Hiiliviisas Jukola näyttää tietä tuleville tapahtumille

Ensi vuoden Porvoo-Jukolan tavoitteena on vähentää Jukolaviikonlopun ympäristövaikutusta ja hiilijalanjälkeä. Usean eri toimenpiteen ansiosta Porvoo-Jukolasta tehdään Hiiliviisas Jukola.

– Suurin hiilijalanjälki tulee kuljetuksista ja logistiikasta, sanoo tapahtuman varajohtaja Jari Johansson. Hän vastaa pilottihankkeesta Hiiliviisas Jukola.

Suuressa roolissa ovat myöskin ruokailu ja siitä syntyvä jäte, sekä raaka-aineet, ruokailussa käytettävät astiat sekä pakkausmateriaalit. On arviotu että jopa 50 000 henkilöä vierailevat Epoon kilpailukeskuksessa juhannusta edeltävänä viikonloppuna, joten ruoan määrä mikä tarvitaan kipailijoille, yleisölle ja toimitsijoille on suuri.

Hiilijalanjäljen pienentämiseksi tulevat järjestäjät tarjoamaan hiiliviisaita vaihtoehtoja. Kymmenien tuhansien ihmisten kuljettamiseen kilpailukeskuksesta ja sieltä pois tullan tarjoamaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

– Toivomme että niin moni kuin mahdollista saapuisi julkisella liikenteellä Porvooseen, mistä pääsee bussilla suoraan kilpailukeskukseen. Ne jotka tulevat omalla autolla voivat jättää autonsa kaukoparkkiin Tolkkisiin tai Koskenkylään mistä pyrimme hoitamaan kuljetuksen kilpailukeskukseen sähköbussilla, Johansson sanoo.

Hän tähdentää että jo tapahtuman sijoittuminen pääkaupunkiseudun läheisyyteen vähentää ympäristövaikutuksia, koska monella osallistujalla on suhteellisen lyhyt matka Jukolaan.

Itse kilpailukeskuksessa tullan keskittymään kierrätykseen sillä useimmat palvelut ja tuotteet ovat ympäristöystävällisiä.

– Kierrätys suunnitellan ja toteutetaan Revanssin kanssa (kierrätykseen ja jätehuoltoon erikoistunut yritys). Miten voimme vähentää eri materiallien käyttöä ja miteen suuren osan pystymme kierrättämään? Ja miten saada yhteistyökumppaneita vähentämään omaa hiilijalanjälkeään?

Johanssonin mielestä suunistustapahtumiin osallistuvat ovat useimmiten hyvin tietoisia ympäristöstään. Parannettavaa kuitenkin löytyy, esimerkiksi lajittelu.

– Haluamme haastaa ihmisiä lajittelemaan oikein. Usein asiaa ei tule ajatelleeksi riittävän yksityiskohtaisesti, ajatellaan että jäätteet kuitenkin poltetaan. Me tulemme panostamaan selkeään ohjeistukseen jotta osallistujat osaisivat lajitella oikein, Johansson sanoo.

Ympäristö on uhattuna ja ilmastonmuutos on tosiasia. Siksi herääkin epäilys että järjestäjät yksinkertaisesti harrastavat viherpesua, että suunnitellut ympäristötoimenpiteet ovat näennäinen markinointikikka. Ei ollenkaan, Johansson sanoo.

– Juuri tämän takia toteutamme konkreettisia toimia, joiden ilmastovaikutus voidaan mitata. Voimme kaikki auttaa siinä, pienet käytännölliset teot ovat ratkaisevia. Teemme yhteistyötä Aalto-yliopiston, Posintran ja Green Carbon konsulttiyrityksen kanssa, jotka tietävät miten hiilijalanjälki lasketaan.

Hiiliviisas Jukola on pilottihanke ja tulevat järjestäjät, sekä Jukolan viestin että muiden tapahtumien, voivat tulevaisuudesta hyötyä tuloksista.

Ne jotka tulevat Epooseen ensi vuonna voivat laskea sen varaan että useimmat toiminnot ovat niin hiiliviisaita kuin mahdollista. Jopa kilpailukeskuksen äänentoisto säädetään niin ympäristöystävälliseksi kuin voidaan ja mainoskyltit tehdään kierrätettävästä kartongista.

– Kylttejä testailtiin jo Esi-Jukolassa Virvikissä (syyskuussa). Pieniä säätöjä pitää vielä tehdä mutta hyvä siitä tulee, Johansson vakuuttaa.