BAILAMAMAT: “Parhaiten itsensä myynyt valitaan”

Bailamama organisoi virtsankarkailua ennaltaehkäisevää valtakunnallista kampanjaa “Pysy tiukkana” ja järjestää tähän liittyen ilmaisia “Venus kuntoon” lantionpohjalihasten workshoppeja ympäri Suomen. Workshop-kiertue päättyy Lahti–Hollola Jukolan Venlojen viestiin, jossa Bailamamalla on kaksi joukkuetta. Joukkue esimerkiksi viime vuoden Joensuu-Jukolan kokoonpanossaan (yläkuva) – mukana muun muassa Liisa Anttila ja Mervi Pesu – on urheilullisestikin parhaimmillaan tasokas, mutta hommaa tehdään silti hymy huulilla.

Lahti–Hollola Jukolan viestintä tavoitti Bailamamojen keulanaisen Maija Kiljusen kertomaan tarkemmin, mistä kampanjassa on kyse ja mikä Venlojen viestissä saa bailamamojen suut hymyyn.

1) Mikä Venlojen viestissä viehättää? Onko aikaisemmilta vuosilta mieleenpainuneita kokemuksia?

– Venlojen viesti on upea tapahtumana. Parasta, että siihen voi osallistua vaikka huippukunto olisi kuinka kateissa. Mahtavinta Venlojen viestissä on lähteä hyvällä huumorilla varustetulla porukalla juoksemaan. Meistä jokainen on vuosien saatossa aiemmin osallistunut Venlojen viestiin omissa seuroissaan, mutta jokaisella on ollut erilaisia elämäntilanteita tässä välissä jolloin suunnistus on ollut tauolla. Kaikkia poltteli kovasti lähteä juoksemaan Venloihin, mutta koska suunnistuksesta oli ollut taukoa niin varsinaista seura- tms. joukkuetta ei ollut olemassa. Olemme Bailamaman joukkueella olleet mukana neljänä vuotena erilaisilla kokoonpanoilla… milloin kukakin ollut raskaana tai muuten telakalla. Siksi mamat ovat vaihtuneet.

– Viime vuonna kävi juuri ennen venlojen viestiä köpelösti, kun joukkueen aloittaja katkaisi akillesjänteensä ja toinen osallistuja sairastui. Löysimme varanaisen sattumalta vaunulenkiltä Pyynikiltä, joka paljastui entiseksi maajoukkuetammaksi. Vaunulenkkeilijä oli äitiyslomalla ja oli enemmän treenannut lantionpohjalihaksia hiekkalaatikon reunalla kuin kilpaillut. Lähdimme sijalta 462 matkaan. Ensimmäisellä väliaikarastilla olimme sijalla 8. Tämä vaunulenkkeilijä olikin laittanut vähän rivakammin tossua toisen eteen ja tulikin sitten lopulta  vaihdossa numerolla 23. Näytti lantionpohjalihastreeneistä hiekkalaatikon reunalla olleen hyötyä 😉 Myös toinen varatammamme oli entisessä elämässään kovaa laukannut huippusuunnistaja, joka tosin oli silloin enemmän käynyt kolmen lapsen harrastuksissa juoksemassa kuin kilpaillut. Hyvin kuitenkin lapset juoksuttaneet ja kunto pysynyt yllä, hän tuli vaihdossa sijalla 24. Tämä oli kyllä joukkueen mieleenpainuvin aloitus 🙂

Viime vuonna oli niin mahtava meininki päällä koko viestin, että tänä vuonna meillä on ilmoitettu kaksi joukkuetta! Näissä joukkueissa ei ole suorituspaineita, tärkein tavoite on pitää hauskaa ja nauttia tästä mahtavasta lajista. Toki siellä voi vanha kilpailijasielu syttyä viestin lomassa 🙂

Yhteiset skumppahetket kuuluvat bailamamojen ohjelmaan jo joukkueen valintaprosessia pohjustettaessa.

2) Miten tapahtumaan valmistaudutte ja miten joukkueiden valintaprosessi suoritetaan?

– Joukkueen valintaprosessi onkin mielenkiintoinen. Aluksi selvitetään, että onko joku raskaana tai muuten lepotilassa. Tämä selviää helposti yhteisellä skumppahetkellä. Päivän kuntoa selvitetään yhteisillä kimppalenkeillä, näillä pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Lenkeillä tehdään aina myös lantionpohjalihastreeniä, jotta koko joukkue pysyy tiukkana. Jos joku pystyy aloittamaan lauseen: Mä en ole koskaan juossut X osuutta, niin silloin hän saa sen osuuden. Muuten osuudet kiertää. Kunnolla ei niinkään ole tekemistä osuusvalinnoissa, parhaiten itsensä myynyt valitaan!

3) Osallistutteko porukalla muihin vastaaviin tapahtumiin ja miten luonnehtisit Jukolaa ja Venlojen viestiä näihin verrattuna?

– Osallistumme porukalla vain Venlojen viestiin. Emme oikeastaan ehdi osallistumaan muihin, koska alamme aina Venlojen viestin jälkeen jo valmistautumaan seuraavan vuoden viestiin ja hiomaan taktiikkaa sitä varten. Tämä on niin loistotapahtuma!

4) Mitä muuta aiotte tehdä kisapaikalla tai kisapaikkakunnilla kuin kilpailla?

– Bailamama-joukkueen tarkoitus on viedä myös Pysy tiukkana virtsankarkailua ennaltaehkäisevän -kampanjan sanomaa eteenpäin. Siksi Lappeenrannan Jukolassa kiinnitimme yhden yön aikana kaikkiin bajamajoihin punaiset vilkkuvalot. Pysy tiukkana -haasteessa on tarkoitus harjoittaa lantionpohjalihaksia aina punaisen valon palaessa. Näin aktivoimme myös kanssasisaria ja -veljiä.

– Koko joukkue on aika kova shoppailemaan eli todennäköisesti tänäkin vuonna mamat löytää ostosteltoista kiertämässä hyviä tarjouksia. Yhtenä vuonna koko muu joukkue oli shoppailemassa, kun ankkuri tuli maaliin.

Yksi maastossa, muut shoppailemassa? Näinkin on joskus käynyt.

5) Missä kaikkialla Venus kuntoon -kiertue tänä vuonna vielä vierailee ja miksi teitä kannattaa tulla kuulemaan?

– Venus kuntoon -kiertue on tänä keväänä jo vieraillut yli 30 eri paikkakunnalla. Vielä on paikkakuntia jäljellä ennen Venlojen viestiä. Järjestämme myös verkon kautta workshopin eli siihen pystyy osallistumaan ihan mistäpäin Suomea tahansa. Ja nämä ovat kaikki ilmaisia tapahtumia. Venus kuntoon -workshopissa opettelemme löytämään ja harjoittamaan lantionpohjalihaksia, jotka ovat suunnistajillekkin erittäin tärkeä lihasryhmä harjoittaa. Lantiosta se voima lähtee!

6) Terveyden edistäminen liittyy sekä suunnistukseen että teidän toimintaanne. Minkälaisia kokemuksia teillä on siitä, minkälainen viesti uppoaa parhaiten kuulijaan tai kokijaan?

– Me puhumme paljon alapääasioista, niin usein huumori toimii silloin parhaiten 😉 Meidän ongelmana lantionpohjalihasten kanssa on, että nämä lihakset eivät näy päällepäin. Kukaan ei pysty ulkoapäin sanomaan, että onpa lihaksesi hyvässä kunnossa kun noin pullistelee. Tästä syystä harjoittelu usein unohtuu. Siksi yhdistimme treenit punaiseen valoon, jotta lantionpohjan harjoittaminen ehdollistuisi aivoihin. Punainen valo – Pysy tiukkana!

7) Lantionpohjalihasten vahvistaminen kuuluu ohjelmaanne, voisiko tämän kytkeä jotenkin osaksi Venlojen viestiin valmistautumista?

– Lantionpohjalihastreenin pystyy yhdistämään aivan loistavasti suunnistukseen. Aina kun näkee rastilipun niin tekee samalla lantionpohjalihas jännityksen niin johan alakertakin harjoittuu ihan huomaamatta. Nyt kannattaakin ehdottomasti ottaa Pysy tiukkana lantionpohjalihasten treenihaaste vastaan www.pysytiukkana.fi -sivuilla! Kaikille haasteen vastaanottajille lähetetään sähköpostitse vielä tarkemmat ohjeet näiden tärkeiden lihasten harjoittamiseen.

Juha Reinikainen