Jukolan viestiin aikaa 84 päivää

Porvoo Borgå Jukolan 2023 ratamestarit bloggaavat

 

Lumet sulamassa ja kartat pusseissa – kohti Porvoo Borgå Jukolaa

Kun meiltä kahdelta jokunen vuosi takaperin kysyttiin halukkuutta Porvoo Borgå Jukolan ratamestaritehtäviin, emme empineet hetkeäkään. Meillä on suunnistus- ja myös suunnistusratojen laatimisen taustaa jo kohta 30 vuoden takaa. Jukolan viestin ratamestarina toimiminen on meille kaikille työhön osallistuville kunniatehtävä ja ilman muuta yhdenlainen tämän upean liikuntamuodon yhden osa-alueen unelmien täyttymys. Tehtävä on vaativa ja vastuu iso mutta tunnemme myös saaneemme samalla luottamustehtävän niin omalta seuraltamme kuin Jukolan järjestelyoikeudet omistavalta Kaukametsäläiset ry:ltä.

”Takapiruna” työllemme on luonut puitteita kartta- ja ratavaliokunnan puheenjohtajana isoja työtuntimääriä uurastava Pasi Liitiäinen, tunnettu suunnistuskasvo itäiseltä Uudeltamaalta hänkin. Meille kahdelle on myös nimetty varamiehiksi trianilaisten joukosta Jani Virta ja Mikael Salo. Mikael vastaa Jukolan viestin harjoitusradoista, joita on ollut käytössä Karhunkorven, Noriken ja Virvikin alueella jo viime vuonna, ja tulee taas käyttöön lumien sulettua. Tämä viisikko on se ydinjoukko, joka tietää tarkalleen, missä Venlojen ja Jukolan viestin radat tulevat kulkemaan kesäkuussa 2023.

Jukolan ja Venlojen viestin ratojen suunnittelun käynnistettiin 2019–2020 OK Trianin varauduttua järjestämään kisan jo vuonna 2022. Koronaepidemia kuitenkin tunnetusti siirsi kisaa vuotta myöhäisemmäksi.

Kaikki Jukolan viestin rastipisteet merkittiin maastoon vuoden 2022 kesä- ja heinäkuun aikana, jolloin ne myös tarkastettiin kisan ratavalvojan toimesta. Rastipisteiden hyväksyminen oli aloitusajankohta myös ratojen lopulliselle viimeistelylle ja lopulliselle piirtämiselle. Tämä ehkä koko ratamestarityön tarkin vaihe ajoittui vuoden 2022 loppuun. Kartat painettiin ja myös personoitiin Grano Oy:n toimesta helmikuussa 2023, jonka jälkeen ne on pussitettu muovisuojiin ja lajiteltu joukkueiden kartoiksi, neljä Venlojen ja seitsemän Jukolan viestiä varten. Personoinnilla tarkoitetaan karttojen kilpailunumeron mukaista osuuskohtaista merkitsemistä, esimerkiksi ”Venlojen viesti 2023, joukkue 123, 3. osuus”. Nykyaikaisen tulostustekniikan ansiosta personointi voidaan tehdä erittäin nopeasti tulostuskoneella suoraan kilpailukartan tyhjälle puolelle. Kun Venlojen ja Jukolan viestin hajontakokonaisuus koostuu isosta määrästä eri ratoja ja karttoja, personointiin panostimme erityisellä huolellisuudella.

Joukkueittain lajitellut kartat laitamme valmiiksi joukkuekohtaisiin karttakoteloihin, jotka aikanaan sijoitetaan kartanvaihtotelineisiin viestin vaihtoalueella. Samalla tarkastetaan vielä kerran, että eri joukkueilla on sellainen karttayhdistelmä, että edellä kuvattu hajonta täyttyy. Tämän jälkeen kilpailukartat varastoidaan turvalliseen paikkaan odottamaan itse kesäkuista viestikilpailua. Joukkueille kisan jälkeen annettavat palautuskartat toimivat ”varmuusvarastona” vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalta ja niitä säilytetään eri paikassa kuin muovipussitettuja kilpailukarttoja. Molemmat tietysti salaisissa turvasäilöissä.

Maastotöitä olemme itse ratasuunnittelun lisäksi tehneet mahtavan talkooryhmämme kanssa muutoinkin. Viime vuoden syksylle ajoittunut rastipukkien ja TV:n kuvauslavojen rakentaminen vietiin suunnitellussa aikataulussaan läpi erillisen rakentajaporukan voimin. Rastipukkeja rakennettiin luokkaa 550, sillä yksittäisillä rasteilla on useampi pukki ja leimasin johtuen isosta suunnistajamäärästä.

Porvoo Borgå Jukolan yli 15 neliökilometrin alueen kattava kartta on yhden Suomen parhaimman kartantekijän, Jussi Silvennoisen käsialaa. Koska ensimmäinen versio saatiin valmiiksi jo vuonna 2020, päivitystarpeita on tullut etenkin hakkuiden ja harvennusten sekä kulkukelpoisuuden kuvauksen osalta.  Kun meillä oli radat käytännössä valmiina, oleellista oli huomioida kartan tarkka vastaavuus siihen, mitä suunnistajat eri reitinvalintavaihtoehtojen myötä voivat maastossa havainnoida ja millaisia reitinvalintoja tehdä. Tämä on erityisen tärkeää yösuunnistuksessa, vaikka yleensä valoisalla tehdäänkin suurin osa karttaan kohdistuvista havainnoista. Meillä on jo nyt ollut käytössä suunnistuskartoituksen huipputuote mutta päivitystarvetta on vain tullut eri syistä. Seuraavassa blogissamme avaammekin sitten tarkemmin, mitä Porvoo Borgå Jukolan maasto suunnistajille tulee tarjoamaan.

Stefan & Pekka

 

Porvoo Borgå Jukolan 2023 ratamestarit

Stefan Karlsson

täyttää tänä vuonna 52 vuotta
Neste Oyj:llä automaation ja optimoinnin asiantuntija, tekniikan tohtori
suunnistanut luokkaa 30 Jukolan viestiä, ensimmäinen Tampereella 1986
mukana Jukolan viestin 1995 ratamestariryhmässä
ratamestarina mm. SM-erikoispitkillä 1998, FinnSpringissä 2012, Viestiliigan finaalissa 2022, monissa Raatojuoksuissa sekä muissa kansallisissa kisoissa

 

Pekka Vuorinen

täyttää tänä vuonna 63 vuotta
Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja, diplomi-insinööri
suunnistanut 37 Jukolan viestiä, ensimmäinen Laitilassa 1985
ratamestarina mm. SM-erikoispitkillä 2007, useissa Huippuliigan sprinteissä, FSOM:ssä 2014, Viestiliigan finaalissa 2022 sekä muissa kansallisissa kisoissa