Högtryck på talkobespisningen

Det bokstavligen kokar om talkobespisningen. Vi fick en pratstund med Ulla Lundqvist, kursledare för den grupp av frivilliga som deltar från försvarsutbildningsföreningen. Ulla ansvarar för att uppvärmningen av maten fungerar enligt bästa förmåga.

Det har reserverats en matportion per person per arbetspass. Så har man en lång dag med flera arbetspass kan man få upp till tre varma mål mat per dag. Under lördagen serverades till frukost risgrynsgröt, till lunch köttfärssoppa och som vegetariskt alternativ grönsaksfrestelse. Till kvällen var det kycklingpasta som stod på menyn.

Ulla värmer upp vatten i stora cisterner som kommit från försvarsmakten, och i det varma vattnet åker 3-8 påsar med mat. Sedan ligger de och sjuder i cirka 20 minuter innan de plockas upp och flyttas över i stora termoskärl. Därifrån serveras maten till de 1500 talkoarbetarna. Totalt har det reserverats över 5000 portioner mat.

Förutom Ulla och hennes gäng är det kring 12 personer per arbetspass som ser till att talkoarbetarna får mat, bröd, dryck och kaffe för den som vill ha.

–  Ibland har det uppstått köer, och vi har inte hunnit leverera varm mat i den takt vi skulle behövt, men maten räcker till alla. Ingen behöver gå hungrig, försäkrar Ulla.

Text och bild: Jeanette Harf