Hattikilowatit viidenteen Jukolaan

Teksti ja kuva: Markku Pulkkinen

Jukolan ja Venlojen Viestiin osallistuu lukemattomia kaveri- ja työpaikkajoukkueita. Harrastajajoukkueet tuovat tapahtumaan aitoa suunnistamisen iloa ja yhdessäolon riemua. Tamperelainen, entisten teekkareiden muodostama HattikW on hyvä esimerkki kaveriporukan villistä ideasta syntyneestä suunnistusjoukkueesta.

– Kuulin kuusi vuotta sitten, että Jukolan Viesti järjestetään Rovaniemellä. Ajattelin, että sinne on pakko päästä ja sain huijattua ystäväni Millan mukaan. Ensin pakotettiin puolisot suunnistamaan ja muu joukkue kerättiin teekkarikavereista, päähattikilowatti Maija Aasla kertoo.

Joukkueen hauska nimi syntyi siitä, että nuoret naiset opiskelivat Tampereen yliopistossa sähkötekniikkaa ja muumit ovat lähellä molempien sydäntä.

Tamperelaistuneen joukkueen jäsenet ovat alun perin kotoisin Kuopiosta, Janakkalasta, Raumalta, Kangasalta ja Tampereelta.

– Aloitimme harjoittelun jo Lahti-Hollola Jukolaa varten ja sen jälkeen on osallistuttu jokaiseen Jukolan Viestiin. HattikW on ollut mukana myös polkujuoksutapahtumissa ja partiotaitokilpailuissa.

Joukkueen jäsenille on kertynyt neljästä aikaisemmasta Jukolasta paljon hyviä ja hauskoja muistoja.

– Kangasalan Jukolassa yksi joukkueemme jäsen menetti kenkänsä suohon ja juoksi yli puolet radasta ilman toista kenkää. Paluumatka Rovaniemeltä Tampereelle puolestaan kesti 18 tuntia yhdeksän tunnin sijasta. Nyt sekin jo naurattaa, Aasla kertoo.

– Parhaita Jukola-muistoja ovat omat onnistuneet suoritukset, silloinkin kun kompassi hajosi. Jukolan lähtölaukaukset musiikkeineen ovat myös aina yhtä ikimuistoisia.
Joukkueen rituaaleihin kuuluu kynsien maalaaminen karttamerkkien ja rastilippujen väreihin.

– Tärkein tavoitteemme on hyväksytty suoritus ja se, että kaikki tulevat ehjinä maaliin. Jokainen asettaa omia tavoitteitaan juoksuajan tai osuussijoitusten suhteen. Ja sunnuntaina ohjelmassa on aina perinteiset Jukola-pizzat ja yhteiset päiväunet, Aasla nauraa.

Toiveina Porvoon Jukolan järjestäjille hattikilowateilla ovat kuumat saunat ja hyvät kulkuväylät myös lastenvaunuille. Uutta suunnistajapolvea on jo kasvamassa.

Jukolan ja Venlojen Viestin lähtöluettelosta löytyy monia muitakin hauskannimisistä joukkueita.

Niistä mainittakoon Eksyneet Ekonomistit, Kuraiset Mullit, Näytti Hyvältä Kartalta, Kuumat Aallot, Puskapuumat ja Jouluksi kotiin. Lisää voi bongata ilmoittautuneiden joukkueiden listasta Jukolan nettisivuilta.