84 dagar till Jukolastafetten

Porvoo Borgå Jukola 2023 banläggare bloggar

 

Snön smälter och kartorna är i plastfickor – mot Porvoo Borgå Jukola

När vi två för några år sedan fick förfrågan om vår vilja att bli banläggare för Porvoo Borgå Jukola tvekade vi inte en sekund. Vi har båda en lång erfarenhet av banläggning sedan snart 30 år tillbaka. Att vara banläggare för Jukolakavlen är en hedersuppgift för alla oss som är involverade i arbetet och naturligtvis en banläggares drömuppgift. Uppgiften är krävande och ansvaret stort, men vi upplever också att vi har fått ett förtroendeuppdrag från både vår egen klubb och Kaukametsäläiset ry, som äger organisationsrättigheterna till Jukola.

Pasi Liitiäinen, som arbetat många timmar som ordförande för kart- och bankommittén, har skapat en ram för vårt arbete. Jani Virta och Mikael Salo har utsetts till ersättare för oss. Mikael ansvarar för Jukolakavlens träningsbanor, som redan varit i bruk i Karhunkorpi-, Norike- och Virviksområdena förra året, och kommer att användas igen efter att snön smultit. Denna grupp på fem är kärngruppen som vet exakt var Venla- och Jukola-stafettbanorna kommer att löpas i juni 2023.

Planeringen av stafettbanorna för Jukolakavlen inleddes 2019–2020, för att arrangera stafetten redan 2022. Men koronaepidemin sköt som bekant upp planerna med ett år.

Alla Jukolakavlens kontrollpunkter markerades i terrängen under juni och juli 2022, då de också inspekterades av loppets bankontrollant. Godkännandet av kontrollpunkterna var också utgångspunkten för den slutliga ritningen av banorna. Den kanske mest exakta fasen av hela banläggningsarbetet ägde rum i slutet av 2022. Kartorna trycktes och personifierades av Grano Oy i februari 2023, varefter de har packats i plastfickor och sorterats som lagkartor, fyra för Venla och sju för Jukolakavlen. Med personifiering avses den sektionsspecifika markeringen av kartorna enligt tävlingsnummer och etapp, till exempel ”Venlalag 123, 3: e etappen”. Tack vare modern tryckteknik kan personifieringen utföras mycket snabbt m.h.a. tryckmaskin direkt på baksidan av tävlingskartan. Eftersom gafflingen av Venla- och Jukola-stafetterna består av ett stort antal olika banor och kartor satsade vi stor noggrannhet på personifieringen.

Kartorna sorteras enligt lagnummer och sätts i lagspecifika kartpåsar, som så småningom kommer att placeras på kartplanket i växlingsområdet. Samtidigt kontrolleras igen att de olika lagen har en sådan kartkombination att den ovan beskrivna gafflingen uppfylls. Därefter förvaras tävlingskartorna på ett säkert ställe för att invänta själva stafetten. Returkartorna som ges till lagen efter loppet fungerar som ett ”säkerhetslager” inför skador och olyckor. De förvaras på en annan plats än de inplastade tävlingskartorna. Båda naturligtvis på hemligt ställe.

Förutom själva banläggningen har vi gjort terrängarbete tillsammans med vår fantastiska volontärgrupp. Byggandet av stämplingsbockarna och TV-kameraplattformerna, som ägde rum på hösten förra året, genomfördes enligt planerna av en separat bygg-grupp. Cirka 550 bockar byggdes, eftersom det finns flera bockar och stämplingsenheter på kontrollerna på grund av det stora antalet orienterare.

Kartan, som täcker ett över 15 kvadratkilometer stort område i Porvoo Borgå Jukola, har ritats av en av Finlands bästa kartritare, Jussi Silvennoinen. Sedan den första versionen färdigställdes 2020 har det funnits behov av uppdateringar, särskilt när det gäller avverkningar och gallringar, samt beskrivning av framkomlighet. När vi hade banorna klara i praktiken var det viktigt att ta hänsyn till kartans exakta överensstämmelse med vad orienterare kan observera i terrängen med olika ruttvalsalternativ och vilken typ av vägval de kan göra. Detta är särskilt viktigt vid nattorientering, även om de flesta observationerna på kartan vanligtvis görs när det är ljust. Vi hade redan en fin orienteringskarta i våra händer efter första revisionen, men behovet av uppdateringar har behövts av olika skäl. I vår nästa blogg öppnar vi sedan upp mer i detalj vad terrängen i Porvoo Borgå Jukola kommer att erbjuda orienterare.

Stefan & Pekka

 

Banläggarna för Porvoo Borgå Jukola 2023 

Stefan Karlsson

fyller 52 år i år
Expert på automation och optimering på Neste Corporation, teknologie doktor
Har orienterat i cirka 30 Jukola stafetter, första gången i Tammerfors 1986
Ingick i banmästargruppen för Jukolakavlen 1995
Varit banmästare för t.ex.  Finska mästerskapen i ultralång distans 1998, FinnSpring 2012, Stafettligans final 2022 samt över 20 kadaverlopp och andra nationella tävlingar


Pekka Vuorinen

fyller 63 år i år
Miljö- och energidirektör, Diplomingenjör vid Finlands Byggindustri RT
Har orienterad 37 Jukola stafetter, första i Laitila 1985
Varit banmästare för t.ex.  Finska mästerskapen i ultralång distans 2007, flera Toppligans sprintar, FSOM 2014, Stafettligans final 2022 och övriga nationella tävlingar