Oikeat välineet tekevät lajista mielekkäämpää

Suunnistuskengät

Teksti ja kuvat: Virpi Tynkkynen

Suunnistaminen on erittäin edullinen laji. Oikeastaan ainoa hankinta, minkä harrastuksen aloittamiseen tarvitset, on kompassi. Kartan saat ostettua suunnistustapahtumista, ja sieltä saattaa saada kompassinkin lainaan.

Jos kuitenkin haluat sijoittaa harrastukseesi, niin tietenkin lajiin vartavasten suunnitellut vaatteet, asusteet ja välineet tekevät harrastamisesta mielekkäämpää. Ja jos hankit välineet, niin niiden hoitamiseen kannattaa myös käyttää aikaa, jotta ne pysyvät kunnossa ja toimivat. Listaamme tähän varusteet siinä järjestyksessä, jossa niiden hankkimista kannattaa harkita. Ja kerromme myös, kuinka niitä tulisi hoitaa. Asiantuntijana juttuun on haastateltu Maaret Palamaata, Suunnistajan Kauppa, Helsinki.

Kompassi on kaikkein tärkein

Kun koko laji perustuu siihen, että löydät metsästä karttaan merkityt rastit, kompassi on lähes välttämätön. Sijoituksena se ei ole kovin kallis. Halvimmilaan sen saa muutamalla kympillä ja kalleimmatkin jäävät alle sadan euron. Hintaeroa eri kompassien välille tuovat valmistaja, neulan nopeus ja vakaus ja ulkonäkö. Oikean suunnan kyllä näyttävät halvatkin kompassit, mutta hitaammin ja heiluvammin kuin laadukkaamat kompassit.

Maaret Palamaan mukaan kompassia ei tarvitse erikseen hoitaa. Sitä ei saa pitää lähellä magneetteja, esimerkiksi ihan kotistereoiden läheisyydessä. Myös metsässä, jos kompassia käyttää samassa kädessä kuin kelloa, kompassin neula saattaa häiriintyä.

Kompassi

Kompassi ei ole kallis sijoitus, sen saa muutamalla kymmenellä eurolla.

Suunnistuskenkä tuo turvallisuuttaa

Seuraavaksi hankintalistalle kannattaa lisätä suunnistuskengät. Niiden hankintahinta onkin jo hieman merkittävämpi, noin 150 – 200 euroa. Perinteiset lenkkikengät ovat kallioilla ja poluilla liukkaat. Suunnituskengät tarjoavat pitoa. Lisäksi ne eivät kerää vettä itsessään kastuessaan. Ne ovat muotoitu tiukasti jalkaan istuvaksi ja niissä ei ole vaimennusta niin kuin lenkkikengissä.
Perinteisessä suunnistuskengässä on pohjassa metalliset nastat. Nykyään käytetään myös paljon kumisilla nappuloilla varustettuja, ns. polkujuoksukenkiä.

Kun on käyttänyt rahaa arvokkaisiin kenkiin, niitä kannattaa muistaa myös hoitaa. Tärkein hoito on ottaa kengät sunnistuksen jälkeen kuivumaan huoneenlämpöön tai ulos kuistille. Jalkineita ei saa kosteina säilyttää suljetussa laukussa. Kenkiä voi pestä kevyesti käsin mutta niitä ei kannata laittaa pesukoneeseen.

Suunnistuskenkien hoito-ohjeet:

  • Avaa kengien nauhoitus
  • Voit huuhdella kengät kevyesti ennen kuin laitat ne kuivumaan – käytä kädenlämpöistä vettä ja mietoa pesuainetta
  • Älä pese kenkiäsi pesukoneessa
  • Kuivaa kengät huoneenlämmössä tai ulkona – vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta tai lämmittimiä, kuten patteria
Suunnistuskenkiä rivissä

Perinteisessä suunnistuskengässä on pohjassa metalliset nastat. Nykyään käytetään myös  kumisilla nappuloilla varustettuja, ns. polkujuoksukenkiä.

Emitillä leimataan rasti löytyneeksi

Nykyään ilta– ja harrasterasteillakin radan suorittaminen todennettaan elektronisella leimausjärjestelmällä eli Emit-kilpailukortilla. Se maksaa noin 80 – 90 euroa. Monesti suunnistustapahtumissa on mahdollista vuokrata emit, mutta jossain vaiheessa oma emit tulee ajankohtaiseksi.
Se ei vaadi erityistä hoitoa ja sen voi unohtaa suunnistuskassiin talven ajaksi. Emitin kestoikä on noin kymmenen vuotta, hoidettuna tai ilman.

Emit

Emit on elektroninen leimausjärjestelmä radan suorittamisen todentamiseen.

Suunnistusvaatteet koostuvat paidasta ja housuista

Suunnistushousut ja -paidat on valmistettu teknisestä materiaalista. Se hengittää ja pysyy märkänäkin kevyenä. Materiaali on kestävää eikä repeydy helposti, vaikka oksat raapisivat. Suunnistusvaatteet kuivuivat nopeasti. Ne ovat yleensä leikkaukseltaan löysiä, joten ne eivät hikoilluta kuumassa kesäillassa.
Suunnistushousujen hinta on noin 40 euroa ja suunnistuspaitojen hinnat noin 50 euroa.
Niitä hoidetaan kuten muitakin urheiluvaatteita. Pestään maksimissaan 40 asteessa, ei kuivata kuivausrummussa eikä pidetä suunnistuskassissa kosteina ja hikisinä vaan otetaan ne kotiin tulessa tuulettumaan.

Suunnistuspaitoja

Suunnistushousut ja -paidat on valmistettu teknisestä materiaalista.

Otsalampuissa pääsee hifistelemään

Jos kuitenkin tilillä on ylimääräistä rahaa ja haluaa kavereille sillä leuhkia, niin suunnituksessakin löytyy väline, johon saa uppoamaan rahaa. Nimittäin otsalamput. Kesäkuussakin yöllä metsässä on sen verran hämärää, että otsalamppua tarvitsee näkeäkseen kartan merkit.

Otsalampuissa on isoja hintahaitareita. Muutamlla kympillä saa halvimmillaan otsalampun, mutta lamppuihin saa upotettua myös lähemmäksi tuhat euroa. Hintaeroa selittää valotehon ja akun suuruus. Mitä tehokkaampi valo, sitä tehokkaampaa akkua tarvitaan.

Otsalamppua ei myöskään voi kauheasti hoitaa. Sitä täytyy kuitenkin muistaa ladata myös talvikuukausina, sillä jos akkua on pitkään lataamatta, se saattaa lopettaa toimitansa.

Suunnistuslamput

Kesäkuussakin yöllä metsässä on sen verran hämärää, että otsalamppua tarvitsee näkeäkseen kartan merkit.