Maailman suurimman viestisuunnistustapahtuman kilpailukeskuksen rakentaminen vaatii vuosien suunnittelun. Lahti–Hollola Jukolaan, joka on 70. Jukolan viesti ja 41. Venlojen viesti, odotetaan ennätysmäärää osallistujia. Lahden läheisyys ja sijainti keskellä Etelä-Suomea antavat lupaa odottaa Hälvälään kisaviikonvaihteessa myös runsaasti katsojia. Kilpailukeskus ja liikennöinti kilpailukeskukseen suunnitellaan paitsi toimivuuden, myös ympäristön ehdoilla.
– Ensimmäiset hahmotelmat kilpailukeskuksesta tehtiin jo hakuvaiheessa, kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen olemme tehneet useamman erilaisen suunnitelman, joissa kilpailukeskuksen rakenteita on pyöritelty alueen eri osiin. Pikkuhiljaa on suunnitelma saatu nykyiseen malliin, joka tosin sekään ei ole vielä todennäköisesti ole lopullinen, kertoo suunnittelusta yhdessä kilpailun teknisen johtajan Tauno Haapasaaren kanssa vastannut tapahtuman kenttä- ja huoltopäällikkö Ismo Ojala.
Jukolan Viestin järjestäminen perustuu aina myös paikallisten maanomistajien suopeuteen, operoihan suunnistusväki ”vierailla mailla”. Hollola on urheilumyönteistä seutua – sen osoittaa sekin, että Jukolan viesti järjestetään Hälvälässä entisen lentokentän maastoissa nyt peräti kolmatta kertaa.
– Hakkuusuunnitelmat kilpailukeskusaluetta varten tehtiin kesällä 2015. Kun vuoden 1987 Jukolassa koko lentokenttäalue oli avointa, nyt se oli suunnittelun alkaessa pääosin metsittynyttä. Alueen hakkuissa on huomioitu niin metsänhoidolliset kuin Puolustusvoimien tarpeet ja sopeutettu sitten niihin meidän tarpeet. Yhteistyö Puolustusvoimien ja Metsähallituksen kanssa onkin sujunut erinomaisesti, kehuu Ismo Ojala.
– Kisakeskuksen suunnittelu on tehtävä niin, että kaikki on riittävän tiivistä ja silti täytyy huomioida, että toimimme luonnon keskellä ja sekä Metsähallituksen että Puolustusvoimien alueella, kiteyttää Ojala.
Kilpailukeskuksen toiminnot sijoittuvatkin kompaktisti melko suppealle alueelle. Muun muassa teltta-alueistakin melko paljon tulee sijaitsemaan alle 500 metrin sisällä vaihto-alueen sisäänkäynnistä ja loputkin sijoittuvat pisimmillään alle kilometrin säteelle.
Etuinaan järjestäjillä on kilpailukeskuksen maapohjan kovuus ja tasaisuus. Tasaisuuden haittapuolena voidaan pitää, ettei luonnollista maaston muodostamaa katsomoa ole käytettävissä. Metsänhoidon lisäksi ympäristöystävällisyyden vaatimuksia puolestaan on lisännyt se, että kilpailukeskus sijaitsee pohjavesialueella.
– Suunnittelutyön aikana onkin käyty keskusteluja myös ympäristöviranomaisten kanssa erityisesti vesi- ja jätevesihuollon järjestelyiden osalta, Ojala kertoo.
Käyttövesi kilpailukeskukseen saadaan Kirkkotien varressa kulkevan kunnan vesijohdon liittymän kautta. Jätevedet on suunniteltu johdettavaksi kunnalliseen viemäriverkostoon. Vesihuollon järjestelyt eliminoivat siis pois mittavan säiliöautorallin, mihin joissain Jukoloissa on jouduttu turvautumaan.
– Kilpailukeskuksessa tarvittavan sähkön saamme myös Kirkkotien varrella olevan muuntajan kautta. Jossain määrin pystymme myös hyödyntämään Puolustusvoimien sähköverkkoa, mutta lentokentän puolelle joudumme rakentamaan myös tilapäisen sähkö- ja tietoliikenneverkon sekä valaistusta, sanoo Ojala.
Lahti–Hollola Jukolan kilpailukeskus suunnitellaan sekä pysäköinti- ja majoitusalueiden mitoitus tehdään ennätyksellisen kävijämäärän mukaan. Eri toiminnot suunnitellaan ja toteutetaan sen mukaan, että ne mahdollistavat jopa 20.000 kilpailijan osallistumisen ja yhteensä lähes 50.000 ihmisen vierailun alueella Jukola viikonlopun aikana.
– Onneksi minulla on eri toimintojen vetäjinä erittäin osaavia ja innokkaita ihmisiä, jotka ovat tehneet yksityiskohtien suunnittelua todella hienosti, Ojala kehuu teamiaan.
Tapahtumaa seuraamaan tuleville taataan pääsy bussilla suoraan kilpailukeskuksen ytimeen. Lahden matkakeskuksen ja kilpailukeskuksen välille järjestetään bussikuljetuksia, ja niiden kyytiin voi hypätä reitin varreltakin vaikka Hollolan kuntakeskuksesta. Polkupyörä on myös hyvä liikkumisväline lähialueilta tuleville. Joukkoliikenne on huomioitu myös muun muassa ulkomaisten joukkueiden yhteiskuljetuksin.
Yksityisautoilla tapahtumaan tuleville on tarjolla maksullinen pysäköinti Jukolan perinteisissä peltoparkeissa. Pysäköintipaikka kannattaa varata ja maksaa etukäteen.
– Peltoparkeista on keskimäärin 1–2 kilometrin kävelymatka kilpailukeskukseen, sanoo Ismo Ojala.
Hälvälän alueelle rakentuu Jukola viikonlopun ajaksi oikea telttakylä. Alueelle pystytetään noin 400 puolijoukkuetelttaa ja noin 250 tuulisuojaa. Kauniiseen kangasmaastoon merkitään noin 1.500 telttapaikkaa joissa kilpailijat sekä kannustusjoukot voivat majoittua omissa teltoissaan.
Alueella on tehty toistaiseksi vasta metsänhoidollisia töitä, kaadettu puita ja korjattu risuja sekä tuulenkaatoja pois. Vielä tämän kesän ja syksyn aikana alueella tehdään maapohjan tasaustöitä, sähköpylväiden pystytystä sekä merkitään telttapaikat maastoon. Syksyllä jatkuvat myös risutalkoot erityisesti teltta-alueilla.
Muilta osin kilpailukeskus rakennetaan ensi vuoden touko–kesäkuun aikana. Kaikki halukkaat toivotetaan tervetulleeksi mukaan niin risutalkoisiin kuin ensi kevään rakennustalkoisiin ja väkeä tarvitaan tietysti myös aikanaan kilpailun jälkeen rakenteiden purkamiseen.
Tapahtumaa seuraamaan tuleville on tarjolla Juhla-Jukolan statuksen mukaista ohjelma, kuten Puolustusvoimista tapahtumaa tukevan joukko-osaston Panssariprikaatin esittelyalue ja Jukolan sekä Venlojen Viestin historiaa kuvaava näyttely.
Hälvälän suunnalla kisaviikonvaihteessa ja kisaviikonvaihteen alla liikennöivien on hyvä muistaa, että lähialueen keskeiset tiet kuten kilpailukeskuksen läpi kulkeva Kirkkotie suljetaan tapahtuman ajaksi liikenteeltä.
Teksti: Juha Reinikainen
Kisakeskuksen alustava karttapiirros: Johanna Sivenius