Porvoo Borgå Jukolan 2023 ratamestarit bloggaavat
16.6..2023
Ratamestarien viimeiset vinkit
Mennyt viikko on ollut rankka ja hikinen kaikille Porvoo Borgå Jukolan vapaaehtoisjoukoille, niin myös ratamestareille. Onnistuneena talkootyönä veimme viime viikonloppua maastoon rastiliput ja luokkaa 550 Emit-leimasinta. Sen jälkeen aloitimme pienemmällä ryhmällä Stefan, Pekka ja Mikael Salo yli 150 rastin ja niiden leimasinten tarkastuksen vielä kertaalleen. Rasteja valvovat tästä eteenpäin tarkat rastivalvojien ryhmät Petteri Muukkosen johdolla. Helteestä huolimatta on ollut rauhoittavaa kiertää viimeisen kerran katsomassa pitkään kestäneen työmme tuloksia odottaen, että seuraavana rasteilla leimaavat tuhannet ja tuhannet Jukolan suunnistajat.
Lisäksi olemme vieneet maastoon kiellettyjen alueiden nauhat. Tutustu kilpailuohjeista siihen, miltä ne näyttävät ja miten kielletyt alueet on karttaan merkitty. Kielletyt alueet ovat todellakin kiellettyjä. Ne ovat valvottuja ja niille meneminen johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen.
Melkein ruuhkaa on ollut Jukolan viestin harjoitusmaastoissa. Mikael Salon niille suunnittelemat radat ovat saaneet kiitosta haastavuudestaan. Ne osin kuvaavatkin hyvin sitä, mitä itse Jukolan kisamaasto tulee tarjoamaan. Viimeistelyä kisaan voi vielä jatkaa aivan kilpailukeskuksen viereen sijoittuvalla mallisuunnistuksella, jonka kartat ovat juuri tulossa myyntiin. Kannattaa harjoitella sielläkin.
Ratamestarien puolesta toivotamme kaikille aurinkoisen nautinnollista Jukolan viikonloppua sekä menestystä suunnistussuoritukseen seuraavin viimeisin vinkein:
- Juo, juo ja juo tarpeeksi! Viikonlopun hellettä emme pääse karkuun, joten nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää ennen ja jälkeen kisan. Ja tietenkin kisan aikana juomapisteillä. Epoon maasto on paikoin raskaskulkuista ja helle lisää rasittavuutta. Ratamestarien aiempi ohje ”kaasu pohjassa mutta toinen jalka jarrulla” voi jaksamisenkin näkökulmasta olla ihan kullanarvoinen vihje.
- Nauti Jukolan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kisasuorituksesta. Isossa joukossa suunnistajien jonot metsässä houkuttelevat mutta muista suunnistaa itse ja leimata oikeilla rasteilla rastikoodi aina tarkastaen. Rasteja voi olla lähekkäinkin mutta rastikoodi, joka rastimääritteiden lisäksi on painettu myös rastin järjestysnumeron viereen, kertoo sen oikean.
- Viimeiselle rastille laskeudutaan melko jyrkkää ja kuhmuraista rinnettä alas. Ankkuriosuuden suunnistajia on vaikea hillitä mutta etenkin alkuosuuksilla ottakaa varovaisesti nuo viimeiset radan metrit ja älkää pilatko hyvää suoritustasi viime hetken loukkaantumisella. Viimeisen tykityksen voi sitten esittää loppusuoralla.
- Muista kisan jälkeen myös tärkeä punkkitarkastus itse ja kilpakaveria avustaen!
Stefan ja Pekka
19.5.2023
Mitä suunnistajilla on edessään Porvoo Borgå Jukolassa
Vajaa kuukausi aikaa Porvoo Borgå Jukolaan. Suunnistajat varmasti viimeistelevät eri kilpailuissa ja harjoituksissa niin suunnistuksellista valmiuttaan kuin fyysistä kuntoaan suunnistuskauden yhteen haastavimmista kisoista. Kysymyksenä meillekin on eri yhteyksissä esitetty se, millaisin eväin Epoon metsissä voi yltää hyvään suoritukseen. Harjoitusmaastojen käyttö on ollut tosi aktiivista mutta kertovatko ne todella sen, millaista tulee suunnistus olemaan itse Jukolan kisamaastossa päivällä ja yöllä. Vastaamme tähän kyllä ja ei sekä samalla, että Epoon maasto on jonkinasteinen sekoitus Karhunkorpea, Noriketta, Holkenia sekä pienin herkullisin osin Virvikiä. Siis sekoitus kaikkea parempaa ja haastavampaa itäuusmaalaista maastotyyppiä.
Kilpailumaastomme sijaitsee Porvoon Epoon kyläkeskuksen ja Seitlahden – Voolahden välisellä alueella. Maaston pohjoisosassa ei ole järjestetty kilpailuja yli 30 vuoteen. Osassa eteläosaa on kilpailtu edellisen kerran vuonna 2003. Alueen vanhat kartat ovat nähtävillä Porvoo Borgå Jukolan nettisivuilla. Kyllä niihin tutustuminen antaa kuvan maastosta jollain tasolla, mutta treenaaminen harjoitusmaastoissamme sitten kuvan itse itäuusmaalaisen maaston luonteesta.
Porvoo Borgå Jukolan kilpailualue on vaihtelevaa ja monipuolista suunnistusmaastoa, jossa vuorottelevat jyrkähköt teräväpiirteiset ja toisaalta alueen eteläosaan keskittyvät laajat matalammat avokallioalueet sekä välillä peitteisemmät ja jopa korpimaiset sekametsäalueet. Korkeuserot vaihtelevat maastoalueittain ollen luokkaa 20-40 m. Alueelle on ominaista itäuusmaalainen paikoittainen kivisyys, joka näkyy kartalla ja myös tuntuu suunnistuskengän alla (älkää lähtekö maastoon lenkkikengillä!). Myös paksu aluskasvillisuus vaikuttaa kulkukelpoisuuteen. Kesäkuussa ei Epoossa mustikkaa vielä ole mutta paikoin paksua varvikkoa kylläkin. Soilla suunnistaja voi kohdata tiheän hidastavan suopursupatjan, jonka tuoksu samalla on kyllä unohtumaton.
Hitaampien maastonkohtien rinnalla mäntyvaltaiset avokallioalueet ja toisaalta vanhat kuusikotkin ovat nopeakulkuisia. Tämän takia kilometrivauhdit tulevat vaihtelemaan eri maastoalueilla merkittävästikin. Näkyvyys on pääosin hyvä nuoria taimikoita ja lehtipuuvaltaisia tiheiköitä lukuun ottamatta. Maastossa näkyvät aktiivisen metsähoidon seurauksena hyvin myös eri-ikäiset hakkuut, harvennukset ja tiheiköt. Alueella on joitain suojeltuja maastonkohteita.
Aluetta halkoo tasaisesti metsätieverkosto eli kokemattomallekin suunnistajalle varmoja ”tässä olen” pisteitä on riittävästi. Runsaan hirvi- ja peurakannan muodostamia uria lukuun ottamatta ihmisen muodostamia polkuja ei kartalta löydy montaakaan.
Ratamestarien tavoitteena on ratasuunnittelussa ollut hyödyntää kaikkia alueen tarjoamia erilaisia maastotyyppejä ja tarjoa haasteellisia suunnistustehtävä kaikille osuuksille K-pisteeltä aivan viimeisille rasteille saakka. Ratamestarien käytössä on ollut huippuhyvä suunnistuskartta, jonka voi sanoa kuvaavan kaikkia moninaisia maastoalueita erinomaisesti.
Niin, se Jukolaan viimeistely! Treenaa juoksemaan tasapaino halliten kivisessä ja epätasaisessa maastopohjassa, vauhtia pidätellen ja voimia säästäen pehmeäpohjaisissa varvikoissa sekä vauhtia kiihdyttäen hyväpohjaisissa peikkometsissä, avoimilla alueilla ja avokallioilla niiden reunoja hyödyntäen. Samanaikaisesti havainnoi ja lue kartasta vain se olennainen; hahmota se, mikä rastille ohjaa ja vie sekä jätä yksittäiset kivet rauhaan, niitä kyllä piisaa luettavaksi ihan muutoinkin. Rallitermein sorateiden sankareitamme lainaten: kaasu pohjassa jalka sopivasti jarrulla, seuraavaa mutkaa ja hyppyä jo ennakoiden.
Stefan ja Pekka
27.3.2023 Lumet sulamassa ja kartat pusseissa – kohti Porvoo Borgå Jukolaa
Kun meiltä kahdelta jokunen vuosi takaperin kysyttiin halukkuutta Porvoo Borgå Jukolan ratamestaritehtäviin, emme empineet hetkeäkään. Meillä on suunnistus- ja myös suunnistusratojen laatimisen taustaa jo kohta 30 vuoden takaa. Jukolan viestin ratamestarina toimiminen on meille kaikille työhön osallistuville kunniatehtävä ja ilman muuta yhdenlainen tämän upean liikuntamuodon yhden osa-alueen unelmien täyttymys. Tehtävä on vaativa ja vastuu iso mutta tunnemme myös saaneemme samalla luottamustehtävän niin omalta seuraltamme kuin Jukolan järjestelyoikeudet omistavalta Kaukametsäläiset ry:ltä.
”Takapiruna” työllemme on luonut puitteita kartta- ja ratavaliokunnan puheenjohtajana isoja työtuntimääriä uurastava Pasi Liitiäinen, tunnettu suunnistuskasvo itäiseltä Uudeltamaalta hänkin. Meille kahdelle on myös nimetty varamiehiksi trianilaisten joukosta Jani Virta ja Mikael Salo. Mikael vastaa Jukolan viestin harjoitusradoista, joita on ollut käytössä Karhunkorven, Noriken ja Virvikin alueella jo viime vuonna, ja tulee taas käyttöön lumien sulettua. Tämä viisikko on se ydinjoukko, joka tietää tarkalleen, missä Venlojen ja Jukolan viestin radat tulevat kulkemaan kesäkuussa 2023.
Jukolan ja Venlojen viestin ratojen suunnittelun käynnistettiin 2019–2020 OK Trianin varauduttua järjestämään kisan jo vuonna 2022. Koronaepidemia kuitenkin tunnetusti siirsi kisaa vuotta myöhäisemmäksi.
Kaikki Jukolan viestin rastipisteet merkittiin maastoon vuoden 2022 kesä- ja heinäkuun aikana, jolloin ne myös tarkastettiin kisan ratavalvojan toimesta. Rastipisteiden hyväksyminen oli aloitusajankohta myös ratojen lopulliselle viimeistelylle ja lopulliselle piirtämiselle. Tämä ehkä koko ratamestarityön tarkin vaihe ajoittui vuoden 2022 loppuun. Kartat painettiin ja myös personoitiin Grano Oy:n toimesta helmikuussa 2023, jonka jälkeen ne on pussitettu muovisuojiin ja lajiteltu joukkueiden kartoiksi, neljä Venlojen ja seitsemän Jukolan viestiä varten. Personoinnilla tarkoitetaan karttojen kilpailunumeron mukaista osuuskohtaista merkitsemistä, esimerkiksi ”Venlojen viesti 2023, joukkue 123, 3. osuus”. Nykyaikaisen tulostustekniikan ansiosta personointi voidaan tehdä erittäin nopeasti tulostuskoneella suoraan kilpailukartan tyhjälle puolelle. Kun Venlojen ja Jukolan viestin hajontakokonaisuus koostuu isosta määrästä eri ratoja ja karttoja, personointiin panostimme erityisellä huolellisuudella.
Joukkueittain lajitellut kartat laitamme valmiiksi joukkuekohtaisiin karttakoteloihin, jotka aikanaan sijoitetaan kartanvaihtotelineisiin viestin vaihtoalueella. Samalla tarkastetaan vielä kerran, että eri joukkueilla on sellainen karttayhdistelmä, että edellä kuvattu hajonta täyttyy. Tämän jälkeen kilpailukartat varastoidaan turvalliseen paikkaan odottamaan itse kesäkuista viestikilpailua. Joukkueille kisan jälkeen annettavat palautuskartat toimivat ”varmuusvarastona” vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalta ja niitä säilytetään eri paikassa kuin muovipussitettuja kilpailukarttoja. Molemmat tietysti salaisissa turvasäilöissä.
Maastotöitä olemme itse ratasuunnittelun lisäksi tehneet mahtavan talkooryhmämme kanssa muutoinkin. Viime vuoden syksylle ajoittunut rastipukkien ja TV:n kuvauslavojen rakentaminen vietiin suunnitellussa aikataulussaan läpi erillisen rakentajaporukan voimin. Rastipukkeja rakennettiin luokkaa 550, sillä yksittäisillä rasteilla on useampi pukki ja leimasin johtuen isosta suunnistajamäärästä.
Porvoo Borgå Jukolan yli 15 neliökilometrin alueen kattava kartta on yhden Suomen parhaimman kartantekijän, Jussi Silvennoisen käsialaa. Koska ensimmäinen versio saatiin valmiiksi jo vuonna 2020, päivitystarpeita on tullut etenkin hakkuiden ja harvennusten sekä kulkukelpoisuuden kuvauksen osalta. Kun meillä oli radat käytännössä valmiina, oleellista oli huomioida kartan tarkka vastaavuus siihen, mitä suunnistajat eri reitinvalintavaihtoehtojen myötä voivat maastossa havainnoida ja millaisia reitinvalintoja tehdä. Tämä on erityisen tärkeää yösuunnistuksessa, vaikka yleensä valoisalla tehdäänkin suurin osa karttaan kohdistuvista havainnoista. Meillä on jo nyt ollut käytössä suunnistuskartoituksen huipputuote mutta päivitystarvetta on vain tullut eri syistä. Seuraavassa blogissamme avaammekin sitten tarkemmin, mitä Porvoo Borgå Jukolan maasto suunnistajille tulee tarjoamaan.
Stefan & Pekka
Porvoo Borgå Jukolan 2023 ratamestarit
Stefan Karlsson
täyttää tänä vuonna 52 vuotta
Neste Oyj:llä automaation ja optimoinnin asiantuntija, tekniikan tohtori
suunnistanut luokkaa 30 Jukolan viestiä, ensimmäinen Tampereella 1986
mukana Jukolan viestin 1995 ratamestariryhmässä
ratamestarina mm. SM-erikoispitkillä 1998, FinnSpringissä 2012, Viestiliigan finaalissa 2022, monissa Raatojuoksuissa sekä muissa kansallisissa kisoissa
Pekka Vuorinen
täyttää tänä vuonna 63 vuotta
Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja, diplomi-insinööri
suunnistanut 37 Jukolan viestiä, ensimmäinen Laitilassa 1985
ratamestarina mm. SM-erikoispitkillä 2007, useissa Huippuliigan sprinteissä, FSOM:ssä 2014, Viestiliigan finaalissa 2022 sekä muissa kansallisissa kisoissa