Lahti-Hollola Jukola tackar!

Alla tiders största Jukola, Lahti-Hollola Jukola i Hälvälä är nu bakom oss. Vi tackar varmt alla deltagare, åskådare och volontärer för ett jättefint evenemang. Nästa år ska vi njuta av Kangasala Jukola 15.-16.6.2019.

Vi har öppnat en feedback-formulär som gäller Lahti-Hollola Jukola. Var lyckades vi? Var skulle vi ännu skärpa lite? Berätta oss via e-post palaute.2018@jukola.com och du är med i att förbättra Finlands största idrottsevenemang för vuxna.  

Försvunna varor kan frågas efter i tävlingsinformationen fram till söndag 17.6. kl 16 och sedan förs varorna till Jukola-byrån där de ska hållas i en vecka. Efter det skickas alla värdefulla varorna till Etelä-Suomen Löytötavaratoimisto (eslt.fi) som håller öppet mån kl 10-18 och tis-fre 10-16. Numret är 0600 55 00 93 (1,83€/min + lokala avgifter).

Jukola-kavlens prisutdelning och utlämning av flaggan

Av de lag som lyckades bäst i den 70. Jukola-kavlen belönades 25 snabbaste på söndag morgons festliga prisutdelning.

Första priset gick till vinnaren Koovee. Ordförande för Kaukametsäläiset rf, Esko Junttila, gav Jukolas eget, årliga pris, “Lukkarin Oppi” till vinnarlaget.

Evenemanget slutades med en festlig utlämning av flaggan. Det symboliska tecknet gav samtidigt ansvaret från Lahti-Hollola Jukola till Kangasala Jukolas organisatörer. Flaggan mottogs av Kangasala Jukolas representanter tävlingsledaren Harri Virta och huvudsekreteraren Antti Rantala. Harri Virta hälsade i sitt tal alla varmt välkomna nästa år till Kangasala.

Program på festscenen slutades med Tavastlands sång och Kerkola brödernas After Show.

Photo: Kimmo Hirvonen

Sommarnatt i Kangasala väntar på dig 2019

Vi hittar Antti Rantala, huvudsekreteraren för Jukola 2019, i Kangasala SK:s tält. Nästa år ska Jukola-veckoslutet bli lika fint som i år i Lahti-Hollola. Rantala är här först och främst för att titta på de olika verksamheter, för att lära sig och för att söka en helhetsbild från evenemanget.

– Jag tycker det är viktigt att diskutera här med de personer som jag ska jobba närmare med nästa år. Du ser allt från en helt annan synvinkel när du själv ska organisera tävlingen.
– Man måste förbereda sig till allt möjligt. Även kartorna kan fara sin väg, som vi märkte här, påpekar Rantala.

Enligt Rantala kommer Kangasala Jukola att skilja sig från Lahti-Hollola med en tätare TC och också med sin terräng.

– I Kangasala har vi traditionella terränger från Tavastland och det blir småkuperat. Att TC blir ganska tät ger oss utmaningar men också en speciell stämning då allt är nära.

Rantala tar emot sin tjänst som huvudsekreterare först 1.8.2018 men tävlingsarrangemang har redan pågått i fyra år.

– När vi får utrustningen med oss från Lahti-Hollola Jukola, kan vi på riktigt börja arbetet, berättar Rantala.

Men varför ska man komma till Kangasala Jukola 2019?

– Hela Jukolas stämning är sådan som alla borde uppleva nån gång. I Kangasala har vi igen helt ny terräng och lite olika utmaningar, lovar Rantala.

 

Text: Seela Sorvari
Bild: Johanna Sivenius

 

Jukola kavlens budskap 2018

De stod snart i en rad, med brinnande bränder som vapen i händerna. I spetsen stod Juhani, med uvrunda ögon, och glodde på ögat bakom kärran, som starkt skinande tittade emot honom.

Sålunda beskriver nationalskalden Aleksis Kivi hur sju pojkar ställer upp till försvar mot en okänd fiende. Orden ger en klar bild av brödernas vilja att försvara sin egendom och det de uppfattar som rätt.

Försvarsmakten garanterar Finlands säkerhet och utgör därmed ryggraden i vårt samhälle. Kärnuppgiften är militärt landsförsvar, tjänstehjälp åt myndigheter och deltagande i militär krishantering. Försvarsmakten har också en viktig uppgift som uppfostrare. Försvarsviljan i Finland har bevarats på hög nivå.

Finlands Försvarsmakt firar i år sin 100-åriga verksamhet. Vi har burit vårt budskap denna sommarnatt genom Hälväläs gytter av dödisgropar för att gratulera i firandets stund och för att tacka Försvarsmakten för försvaret av Finland och det finländska.

I Hollola den 17 juni 2018

Jukola kavlens orienterare

 

Photo: Kimmo Hirvonen

Koovee till seger i Jukola!

Snabbaste laget i årets Jukola-kavlen och samtidigt bästa finska laget med sina sju löpare var Koovee. I laget sprang Joni Hirvikallio, Topi Anjala, Lauri Sild, Oleksandr Kratov, Kenny Kivikas, Timo Sild ja Daniel Hubman. Som tvåa blev IFK Göteborg och tredje platsen gick till Paimion Rasti.

Photo: Kimmo Hirvonen

Sami Jauhojärvi sprang 7 km till första kontrollen

Sami Jauhojärvi var för ivrig på sin tredje sträcka, han sprang 7 km till första kontrollen
– När jag äntligen hittade första kontrollen, stod det 7 km på min GPS-klocka. Helt eget fel, jag började för ivrigt, berättade Jauhojärvi i mål.

Raka vägen från start till ettan är 2,5 km, med ett bra vägval kanske 3 km.
Men resten av Jauhojärvis 12,7 km gick bra. Med sina lyckade sträckor lyste han i sträcktiderna nästan som en duktig topporienterare.
– Jag har nog tränat i sänkterräng så jag visste vad det var på kommande. Jag orkade nog löpa bra.

Sami Jauhojärvi orienterade i laget Emit och växlade kl 4.18 när dagsljuset redan hade stigit upp. Placeringen var 633.
Som följande sommarprogram har Jauhojärvi Mustis skidläger för ungdomar i Vierumäki.

– Sen blir det sommarlov och jag har lovat löpa i Evo Trail Run. Där ska den 24 km långa banan bara vara några kilometer mer än vad jag hade idag, funderade Jauhojärvi glatt i mål.

Även nästa års Kangasala Jukola finns med i planerna.

Text: Outi Hytönen
Bild: Harri Hytönen

Skada och topptider: Tampereen Pyrintös början ganska svår

Ett av favoritlagen hade otur på första sträckan. Tampereen Pyrintös Otto Simosas skadade sitt ben redan i början av sträckan och det blev minuter efter minuter i skillnad till täten. I växlingen var han 17 minuter efter sträckvinnaren.

På andra sträckan gjorde Elias Kuukka så mycket han bara kunde och fick snabbaste sträcktiden.

Det var lite svårt att gå in i skogen då man funderade på vad som hänt med Otto. Även om vi siktar högt, kommer hälsan alltid först, funderade Kuukka.

När Kuukka följde efter Simosas sträcka, hann han tillsammans med tränaren byta taktik. Nu gällde det att aggressivt gå fram så mycket som möjligt för ett par sträckor och se vart det räcker, Kuukka berättar.

Oavsett sin snabbaste sträcktid, var Kuukka inte helt nöjd med sin prestation.

– Det var ganska lätt. Jag vet inte situationen men hoppas det blir svårare orientering så vi har ännu möjligheter att kämpa uppåt i placeringar.

Till tredje sträckan skickade Kuukka ut svensken Johan Runesson. Han lyfte upp laget från 49. plats till 31. Laget låg ändå 14 minuter efter IFK Göteborg. På de sista sträckorna har Pyrintö Anton Kuukka, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi och Florian Howald.

Text: Outi Hytönen
Bild: Harri Hytönen

Spänning vid växlingsbommen

På uppvärmningsområdet bakom växlingsbommen sker hela tiden mycket. Man ska binda skosnör, ta sista toabesök och kolla tre, fem eller tjugo gånger på emit-stället ifall eget lag har redan passerat nästa mellantidskontroll.

Ibland är det trångt vid bommen. De som redan fått sin karta, springer koncentrerade mot K-punkten. De som ännu håller på att värma upp, springer och hoppar runt lite hit och dit. Senast på växlingsområdet börjar det pirra i magen.

Olli Honkalehto, Otaniemen Jyllääjät, tittar noggrannt på TV-screen som visar bild från en mellantidskontroll. Han väntar på lagets förstasträckslöpare att komma till växling.

– Ser ganska bra ut. Snart borde han komma, väntar Honkalehto.

Honkalehto verkar vara koncentrerad men stämningen på växlingsområdet tycker han är ganska hektisk.
– Lite nervös är jag nog, jag har aldrig orienterat i en sån här sänkterräng.

Nära Honkalehto fixar Juha Kylliäinen, Nordea Urheilu, tejp på sin ankel.
– Första tejpandet gick snett men som tur är, så är inte förstasträckslöparen på väg hit helt ännu så jag hinner fixa det här på nytt.

Han väntar på att möta en krävande orienteringsbana.
– Jag har hört att det är utmanande i skogen. Det blir spännande att se hur jag hittar kontrollerna!

Hurdan är då stämningen här i växlingsområdet?
– Förväntansfull.

Text: Outi Hytönen
Bild: Tuomas Tuisku