Voimalla seitsemän miehen – tai naisen

Naiset ovat saaneet virallisesti osallistua Jukolan Viestiin muutamien vuosien ajan. Kuopio-Jukolassa 2014 Jukolan yössä suunnisti jo 500 naista.

Lähes koko kuusikymmenvuotisen historiansa ajan Jukolan Viestin voitosta ovat kamppailleet miesjoukkueet. Naiset osallistuivat aluksi vuodesta 1951 henkilökohtaisena kilpailuna suunnistettuun Venlojen juoksuun. Viimeiset 40 vuotta naiset ovat kilpailleet neljän hengen Venlojen Viestin voitosta. Jukolan veljesten joukossa on kuitenkin juossut rohkeita ja kovakuntoisia naisia jo vuosikymmeniä. Mikä pimeässä ja koleassa metsässä sitten naisia kiehtoo?

Jukolan yö on kokemisen arvoinen

Suunnistaessa Jukolan yö saa aivan oman merkityksensä. Samaa kokemusta ei saa hytisemällä maakuupussissa läpi yön kilpailukeskuksen screenin edessä. Ensimmäisten osuuksien juoksija pääsee osaksi otsalamppujen helminauhaa ja kokee yösuunnistuksen hurmion parhaimmillaan. Loppupään osuuksia juokseva taas heräilee teltasta vaimeaan puheensorinaan ja etäältä kumisevaan kisakuulutukseen. Vaihtoon tulleiden suunnistajien selästä nousee höyryä aamuyön auringon säteissä. Oman osuuden jälkeen olo on kuin maailmanvalloittajalla.

Letkat ja urat lyhentävät matkaa

Monelle naiselle Jukolan Viestin pitkähköt matkat saattavat kuulostaa ylitsepääsemättömiltä. Jos kuntorastien vitosella menee jo tunti, kuinka voin juosta 12 kilometrin vaativan suunnistusradan ja mahdollisesti vielä pimeässä lampun kanssa?

Toki Jukolan matkat ovat sekä pitkiä että suunnistuksellisesti vaativia. Onhan ne suunniteltu erottelemaan toisistaan maailman parhaat viestisuunnistusjoukkueet. Yksi suuri tekijä Jukolassa on kuitenkin seura. Siellä ei todellakaan tarvitse taivaltaa yksin. Liki 1.600 joukkuetta takaa sen, että joka hajontarastille on aina menossa joku muukin, joka kulkee lisäksi vielä samaa vauhtia.

Alkuosuuksilla jopa toivoisi välillä, että ihan kaikki tässä sadan hengen letkassa eivät olisi tulossa samalle rastille. Suuri suunnistajamäärä tarpoo myös metsän täyteen uria. Urat helpottavat sekä suunnistusta että juoksua. Toki väärälle urallekin voi joskus eksyä, mutta rastikoodeja huutelemalla oikea letka ja ura löytyvät hyvin pian.

IMG_3703

Tuplaus on mahdollista kovakuntoisille

Kovakuntoisille naisille Jukolan viikonloppu tarjoaa mahdollisuuden haastaa omat kestävyysominaisuudet oikein kunnolla tuplaamalla eli osallistumalla sekä Venlojen että Jukolan Viestiin. Palautumisaikaa kahden kisan välillä tulee osuuksista ja joukkueiden tasoista riippuen viidestä tunnista yli puoleen vuorokauteen.

Matkaakin on mahdollista kerryttää parhaimmillaan yli parikymmentä kilometriä. On niitäkin hurjia naisia nähty, jotka juoksevat viikonlopun aikana kolmesti, Venloissa, Jukolan alkupään osuuden ja Jukolan ankkuriosuuden. Tämä vaatii kuitenkin jo rautaista kestävyyspohjaa ja vähän hulluuttakin.

Jukolassa on mahdollista panna kaikki likoon ja itsenä voittaminen on lähes taattua. Kaikki naiset mukaan Jukolaan!

Saara Kukkonen