Skogsarenan var Jukolakavlens inledande evenemang

Diskussionsforumet Skogsarenan arrangerades för första gången dagen före Jukola. Över 150 av kolsmarta Porvoo Borgå Jukolas samarbetspartner deltog i Skogsarenan.

Inledningar om Skogsarenans tema, grön omställning, hölls av chefdirektör Timo Ritakallio från OP Gruppen, styrelseordförande Mika Anttonen från energibolaget St1 och generalsekreterare Tuuli Kaskinen från klimataffärsnätverket Climate Leadership Coalition. Alla talare betonade att hänsyn till klimatet och miljön är en central del av framgångsrik affärsverksamhet nu och i framtiden.

Mika Anttonen, som även är beskyddare för Jukolakavlen i Borgå, säger att Finland djärvt borde föra ut sitt skogskunnande i världen.

– För att vi ska kunna bromsa klimatuppvärmningen borde ett område stort som Sahara beskogas så snabbt som möjligt. Skogsvården i Norden är på en mycket hög nivå och denna kunskap bör nu exporteras till andra länder. Vår ambition måste sträcka sig utanför vårt lands gränser.

Anttonen framhöll även det att som ett högt utbildat folk är det Finlands plikt att innovera teknologier som främjar klimatets välmående.

– Europeiska unionen betraktar klimatet alltför snävt ur sin egen synvinkel. Europas andel av världens koldioxidutsläpp utgör 8–9 procent. Europa borde därför försöka påverka minskningen av utsläpp också annanstans i världen. En stark reglering främjar, rentav tvingar, ibruktagning av ny teknologi, så reglering behövs absolut även framöver.

Timo Ritakallio, som deltar för 44:e gången som orienterare i Jukolakavlen, anser att företagsfinansiärer har en stor roll i att främja affärsverksamhet som tar hänsyn till naturens välmående.

– En välmående natur och en stor biologisk mångfald utgör bas för en hållbar ekonomi. Över hälften av världens BNP är för närvarande beroende av naturen och dess tjänster. Det är inte alls egalt hur företag sköter sitt förhållande till naturen, underströk Ritakallio.

– Vi hoppas på aktivare stöd av den offentliga makten för att främja grön omställning, för den kräver avsevärda investeringar av företagen.

Tuuli Kaskinen betonade att affärsmöjligheterna inom grön tillväxt är betydligt större än kostnaderna.

– Varje bransch har möjligheter till grön omställning och vi vill sporra alla företag till det. Klimatförändringen och artförlusten är mycket allvarliga problem, och vår nuvarande livsform kan absolut inte fortsätta.

Enligt Kaskinen borde 3–4 procent av världens BNP användas till att bekämpa klimatförändringen, för att klimatuppvärmningen ska kunna stoppas.

Efter inledningarna delade deltagarna in sig i mindre grupper som styrde kosan mot skogskontroller för att fördjupa diskussionerna om vilken positiv inverkan ansvarsfullhet, hållbarhet och cirkulär ekonomi har på affärsverksamhet.

Text: Markku Pulkkinen