Talkooruokalassa kova paine

Talkooruokalassa kiehuu – kirjaimellisesti. Ulla Lundqvist johtaa maanpuolustusyhdistyksen MPK-kurssia, jolta osallistuu keittiötalkoolaisia Jukolaan. Ulla vastaa siitä, että ruoan lämmittäminen sujuu ongelmitta.

Ruokaa on varattu yksi annos henkilöä ja työvuoroa kohden. Joten jos tekee pitkää päivää ja useampaa vuoroa, voi saada jopa kolme lämmintä ateriaa päivässä. Lauantaina tarjolla oli riisipuuroa aamiaiseksi, lounaaksi jauhelihakeittoa, kasvisvaihtoehtona vihanneskiusausta. Illalla ruokalistalla oli kanapastaa.

Ulla lämmittää vettä puolustusvoiminen suurissa Teuva-keittimissä ja sujauttaa veteen 3–8 pussia ruokaa. Ruoka lämpiää noin 20 minuuttia ja siirretään sitten isoihin termosastioihin, joista ruoka tarjoillaan 1 500 talkoolaiselle. Yhteensä ruoka-annoksia on varattu 5 000 kappaletta.

Ullan ja hänen porukkansa lisäksi vuorossa on noin 12 henkeä huolehtimassa talkoolaisten muonituksesta. Ateriaan kuuluu ruoka-annoksen lisäksi leipä, juoma ja kahvi.

–    Ajoittain on ollut jonoja ja emme ole ehtineet tarjoilla lämmintä ruokaa ihan tarvittavaan tahtiin, mutta ruokaa riittää kaikille, kunhan malttaa hieman odottaa. Ketään ei jätetä nälkäiseksi, Ulla vakuuttaa.

Teksti ja kuva: Jeanette Harf