Metsäareena avasi Jukolan Viestin tapahtumat

Jukolan Viestin aattona järjestettiin ensimmäistä kertaa Metsäareena-keskustelufoorumi. Metsäareenaan osallistui yli 150 hiiliviisaan Porvoon Jukolan yhteistyökumppania.

Metsäareenan teeman, vihreän siirtymän, alustajina toimivat pääjohtaja Timo Ritakallio OP Ryhmästä, hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen St1-energiayhtiöstä ja pääsihteeri Tuuli Kaskinen Climate Leadership Coalition -ilmastobisnesverkostosta. Kaikki puhujat painottivat, että ilmaston ja luonnon huomioiminen on keskeinen osa menestyvää liiketoimintaa nyt ja jatkossa.

Porvoon Jukolan Viestin suojelijanakin toimivan Anttosen mukaan Suomen pitäisi viedä metsäosaamistaan rohkeasti maailmalle.

– Jotta ilmaston lämpenemistä pystytään hillitsemään, pitäisi Saharan kokoinen alue metsittää mahdollisimman nopeasti. Metsiä hoidetaan Pohjoismaissa erittäin hyvin ja tätä tietotaitoa on nyt vietävä muihinkin maihin. Kunnianhimomme pitää ulottua maamme rajojen ulkopuolelle.

Anttonen painotti myös sitä, että korkeasti koulutettuna kansana Suomen velvollisuus on innovoida teknologioita, joilla edistetään ilmaston hyvinvointia.

– Euroopan unioni katsoo ilmastoa liian suppeasti omasta näkökulmastaan. Euroopan osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 8–9 prosenttia. Euroopan pitää siksi pyrkiä vaikuttamaan myös muun maailman päästöjen vähentämiseen. Vahva regulaatio edistää, ja jopa pakottaa, uuden teknologian käyttöönottoon, joten regulaatiota tarvitaan ehdottomasti jatkossakin.

Jukolan Viestiin jo 44. kertaa suunnistajana osallistuva Timo Ritakallio näkee yritysrahoittajilla olevan iso rooli luonnon hyvinvoinnin huomioivan yritystoiminnan edistämisessä.

– Hyvinvoiva luonto ja luonnon rikas monimuotoisuus luovat pohjan kestävälle taloudelle. Yli puolet maailman kansantuotteesta on tällä hetkellä riippuvaista luonnosta ja sen palveluista. Ei olekaan mitenkään yhdentekevää, miten yritykset hoitavat suhdettaan luontoon, Ritakallio painotti.

– Toivomme julkiselta vallalta aktiivisempaa tukea vihreän siirtymän edistämiseen, sillä vihreä siirtymä vaatii yrityksiltä merkittäviä investointeja.

Tuuli Kaskinen korosti, että vihreän kasvun liiketoimintamahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat kuin kustannukset.

– Jokaisella teollisuudenalalla on mahdollisuuksia vihreään siirtymään ja tähän haluamme kaikkia yrityksiä kannustaa. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat todella vakavia asioita, eikä nykyisenlainen elämänmuoto voi mitenkään jatkua.

Kaskisen mukaan 3–4 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta pitäisi käyttää ilmastonmuutoksen torjuntaan, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä.

Alustuspuheenvuorojen jälkeen pienempiin ryhmiin jakautuneet osanottajat suuntasivat metsärasteille syventämään keskusteluja vastuullisuuden, kestävyyden ja kiertotalouden myönteisistä vaikutuksista yritystoimintaan.

Teksti: Markku Pulkkinen