Viksten kertoo, että Ove Simosaksen kysyttyä lupaa käyttää maita, hän sanoi heti, että ilman muuta.

– En edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Oli kunnia, että Jukolan viesti tulisi Epooseen ja omille mailleni.

Viksten seurasi kilpailua areenalla perheensä kanssa.

– Kiva tapahtuma tämä oli. En ole koskaan ollut mukana aiemmin. Koska se oli näin lähellä, olin perheen kanssa kuusi tuntia kilpailukeskuksessa. Vein heidät välillä kotiin, mutta tulin takaisin seuraamaan kilpailua. Ajoin sitten yhdeltä yöllä itsekin kotiin. Katsoin kisat loppuun televisiosta.

Talkoopäällikkö Esa Liukkonen toteaa vielä työn organisoinnin onnistuneen pääsääntöisesti, mutta lisää, että järjestäjälle jäi joiltain osin parannettavaakin.

– On silti ollut mukava kuulla, että talkoolaiset ovat saaneet hyvää palautetta osallistujilta. Kaikki olivat mukana sydämellä. Osa talkoolaisista teki myös tosi pitkiä päiviä

 

Teksti Markku Sormunen

Kuvat Micki Kulju, Jarmo Koskela, Markku Pulkkinen, Jarmo Koskela