Rätt utrustning gör orientering mer meningsfullt

Suunnistuskengät

Text och bild: Virpi Tynkkynen

Orientering är en mycket förmånlig sport. Egentligen är det bara en kompass du behöver köpa. Kartan kan du köpa vid orienteringsevenemanget, där kan du till och med låna en kompass också.

Om du vill satsa på din hobby, så finns det naturligtvis kläder och utrustning ämnade speciellt för sporten som göra din hobby mer meningsfull. Köper du utrustning är det också värt att ta sig tid att ta hand om den så att den hålls i gott skick. Här listar vi utrustning i den ordning som det är värt att skaffa den. Vi berättar också hur du tar hand om den. Maaret Palamaata, Suunnistajan Kauppa, Helsingfors, har intervjuats som expert för berättelsen.

Kompassen är allra viktigast

När hela sporten går ut på att hitta kontroller i skogen som är utmärkta på kartan, är en kompass nästan oumbärlig. Som investering är det inte särskilt dyrt. Som billigast kan du få den för några tior, och även den dyraste är under hundra euro. Prisskillnaderna beror på tillverkaren, nålens hastighet och stabilitet samt utseendet. Även billiga kompasser visar rätt riktning, men långsammare och vingligare än kompasser av högre kvalitet.

Enligt Maaret Palamaa behöver kompassen inte egentligen skötas. Den får inte förvaras nära magneter, till exempel precis bredvid hemstereoapparater. Även i skogen, om kompassen används i samma hand som klockan, kan kompassens nål störas.

Kompassi

Kompassen kan du få den för några tior, och även den dyraste är under hundra euro.

Orienteringsskor ger trygghet

Därefter bör du lägga orienteringsskor på inköpslistan.Orienteringsskor är redan lite större investering, runt 150 – 200 euro. Traditionella löpskor är hala på stenar och stigar. Orienteringskor fäster bättre. Dessutom drar de inte åt sig vatten när de blir blöta. De är formade för att sitta tätt på foten och har inte dämpning som löpskor.

Traditionella orienteringsskor har metalldubbar. Numera finns det även en hel del sådana med gummiknappar, sk stiglöpningsskor.

När du har lagt ut pengar på värdefulla skor bör du också komma ihåg att ta hand om dem. Efter att du använt dem är det viktigt att torkar skorna i rumstemperatur eller ute t.ex. på verandan. Skorna får inte förvaras våta i en stängd påse. Du kan tvätta skorna lätt för hand, men du bör inte lägga dem I tvättmaskinen.

orienteering skoer

Traditionella orienteringsskor har metalldubbar. Numera finns det även en hel del sådana med gummiknappar, sk stiglöpningsskor.

Skötselråd för orienteringsskor:

  • Knyt upp dina skor
  • Du kan skölja skorna lätt innan du lägger dem på tork – använd ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel
  • Tvätta inte skorna i tvättmaskinen
  • Torka skorna i rumstemperatur eller utomhus – undvik dock direkt solljus eller värmare

Med Emit stämplar du vid kontrollen

Även vid kvälls- och motionsorienteringar, verifieras banans slutförande med ett elektroniskt stämplingssystem, det vill säga Emit-tävlingskortet. Det kostar runt 80 – 90 euro. På manga orienteringsevenemang är det möjligt att hyra emit, i något skede blir det aktuellt att skaffa sig en egenemit.

Den kräver ingen speciell skötsel och du kan glömma den i din orienteringsväska över vintern. Emitens livslängd är cirka tio år, med eller utan underhåll.

Med Emit stämplar du vid kontrollen

Orienteringskläder består av en blus och byxor

Orienteringkläder är gjorda av tekniskt material. Det andas och förblir lätt även när det är blött. Materialet är slitstarkt och slits inte lätt, även om grenarna repar det. Orienteringskläder torkar snabbt. De är vanligtvis löst skurna, så de svettas inte en varm sommarkväll. Priset på orienteringsbyxor ligger runt 40 euro och på orienteringsblusar runt 50 euro.

De underhålls som andra sportkläder. Tvätta dem i max 40 grader, torka dem inte i torktumlaren. Förvara dem inte blöta och svettiga i orienteringspåsen, ta ut dem och vädras när du kommer hem.

Orienteringkläder är gjorda av tekniskt material.

Med pannlampan kan du briljera

Om du har extra pengar på ditt konto och vill visa upp dig för dina vänner finns det också inom orienteringen utrustning som kostar, nämligen pannlampor. Även i juni är det så mörkt i skogen på natten och man behöver en pannlampa för att se karttecknen.

Det är stora prisskillnader i pannlamporna.För några tior får du den billigaste pannlampan, men du kan också lägga närmare tusen euro på en lampa. Skillnaden i pris förklaras av storleken på ljuseffekten och batteriet. Ju starkare ljus, desto kraftigare batteri behövs.

Pannlampan har inga egentliga skötselråd. Du måste dock komma ihåg att ladda den även under vintermånaderna, för om batteriet inte laddas under en längre tid kan det sluta fungera.

Suunnistuslamput

Även i juni är det så mörkt i skogen på natten och man behöver en pannlampa för att se karttecknen.