Ensikertalaiset ilmoittautuvat Venlojen viestiin pilke silmäkulmassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Nastolan hammashoitolan hammaslääkäreistä ja hammashoitajista muodostettu joukkue osallistuu monien harrastajajoukkueiden tavoin Lahti-Jukolassa juostavaan Venlojen viestiin. Joukkue aloitti valmistautumisen kohti Lahti-Hollola Jukolaa syksyllä järjestetyssä Jukola-koulussa.

Kaikille joukkueen jäsenille suunnistus on lajina uusi ja Venlojen viesti ensimmäinen kilpailukokemus.

– Olin pitkään miettinyt suunnistusharrastuksen aloittamista. Nyt kun työporukalla lähdettiin, uskaltauduin mukaan, kertoo hammashoitaja Anni Koskela.

Koskela kuvaa itseään kokemattomaksi suunnistajaksi ja metsässä liikkujaksi.  Samaa kertovat myös hammaslääkäri Kristiina Juhola ja hammashoitajana työskentelevä Mila Koljonen.

– Idea Jukolaan osallistumisesta tuli suunnistusopettajalta. Itselleni tämä on oiva tilaisuus liikkua erilaisissa maastoissa ja samalla pitää kuntoa yllä, toteaa Juhola.

Saman allekirjoittaa myös Koljonen, jonka puoliso oli alkuun skeptinen ajatukseen Jukolaan osallistumisesta.

– Minulta kuulemma puuttuu suuntavaisto.  Aina voi kuitenkin oppia uutta. Juuri se tässä haasteessa kiehtoo, naurahtaa Koljonen.

Myös hammaslääkärinä työskentelevälle Katriina Lehtorannalle suunnistus on kokemuksena uusi. Jukolan suunnistuskoulu ja kesän iltarastit ovat olleet ensimmäinen kosketus lajiin.

– Iltarasteille osallistuminen on ollut monta kertaa työpaikalla puheissa. Toteuttaminen on ollut toinen juttu.

Hammaslääkäri Sini Laineelle suunnistaminen on hieman tuttua kouluvuosilta. Suunnistuskoulu on kummitellut hänen mielessään pitkään, mutta vasta menneenä kesänä haave toteutui saatuaan mukavan työporukan yhteisen harrastuksen pariin.

Tavoitteena rento ja mieletön Jukola-kokemus

Nastolan hammashoitolan joukkueen venlat valmistautuvat Lahti-Hollola Jukolaan tosissaan mutta hymy huulilla. Kartan ja kompassin käyttöä naiset harjoittelevat iltarasteilla. Fyysistä kuntoa puolestaan ylläpidetään ja osin kohotetaan niin hiihtoladuilla kuin kuntosaleilla, pyöräilyä ja juoksua unohtamatta. Mila, Sini ja Kristiina odottavat jo laduille pääsemistä. Katriina puolestaan suuntaa lenkkipoluille ja Anni kuntosalille.

– Harjoittelu tulee vaatimaan keväällä paljon aikaa iltaisin ja viikonloppuisin. Täytyy hiukan luopua muista harrasteista, kuten purjehduksesta, miettii Juhola.

Suunnistuksen ollessa kaikille vielä melko tuntematon laji, ei ajatus Venlojen viestistä kuitenkaan pelota. Naiset lähtevät matkaan pihkaa niskassa ja pilke silmäkulmassa.

– Toiveena olisi, ettei pahasti eksytä ja pääsisi kokemaan Jukolan tunnelmaa, miettii Laine.

Sekä Juhola että Lehtoranta asettavat tavoitteeksi kaikkien rastien löytämisen ja turvallisen maaliintulon. Koskela puolestaan lähtee nauttimaan Jukola-fiiliksestä ja itse lajista.

– Tavoitteena olisi onnistua viestissä ja saada mahtava kokemus tapahtumasta. Uskon että tästä tulee mieletön juttu – onhan meillä ihan paras porukka koossa! kiteyttää Koljonen työ- ja suunnistustovereidensa ajatukset.

Marko Helin