Talkoolaisen käsikirja

SAAPUMINEN Lahti-Hollola Jukolaan

Kartta talkoolaisille

Suosittelemme saapumista kilpailukeskukseen bussilla tai mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä tai kimppakyydeillä. Omilla autoilla saapuville talkoolaisille on varattu pysäköintipaikkoja Hälvälän ampumarata-alueelta, jonne pääsee pysäköimään talkoolaisten pysäköintiluvalla. Hälvälän ampumarata-alueelle ajetaan Tiilikankaantieltä.

Lahden Seudun liikenne, Linja 4 ja 4C
Talkoolaisten ensisijaisena bussina lauantaina ja sunnuntaina toimii Lahden Seudun liikenteen linjat 4 ja 4C. Ne jatkavat normaalireittinsä päätteeksi Hälvälän ampumaradoille asti. Bussi kulkee välillä Nastola-Matkakeskus-Lahden tori-Hollolan kuntakeskus-Hälvälän ampumaradat. Talkoolaiset pääsevät bussissa ilmaiseksi näyttämällä ID-korttinsa. Aikataulut ja reitit löytyvät täältä: https://www.lsl.fi/reitit-ja-aikataulut/

Jukolabussi, Reissu Ruoti

Tarvittaessa talkoolaiset voivat käyttää myös Reissu Ruotin liikennöimää Jukolabussia. Se kulkee Lahden matkakeskuksesta Jukolan kilpailukeskukseen Hälvälään lauantaista sunnuntaihin, myös läpi yön. Talkoolaiset pääsevät maksutta bussin kyytiin näyttämällä ID-korttinsa.

Välipysäkit:
Salpakangas – Keskuskadun linja-autopysäkki
Kukonkoivu – Rouvintie, Juoksijantien risteys

La 16.6. klo 8–24
Klo 9–13 ja klo 17–20 linja-autot lähtevät Matkakeskukselta 15 min välein, muina aikoina 30 min välein.
Su 17.6. klo 0-7 Lähdöt tunnin välein
Su 17.6. klo 7–16 Lähdöt 30 min välein

 

Talkoolaisille on varattu Renorin pysäköintipaikkoja Lahdesta Matkakeskuksen välittömästä läheisyydestä osoitteissa Askonkatu 6-8 ja Askonkatu 9, josta voi kävellä linjojen 4 ja 4C pysäkeille ja myös Reissu Ruotin lähtöpaikalle on lyhyt kävelymatka. Katso kartta pysäköintipaikoista.

Kartta Askonalueen pysäköinnistä

Kilpailukeskuksen kartat

Lisätietoja löytyy saapumisohjeista

Majoitus

Talkoolaisten on mahdollista yöpyä omassa teltassa siihen varatulla alueella, joka sijaitsee talkoopisteen pohjoispuolella. Myös puolijoukkuetelttoja on varattu talkoolaisten käyttöön. Ota mukaan makuupussi ja -alusta ym. mitä majoitukseen tarvitset. Huomioithan tulentekokiellon!

Lattiamajoitusta on tarjolla muutaman kilometrin päässä Tiilikankaan koululla, osoitteessa Tiilikankaantie 3, Hollola. Myös lattiamajoitukseen pitää ottaa mukaan oma makuupussi ja -alusta. Paikka varataan etukäteen 13.6. mennessä:
https://www.lyyti.in/lattiamajoitus

Ruokailu

Toimitsijoille on työvuorojen aikana/yhteydessä tarjolla ruokaa & kahvit talkooravintolassa kilpailukeskuksessa. ID-korttia näyttämällä saat aterian ja kahvit.

Muiden ruokapisteiden (kisaravintola, kisakahvila, jäätelökioski, grillit) tuotteet ovat maksullisia, samoin ruokailu omien työvuorojen ulkopuolella.

Talkooravintola on auki seuraavasti:

 • Keskiviikko 13.6. klo 10-19 (kenraaliharjoituspäivä)
 • Perjantai 15.6. klo 10-20
 • Lauantai 16.6. klo 7-24
 • Sunnuntai 17.6. 0-16
 • Rakennus- ja purkuaikana etukäteen varanneille

Talkoopiste

Jukolassa talkoolaisten palvelupisteenä toimii Talkoopiste. Sieltä saat talkooasun, muun materiaalin sekä tietoa talkoolaisten yleisistä asioista.

Talkoopisteellä jaetaan:

 • Talkooasu: T-paita ja lippis/buff-huivi
 • Pysäköintilupa talkooparkkiin tarvittaessa
 • ID-kortti, jolla pääsee ilmaiseksi sovituissa busseissa sekä talkooravintolaan työvuoron yhteydessä
 • Aluekartta ja tiiviistetty tietopaketti
 • Lisäksi voit ostaa maksullisen takin ja/tai housut

 

Talkoopiste on avoinna ennen Jukolaa Hollolan Prismalla, osoitteessa Kansankatu 8. Neuvonnan vierestä noustaan portaat toiseen kerrokseen.

Jako- ja myyntiajat Prismalla:

 • Ke 16.5. klo 17-20
 • Pe 1.6. klo 17-20
 • Ke 6.6. klo 17-20
 • To 7.6. klo 17-20

Aluksi tarjolla on vaatteita, mutta henkilökortitkin tulevat jakoon heti kun ne ovat valmiit.

 

Jukolan kilpailukeskuksessa Talkoopiste sijaitsee Kastarlammen pohjoisrannalla, Kirkkotien itäpuolella, noin 400m Jukolaportista, Riimu-nimisessä rakennuksessa.

 

Jako- ja myyntiajat talkoopisteellä kilpailukeskuksessa:

 • Ke 13.6 klo 12-20 (kenraaliharjoituspäivä)
 • Pe 15.6. klo 10-20
 • La 16.6. klo 8-24
 • Su 17.6. klo 0-14

 Maksullinen Talkooasu

 

Ennakkoon varatut maksulliset talkooasut pyritään pitämään varattuina lauantaihin 16.6. klo 10.00 asti. Tämän jälkeen varaukset vapautetaan myyntiin. Varatun asun koon voi vaihtaa ostohetkellä, niin kauan kuin kokoa on vapaana. Olethan huomioinut, että asut ovat unisex-mallia. Naisille ja miehille ei ole erillisiä kokoja. Erityisesti takkien ja housujen mallit voivat olla naisille väljiä, joten suositellaan valitsemaan pienempi kokonumero kuin normaalisti.

Talkoopisteestä voit ostaa takkeja ja housuja myös ilman etukäteisvarausta niin kauan kuin asuja riittää.

Maksu asua noudettaessa käteisellä tai kortilla.

Jos olet sekä talkoolainen että kilpailija

Talkoolainen vastaa itse siitä, että noudattaa Suomen Suunnistusliiton sivuilta löytyviä lajisääntöjä eikä tee talkoissa sellaista työtä, jonka avulla voi saada itselleen etua tai tietoa joka vaikuttaa kilpailusuoritukseen. Jos olet epävarma, ota yhteys oman tiimisi vetäjään, joka selvittää asian.

Jos et pääsekään talkoisiin

Muista ilmoittaa, jos olet jostain syystä estynyt tulemaan varaamaasi talkoovuoroon. Ilmoita esteestä valiokuntasi vetäjälle tai tiiminvetäjälle, viime hetken peruutukset puhelimitse. Jos et saa yhteyttä vetäjään, voit laittaa tiedon lyytivastaavalle (talkoot.2018@jukola.com). Näin tiedetään paikata ko. työvuoro(t), eikä pääse syntymään hankalia tilanteita.

Henkilökohtaiset tavarat

Kilpailukeskuksessa ei ole lukittavia tiloja talkoolaisten tavaroiden säilyttämistä varten.  Ota mukaan vain välttämätön ja jätä arvoesineet kotiin.

Varaa lämmintä ja sadetta pitävää vaatetusta mukaan. Yön tunnit ovat Jukolassa viileät ja joskus hämärät, joten kannattaa ottaa myös käsi- tai otsavalaisin mukaan, jos teet talkoovuorosi yöaikaan.

NÄIN TOIMIT HÄTÄTILANTEESSA

Tapaturmat: Ensiapua saa kilpailukeskuksen ensiapupisteestä (ks. kohta Ensiapu) pe 15.6. klo 10- su 17.6. klo 16 välisenä aikana.  Muulloin käytetään yleisen terveydenhuollon palveluja.

Vakavat tapaukset: Ilmoita ensiapuun 044 766 0404 ja toimi alla olevan ohjeen mukaan.

 • Selvitä mitä on tapahtunut.
 • Estä lisäonnettomuudet.
 • Tarkista potilaan tila.
 • Tarkista hengitys.
 • Siirrä potilas oikeaan asentoon.
 • Välitön hengenvaara – soita 112!
 • Järjestä opastus kohteeseen.

Tulipalo kilpailukeskuksessa tai pysäköintialueella: toimi alla olevan ohjeen mukaan. Ilmoita myös turvallisuuspäivystykseen

Jos havaitset tulipalon:

 • Varoita vaarassa olevia ihmisiä.
 • Rajoita paloa, jos se on mahdollista (sammutin, sammutuspeite).
 • Ilmoita tilanteesta hätänumeroon 112.
 • Opasta palokunta paikalle.

Järjestyshäiriöt: Ota yhteys lähimpään järjestyksenvalvojaan tai soita 044 766 0403. Jos tilanne on uhkaava, soita 112. Älä vaaranna itseäsi tai muita!

Tärkeitä puhelinnumeroita

 • Yleinen hätänumero: 112
 • Helpdesk 044 766 0405
 • Kisatike: 044 766 0403
 • Jukola-toimisto 045 127 9770
 • Kilpailuinfo 044 766 0406
 • Kilpailukeskuksen ensiapu: 044 766 0404 (numero painettu kilpailukarttaan)
 • Turvallisuuspäivystys: 044 766 0401
 • Järjestyksenvalvonta: 044 766 0402
 • Myrkytystietokeskus: 09 471 977

 

Helpdesk on palvelunumero, joka vastaa tapahtuman opastuksesta ja neuvonnasta sekä hoitaa tapahtuman järjestelyihin liittyviä asioista, kuten viat ja korjaus- ja täydennystoimet.

Kisatike johtaa turvallisuustoimintaan liittyviä asioita kuten ensiapu, liikenne ja järjestyksenvalvonta.

Kilpailuinfo hoitaa kilpailuun liittyviä asioita kuten juoksujärjestykset yms.

 

Ensiapu

Kilpailujen pääensiapu sijaitsee kilpailukeskuksessa Kirkkotien itäpuolella, pesupaikan ja Kastarlammin välissä. Pääensiavussa päivystää lääkäri ja ensiapuhenkilökuntaa. Kilpailukeskuksessa on opasteet ensiapuun ja ensiapu on merkitty kilpailukeskuskarttaan. Ensiapupisteen merkkinä on valkoinen risti vihreällä pohjalla. Kilpailumaastossa on Venlojen viestin aikaan kaksi ja Jukolan viestin aikana kolme ensiapupistettä. Maaston ensiapupiste on merkitty kilpailukarttoihin violetilla ristillä. Lisäksi juomarasteilla on kevyt ensiapuvarustus.

 

VAKUUTUS

Lahti-Hollola Jukolan Lyyti-toimitsijarekisteriin ilmoittautuneet yli 15-vuotiaat toimitsijat on vakuutettu työvuorojen ajan.

 

Jukolan dataa

 

Venlat 1627 joukkuetta Jukolat 1895 joukkuetta

6508 osallistujaa 13265 osallistujaa

Yhteensä 3522 joukkuetta

19773 osallistujaa

Muita kisavieraita arviolta 20000 henkilöä.

 

Jukolan aikataulu

 

Pe 15.6.            klo 10.00  Kilpailukeskus avautuu
La 16.6.            klo 13.00   Lahti-Hollola Jukolan avajaiset
klo 14.00   Venlojen viestin lähtö
n. klo 17.00   Venlojen viesti maalissa
klo 18.45   Venlojen viestin uusintalähtö
klo 19.00   Jukolan juhla ja Venlojen viestin palkintojenjako
klo 21.00   Metsäkirkko
klo 23.00   Jukolan viestin lähtö
Su 17.6.            klo 6.40   Jukolan viestin voittaja maalissa, voittajajoukkue lukee Jukolan viestin                          sanoman Hiidenkivellä
klo 9 ja 9.20   Jukolan viestien uusintalähdöt
klo 9.30   Jukolan viestin palkintojenjako, Jukolan lipun luovutus
klo 16.00   Kilpailukeskus suljetaan

 

Kenraaliharjoitus ke 13.6. kilpailukeskuksessa

Harjoituksen keskeisin tarkoitus on testata kaikki Jukolan toiminnot liikenteenohjauksesta ja ravintolapalveluista alkaen sekä kouluttaa tuloslaskennan, Emit-nollauksen, lähdön, vaihdon ja maalitoimintojen toimitsijat. Lisäksi tarkistetaan poikkeamatilanteita varten laadittujen ohjeiden toimivuus ja että toimitsijat ymmärtävät ohjeiden tarkoituksen ja noudattavat niitä. Yksityiskohtaiset harjoitussuunnitelmat laaditaan valiokunnittain pienryhmässä. Kenraaliharjoituksessa tutustutaan myös kilpailukeskukseen.

Aikataulu:

klo 8.00-15.00                           Tutustuminen kilpailukeskukseen, valiokunnat ilmoittavat omille talkoolaisilleen valiokuntakohtaisen aikataulun
klo 12.00-20.00                        Talkooasujen jako ja myynti Talkoopisteellä
klo 15.00                                    Tervetulopuhe ja avainhenkilöiden esittely
klo 15.20                                    Toimitsijoiden kohdekoulutus
klo 17.30                                    Harjoituskilpailun lähtö
klo 18.00                                    Tervetulopuhe ja avainhenkilöiden esittely

Kenraaliharjoituksessa on järjestetty ruokailu ja kahvit talkoolaisille.

Kenraaliharjoitukseen ei ole järjestetty bussikuljetusta. Omilla kulkuneuvoilla saapuvat pysäköivät kenraaliharjoituspäivänä kilpailualueen pohjoispuolelle VIP- ja mediaparkkiin, jonne ajetaan Kirkkotietä pitkin. Lahden Seudun Liikenteen linjat 11A ja 11B liikennöivät kenraaliharjoituspäivänä. Aikataulut ovat täällä.

 

Ekologisuus on Lahti-Hollola Jukolan arvo

 

Ekokompassi -ympäristöjärjestelmä on auditoitu 17.6.2017 Joensuu-Jukolassa. Siihen liittyen tavoitteitamme ja toimenpiteitämme ovat seuraavat asiat:

 • Jätteen lajittelua ja kierrätystä varten on järjestetty lajittelupisteet ja ekoneuvojat.
 • Joukkoliikenteen käyttöä suositaan, ja sitä varten on järjestetty bussikuljetus ja maksuton pysäköinti linja-autoille.
 • Uusiutuvalla energialla tuotetaan sähkö, biodiesel ja aurinkokennolatauspiste.
 • Ruokailussa tarjotaan vaihtoehdoiksi kasvis- ja lähiruokaa sekä luomua.
 • Ympäristötietoutta pyritään lisäämään.

Talkoolaisten tulisi olla esimerkkejä ympäristöasioissa. Vapaaehtoisten olisi hyvä suosia joukkoliikenteen, kimppakyytien tai polkupyörän käyttöä saapuessaan kilpailukeskukseen. Talkoolainen voi kerätä silmiin osuvat roskat maasta, vaikkei se kuuluisikaan omaan tehtäväkuvaan. Lisäksi vältetään veden ja paperin tuhlaamista. Tapahtumakävijöitä voidaan huomauttaa ystävällisesti jätteiden lajittelusta ja omien jälkien siivoamisesta.

Talkoolaiset ovat esimerkkinä ympäristöasioissa.

 

Hyvä tutustua

 

Talkoolaisen on hyvä perehtyä myös:

Kilpailuohjeeseen

Näin toimitaan Lahti-Hollola Jukolassa -ohjeeseen

Aluekarttoihin

Jukola-sivuston tiedotteisiin

Toimitsijatiedotteisiin

Saapumisohjeisiin