Tävlingschefen känner sig som en segrare

Prisen är utdelade. Jukolafanan har bytt ägare till arrangörerna för Jukolakavlen nästa år och fanfarerna har spelats. Tävlingschefen Kalevi Ilonen ser lättad men en aning trött ut. Den klassiska frågan efter en idrottstävling lyder: Hur känns det nu?

– Jag måste säga att (det känns) väldigt bra, säger Ilonen.

Veckan innan Jukolaveckoslutet har inneburit höjdpunkten på fem år av förberedelser. Allt har fungerat bra, tävlingscentralen blev byggd i tid liksom övrig infrastruktur.

– Det har funnits tillräckligt med folk och saker ordnade sig. Men tävlingschefen har nog fått springa en hel del.

Ilonen nämner som ett exempel märkeskäpparna i tältbyn. Sådana placerade han ut på torsdagskvällen på ett av områdena.

– Någonting konkret fick jag också göra inför (Jukola), säger Ilonen.

Det femåriga jobbet för Jukola fortsätter så snart stafetten har löpts klart, med nedmonteringen av tält,rivning av olika konstruktioner och infra.

– Nu måste jag planera nedmonteringen av området. Det är ingen panik, allt behöver inte vara klart genast.

En del av konstruktionerna samt containrar med olika grejor reser iväg till nästa års arrangörer i Kauhava.Det betyder att också midsommarveckan går i Jukolas tecken för Ilonen. Trots allt vill han rekommendera tävlingschefsjobbet också för andra.

– Det är ett femårigt ledarskapsprojekt. Men man bör ha en bra vicechef, säger Ilonen, och riktar ett tack för gott samarbete till vice tävlingschef Jari Johansson.

– Allra viktigast är ändå det vi har erbjudit tävlarna. Kontrollerna har varit på rätt ställen och banläggarna har gjort verkligt utmanande banor.

 

Text:: Mikael Grönroos