Polkupyörällä Jukolan kisakeskukseen

Teksti ja kuvat: Virpi Tynkkynen

Jukolan kisakeskus sijaitsee Epoon kylässä, osoitteessa Epoontie 500 noin 10 kilometriä Porvoon keskustasta koilliseen. Tuon 10 kilometrin matkan voi hyvin taittaa myös polkupyörällä.

Jos haluaa valita vähän eksoottisemman metsän läpi kulkevan reitin, perille pääsee Humla – Holken – Epoo – hiihtolatupohjaa pitkin. Jukola kyltein opastettu reitti on n 8,5 km pitkä. Reitti ja opastus alkavat Humlantien ja Pihlajatien risteyksestä, niin kutsutulta ”Pihlajatien pysäköintipaikalta”. Paikalta löytyy myös matonpesupiste, josta oikean lähtöpisteen myös tunnistaa.

Tämä metsäreitti on talvisin Porvoon kaupungin ylläpitämä latupohja. Niinpä näin kesällä se on osin haketettu, sorastettu ja osin polkuja. Tämä kannattaa ottaa huomioon, sillä ihan pelkällä kaupunkipyörällä reitti voi olla hankala ja saattaa vaatia pyörän taluttamista välillä.

Toisaalta väylä on tunnelmallinen metsäreitti ja hauska vaihtoehto asfalttimatkalle.

Reitti merkataan Jukola-merkein. Ja se päättyy pienelle parkkipaikalle Epoontien varteen, josta maantietä on vielä noin 500 m kisapaikalle.

Jos haluaa kuitenkin luottaa pyörällä maantiematkaan, niin Porvoosta lähtiessä pyörätie, osin hiekkapohjaisena, jatkuu Rötnäsintien risteykseen saakka. Pyörätietä on noin kolmannes matkasta.

Itse Epoontie (tie 1552) on kapeahko tie, jossa ei ole piennarta. Tie valjastetaan Jukolan bussien käyttöön, joita liikkuu non-stoppina Porvoon välillä.

Jukolan kisa-alueella löytyy kaksi merkattua paikkaa, mihinkä polkupyöränsä voi jättää. Pyöräparkit on merkattu alueen karttaan. Paikalla ei valitettavasti löydy mahdollisuutta lukita pyöräänsä johonkin kiinteään palkkiin, vaan pyöräalue on avara kenttä. Pyörissä täytyy siis olla myös pyöräjalka.