Sunnuntaina on tarjolla metsäsuunnistusta isoille ja sprinttiä alle 14-vuotiaille

Nuorten Superviikonloppu huipentuu sunnuntaina INOV-8 -liigan finaaliin, joka on juostaan pitkän matkan kilpailuna Usmin ja Sveitsin metsäalueilla sekä kansalliseen Kompassi-tapahtumaan, joka käydään tänä vuonna sprinttikilpailuna. Molempien kilpailujen ratamestarit kertovat alla miten radat ovat syntyneet.

INOV-8

Sunnuntain INOV-kilpailun valmisteluissa isoon rooliin pääsee vasta 22-vuotias Lauri Partanen. Lauri on tehnyt monenlaisia talkootöitä HyRa:n järjestämissä tapahtumissa aiemminkin, mutta INOV-8 –liigan finaali on ensimmäinen kilpailu, jossa hän toimii ratamestarina. Tarvittaessa kotona on ollut asiantuntevaa apua ja tukea tarjolla (kuvassa isä Tapani).

– Kilpailunjohtaja soitti minulle aikanaan ja kysyi halukkuuttani Superviikonlopun ratamestariryhmään. Otin haasteen vastaan ja myöhemmin minulle annettiin vastuualueeksi INOV-finaalin radat, Lauri kertoo.

Hän aloitti ratojen suunnittelun mielessään jo viime syksynä, mutta joulun tienoilla alkoi varsinainen työ. Kevään ja talven aikana hän suunnitteli radat kokeneempia ratamestareita konsultoiden. Kesä kului maastotyöskentelyn parissa ja rastit löysivät lopulliset paikkansa.

– Jo aivan alusta saakka minulla oli vahva ajatus tulevista radoista. Avoimin mielin kuuntelin kuitenkin saamiani ohjeita ja mielipiteitä ja valmiit radat ovatkin nyt aivan erinäköisiä kuin ensimmäiset luonnokseni, nuori ratamestari valaisee prosessia.

Heinä-elokuun vaihteessa työ alkoi karttojen osalta olla valmista. Rastipukit vielä puuttuivat maastosta ja emit-kapuloiden organisointi viikonlopun kaikkiin kolmeen kilpailuun oli vielä edessä.

– Homma on sujunut ihan hyvin, vaikka olenkin ensimmäistä kertaa ratamestaroimassa kilpailuja. Olennainen haaste on ollut oman vision soveltaminen realiteettien kanssa. On ollut ihan hyvä huomata, että omien ideoiden lisäksi on otettava huomioon myös ulkopuoliset tekijät, kuten maankäyttöluvat ja eri sarjojen aikarajoitukset, Lauri kertoo.

INOV-finaalin maastoa Lauri kuvailee monipuoliseksi. Usmin puolella suunnistetaan vaativassa kalliomaastossa ja Sveitsissä lauantaina jo tutuksi tulevalla Sveitsin polkurikkaalla ulkoilualueella. Radat ovat tyypillisiä pitkän matkan ratoja, joihin takaa-ajo tuo vauhdikkaan lisäelementin. Lopuksi Lauri toivottaa kaikille mukavaa Superviikonloppua ja erityisesti hyvää takaa-ajoa sunnuntaille!

KOMPASSICUP

Kompassicupin radoista vastaa Heikki Sandström, joka suostui tehtävään Nuorten Jukolan ratamestarin Ossi Aution suostuttelemana.

-Aloitin ratojen suunnittelemisten talvella luonnostelemalla muutamia vaihtoehtoja pisimmille radoille. Niiden perusteella määriteltiin alue, jolta sprinttikartta tilattiin, Heikki kertoo. -Tein talvella alueesta itsekin karkean karttapiirroksen, jotta pääsin aloittamaan suunnittelun, vaikka sprinttikartan tekemisen maastotyöt päästiin aloittamaan vasta lumien sulamisen jälkeen, hän jatkaa

Seuraavana vuorossa oli ehkä työläin vaihe, kun piti kerätä kiinteistöjen omistajien ja isännöitsijöiden tietoja alueiden käyttölupien saamista varten. Kilpailukartan alueella on pääasiassa kerros- ja pientaloja.

Aloittaessaan ratojen suunnittelun, Heikki mietti mikä olisi työtä ohjaava ”punainen lanka”. – Minusta sprintissä on hauskinta on se, että ensin pitää ratkaista kiellettyjen alueiden muodostama labyrintti ja sitten pitää juosta ratkaistu reitti. Parhaimpia rastivälejä ovat mielestäni sellaiset, joissa ensisilmäyksellä parhaalta näyttävä reitti ei olekaan nopein.

Heinä-elokuun vaihteessa kaikki alkoi olla lähes valmista. Kartta ja radat oli määrä vielä tarkistaa viimeisen kerran, mutta suunnitellussa aikataulussa oltiin. Sprinttiratojen rastit viedään paikoilleen vasta kilpailupäivän aamuna ja muutama HD14-sarjan finaalin rasti vasta juuri ennen sarjojen h-hetkeä.

Kompassicupin ratamestarointi on kaiken kaikkiaan sujunut ennakkosuunnitelmien mukaisesti. Helpotusta ratamestarin työhön toi aikuissarjojen poisjäänti lähiseudulla samaan aikaan järjestettävän kansallisen sprinttikilpailun takia.

Ratamestari pohtii, kuinka tuttua sprinttisuunnistus mahtaa Kompassi-tapahtumaan tuleville lapsille ja nuorille olla. Hän kertoo, että maastossa on runsaasti kävelyteitä ja vähäliikenteisiä katuja sekä sokkeloisia piha-alueita. Myös pieniä metsäalueita ja polkuja kartalta löytyy.
Hän kehottaa kilpailijoita tutustumaan etukäteen sprinttisuunnistuksen kiellettyihin kohteisiin huolella. Oliivin vihreät piha-alueiden osat ovat kiellettyjä ja pensasaidoista tai muista istutuksista ei saa mennä yli eikä läpi. Alueella on myös aitoja, joita ei saa ylittää.