Ilmaisulla ”Porvoon mitalla” on pitkät historialliset juuret

Teksti: Mikael Grönroos, kuvat: Riitta Ketola

Tämänvuotinen Jukolan viesti kisataan motolla ”Porvoon mitalla”. Mutta mistä sanonta oikeastaan tulee? Mikä tarkalleen ottaen on Porvoon mitta?

On hyvin mahdollista, että ilmaisu sai alkunsa 1500-luvulla. Silloin, kun Tukholman kruunun verojen keräämisestä vastaavat ulosottomiehet näkivät tilaisuuden hyödyntää painoihin ja tilavuuksiin liittyviä epätäsmällisyyksiä.

Tuohon aikaan mittayksiköt eivät olleet yhtä standardoituja kuin nykyään. Kun viljaa tai muita tuotteita mitattiin veronkantoa varten, vaihtelut olivat suuria.
Vuosina 1555-1556 Porvoon seurakunnan veroja keräsi Pepotin ulosottomies Nils Petersson puntareilla ja mitoilla, jotka olivat puolet suurempia kuin vastaavat mitat Tukholmassa. Tämä tarkoitti sitä, että Petersson ja hänen kirjurinsa Mats Siprinsson saattoivat laittaa kolmanneksen verosta omiin laareihinsa ja varastoihinsa.

Vaikka historiallisissa lähteissä ei erikseen mainita Porvoon mittaa, suuremmista mitoista käytetään nimityksiä ”Borgå wikt” ja ”Borgå spannen”. Porvoon mitta -termin alkuperä voidaan todennäköisesti jäljittää tuohon aikaan ja voudin epärehellisyyteen.

Huolimatta siitä, että juuri huijaaminen on synnyttänyt ilmaisun, ”Porvoon mitalla”, ilmaisua käytetään nykyään puhtaasti positiivisessa merkityksessä, sanoo museolehtori Margaretha Jämbäck Porvoon museosta.

– Se on merkittävä sanonta. Kun esimerkiksi ostan Porvoon torilta perunoita, sujautetaan pussiin aina muutama ylimääräinen peruna mittauksen jälkeen.
Vanhana porvoolaisena Jämbäck kokee sanonnan positiivisena asiana. Se, että alkuperä liittyy huijaamiseen ja oveluuteen, on osa historiaa.

– Siitähän on jo niin kauan, hän sanoo.

Kun kansatieteilijä ja historioitsija Kustaa Vilkuna kirjoitti 1930-luvulla katsauksen suomalaisiin sananlaskuihin ja sanaleikkeihin, hän totesi, että Porvoon mitalla tarkoitetaan jonkin asian antamista rennosti, runsaasti, kukkuroittain.

Tämä näkyi mm. Porvoon torin laidalla sijainneella Seurahuoneella sen aikaisen omistajan Leo Vuoriston aikaan.

Pääoven vieressä oli ilmoitus, jossa luvattiin sunnuntaisin voileipäpöytä porvoolaisittain. Vuoristolla oli suuria suunnitelmia Porvoon suhteen ja hän visioi kaksitoistakerroksisen talon rakentamista. Siitä sanomalehti Ilta-Sanomat uutisoi tuolloin ironisesti ”hotellimogulin unelma Porvoon mitoilla”.

Porvoon Jukolassa Porvoon mitta ei tarkoita petosta eikä ironiaa. Porvoon Jukola tarjoaa sekä katsojille että tuhansille ja taas tuhansille pihkaniskoille jotain aivan erityistä. Porvoon mitalla!

Lähde: Porvoon kaupungin historia 1917-1996.