Hiiliviisas Jukola rakentuu ammattitaidolla sekä tutkimustiedolla. Hanketta on rakennettu alusta saakka yhteistyönä jonka koolle kutsujana on toiminut Ok Trian, Posintra sekä Aalto yliopisto. Hankkeen aikana nämä kolme tahoa on kokoontuneet vähintään viikoittain, jotta toimijoiden tekeminen sekä tieteellinen ja tutkimuksellinen tieto kohtaavat ja pitävät yhteisen linjan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi.
Jukolan valiokunnat taas ovat kokoontuneet pohtimaan omaa tonttiaan ja sen viemistä hiiliviisaampaan suuntaan. Valiokunnat ovat itse ideoineet sekä päättäneet toimista joilla tavoitetaan mahdollisimman hiiliviisas massatapahtuma. Valiokuntien valinnat pohjautuivat seuraaviin teemoihin:
-energian säästäminen ja vihreään sähköön siirtyminen
-materiaalitehokkuuden parantaminen
-Muovin käytön vähentäminen
-CO2 päästöjen vähentäminen
-Logistiikan tehostaminen ja liikkumiseen vaikuttaminen
-Ympäristötietoisuuden lisääminen
-Jätteiden määrän vähentäminen
-Hankintojen ohjaaminen ympäristömyötäiseen suuntaan
Valiokuntien hiiliviisaita tekoja pääset seuraamaan Jukolan somessa sekä jukolan sivuilla https://jukola.com/2023/sanoistatekoihin/
Esimerkiksi kierrätys ja tarvikkeiden uusiokäyttö on korostunut Jukolaa valmistellessa ja esimerkiksi liikuteltavaa välineistöä on karsittu parin rekkakuormallisen verran. Ympäristönsuojelun siivittämänä on pohdittu mikä on oikeasti oleellista hyvän urheilutapahtuman järjestämisen kannalta ja mikä vain jäänne, tai toimintatapa vuosien takaa.
Hankkeen innovoinnin seurauksena kisakeskuksen ja Porvoon keskustan väliä tullaan matkustamaan sähköbusseilla Porvoon keskustasta. Tällä tullaan vähentämään reilusti päästöjä sekä vähentämään myös ruuhkia! Laitamainokset on päätetty tehdä kennolevyjen sijaan kierrätettävästä kartongista. Ruokailussa käytettävät astiat sekä juomarastien mukit ovat myös kierrätetystä kartongista valmistettuja. Kasvisruuan valikoimaa kasvatetaan. Kisalehti toteutetaan digiversiona, printtilehteä painetaan ainoastaan 1500 kappaletta. Palkintokukat on päätetty korvata puuntaimilla leikkokukkien sijaan ja ne istutetaan Jukolan muistometsään. Yksi merkittävimpiä tekoja on myös tietoisuuden lisääminen ja puhe. Järjestävän tahon vapaaehtoisten puheissa toistuu hiiliviisaus ja ympäristöteemat, niistä puhuminen ja niiden huomioiminen tuottaa tulosta kun kaikki tekijät ovat sitoutuneet samoihin tavoitteisiin. Milloin kyse on tulostamisesta vanhoille karttapapereille, milloin kimppakyytien järjestelystä tai hankintojen tekemisestä.
Kilpailun varajohtaja Jari Johansson muistuttaa on tärkeää, että käytetään maalaisjärkeä ja tehdään pieniä tai suuria konkreettisia tekoja arjessa sekä muistetaan kirjata ylös mitä on tehty, jotta tietoa voidaan siirtää eteenpäin tuleville tapahtumanjärjestäjille.
Hiiliviisas Jukola hankkeeseen on sitoutunut syksyn ja talven aikana 10 paikallista yritystä jotka ovat halunneet lähteä talkoisiin kohti hiiliviisaampaa Jukolaa, mutta myös hiiliviisaampaa liiketoimintaa muutoinkin. Paikalliset yritykset ovat lisänneet tietouttaan aiheesta ja ovat työskennelleet oman hiilijalanjälkensä parissa paikallisen kehitysyhtiö Posintran kanssa. Yritysten tarinoita pääset lukemaan hankeen virallisella sivulla https://posintra.fi/hiiliviisas-jukola/ .
Mukana olevien yritysten välille on syntynyt hyvä tiimihenki ja konkreettisia tekoja yritystasolla tuodaan esiin pitkin kevättä Jukolan somessa sekä Jukolan sivustolla https://jukola.com/2023/sanoistatekoihin/ .