Hattikilowatit deltar i sitt femte Jukola

Text och bild: Markku Pulkkinen

Jättemånga kompis- och arbetsplatslag deltar I Jukola- och Venlastafetterna. Hobbylagen för med sig samhörighet och genuin orienterings-glädje. Hattikilowatit är ett bra exempel på ett kompislag som uppstod till följd av en vild idé; medlemmarna är fd. teknologer från Tammerfors.

– Jag hörde för sex år sedan att Jukola skall arrangeras i Rovaniemi. Dit måste jag och jag lyckades lura med min kompis Milla. Först tvingade vi med våra hälfter och övriga laget plockades bland teknologvänner, säger överhattikilowatten Maija Aasla.

Lagets namn har sitt ur-sprung i att en del av medlemmarna studerade elteknik vid Tammerfors universitet och dessutom är mumintrollen kära. Tammerforslagets deltagare kommer ursprungligen från Kuopio, Janakkala, Raumo, Kangasala och Tammerfors.

– Vi började träna till Lahti-Hollola Jukola och vi har deltagit varje år sedan dess. HattikW har även deltagit i traillopp och scoutfärdighetstävlingar.

Lagets medlemmar har samlat på sig en hel del roliga minnen från tidigare tävlingar.

– I Kangasala Jukola tappade en i laget sin sko i ett kärr och löpte halva sträckan med endast en. Returresan från Rovaniemi tog aderton timmar istället för nio. Nu kan man ju skratta åt dylikt, säger Aasla.

– De bästa Jukolaminnena handlar om lyckade prestationer – även då kompassen gick sönder. Jukolastarterna med startskott och tillhörande musik är alltid oför-glömliga.

Att måla naglarna i samma färger som kart-tecken och kontrollskärmar hör till lagets ritualer införtävlingen.

– Vår främsta målsättning är att göra ett godkänt lopp och att alla kommer oskadda i mål. Lagmedlemmarna ställer individuella mål be-träffande tid och placering på sin sträcka. Och på söndagen blir det traditionell Jukolapizza och gemensam tupplur, skrattar Aasla.

Tillräckligt heta bastur och bra stråk även för barn-vagnar önskar sig hattiwattarna av Borgå Jukolas arrangörer. En ny generation orienterare är redan på väg.

Jukola- och Venlastafetternas startlistor innehåller flera skojiga lagnamn, ss. Eksyneet Ekonomistit, Kuraiset Mullit, Näytti Hyvältä Kartalta, Kuumat Aallot, Puskapuumat och Jouluksi kotiin. Du hittar flera skojiga namn på bland de anmälda lagen på Jukolasajten.