Fler företags- och kamratgäng, samt damer till Jukola-kavlen motses

Jukola-kavlen är finländsk orienterings storevenemang. Jukola branden är bekant, speciellt inom Norden, men också bland orienterarna i Europa. Evenemanget omfattar flera beprövade särdrag och olika delområden. För de som planerar att delta vill vi framför allt poängtera följande

Jukola-kavlen omfattar två olika stafetter:

– Venla-kavlen på lördag eftermiddag, 4 sträckor

– Jukola-kavlen med start lördag kl. 23.00 och målgång för segrarlaget ca kl 7.00 på söndag morgon, 7 sträckor

Venlornas stafettlag består av 4 damer. Herrar kan inte deltaga i Venla-kavlen. I Jukola-kavlen kan även damer deltaga – i herr/dam blandlag eller i Jukola-lag bestående av enbart damer. I de senaste Jukola-kavlarna har sådana dam eller  blandlag varit väl representerade. Tack vare detta kan även damerna få uppleva och njuta av den mycket omtalade Jukola natten.

Bland deltagarna i Jukola är redan nu ca 60% av lagen företags- eller kamratgäng – alltså andra än föreningslag. I många finländska företag är Jukola och träningen inför stafetten en del av det nationella TYKY-programmet (TYKY =  Upprätthållande av arbetsförmågan, välmående i arbetet). Deltagande i Jukola förbättrar konditionen och genererar energi för arbetslivets olika uppgifter. Medverkande i laget stärker även företagets vi-anda. Detta är till stor del ett finländskt fenomen, men i marknadsföringen av Jukola vill vi även att detta skulle bli vanligare även utanför landets gränser.