Kolsmart Jukola – till kontroll 2

Kolsmart Jukola byggs med yrkeskunskap och forskningsdata. Projektet har byggts från början som ett samarbete mellan OK Trian, Posintra och Aalto universitetet. Under projektet har dessa tre aktörer samlats minst en gång i veckan för att samordna sina insatser och säkerställa att deras praktiska arbete och vetenskapliga forskning möts och följer en gemensam riktning för att uppnå en gemensam målsättning.

Jukola utskotten har i sin tur samlats för att fundera över det egna området och hur det kan föras mot en kolsmartare riktning. Utskotten har själva kommit på idéer och beslutat om åtgärder för att uppnå ett så kolsmart evenemang som möjligt. Utskottens val baserar sig på följande teman. ’

–          Spara energi och övergå till grön elektricitet

–          Förbättra materialeffektiviteten

–          Minska användningen av plast

–          Minska på CO­2-utsläppen

–          Effektivera logistiken och påverka hur människor rör sig

–          Öka miljömedvetenheten

–          Minska mängden avfall

–          Styra anskaffningar i en miljövänligare riktning

Utskottens kolsmarta handlingar kan du följa i Jukolas sociala medier och på Jukolas sidor https://jukola.com/2023/sv/franordtillgarningar/

Återhämtning och återanvändning av utrustning är goda exempel på saker som har betonats i Jukola förberedelserna och till exempel har mängden utrustning tävlingsorganisationen kör runt minskats med några långtradare. Med tanke på bevarandet av miljön så har det funderats på vilka saker på riktigt är viktiga för ett lyckat idrottsevenemang och vilka bara är saker som ligger kvar från förut.

En av projektets innovationer är att det kommer att resas med elbussar mellan tävlingscentralen och Borgå centrum. Genom detta kommer utsläppen minska och minska på rusningen! Reklamskyltar kommer att tillverkas av kartong i stället för plast. Matkärlen och muggarna på vätskekontrollerna är också gjorda av återvunnen kartong. Vegetariska matutbudet kommer att ökas. Tävlingstidningen görs i digital form och trycks endast i 1500 exemplar. Prisblommorna ersätts med trädplantor och de kommer att planteras i Jukola minnesskogen. En av de viktigaste handlingarna är att tala och öka vetskapen om kolsmarthet. I talen från arrangörens frivilliga upprepas ständigt teman som rör koldioxidsmarthet och miljö. Att tala om dessa och ta hänsyn till dem ger resultat när alla aktörer har engagerat sig för att nå samma mål. Det kan vara frågan om att printa på baksidan av gamla kartor, samskjutsar eller att göra anskaffningar. Vice tävlingsledare Jari Johansson påminner att det är viktigt att använda bondförnuft och att även om det görs små eller stora saker i vardagen så skriver vi ner dem, så att vi kan flytta dem vidare till kommande arrangörer.

I projektet Kolsmart Jukola har 10 lokala företag bundit sig för att göra ett kolsmartare Jukola och även göra företagets vardag kolsmartare. De lokala företagen har ökat sin kunskap i ämnet och arbetat kring sitt egna koldioxidavtryck tillsammans med det lokala utvecklingsföretaget Posintra. Företagens berättelser kan du läsa på projektets officiella sidor https://posintra.fi/sv/hanke/kolsmart-jukola/ .

Det har uppstått en god teamanda mellan medverkande företagen och konkreta handlingar på företagsnivå kommer föras fram under våren i Jukolas social medier och på Jukolas sida https://jukola.com/2023/sv/franordtillgarningar/ .