Kenraali Jarmo Lindberg Jukolan suojelijaksi

Jukolan perinteiden mukaisesti suojelijan kutsumiseen osallistui seitsemän henkilöä järjestävistä seuroista, Kaukametsäläiset ry:stä, Suunnistusliitosta ja päätukijan Puolustusvoimien edustaja. Kuvassa vasemmalta
Mika Ilomäki Suunnistusliitto toiminnanjohtaja
Tapio Irri Lahden Suunnistajat -37 pj
Henri Rauhamäki Hollolan Urheilijat -46 pj
Kenraali Jarmo Lindberg
Tuula Tjäder Jukolan pääsihteeri
Jorma Aherto Jukolan kilpailunjohtaja
Juhani Sihvonen Kaukametsäläiset ry:n pj
Puolustusvoimien edustaja kontra-amiraali Timo Junttila.

70.Jukola järjestetään Hollolan Hälvälässä kilpailukeskuksen sijoittuessa Puolustusvoimien harjoitusalueelle vanhalle sotilaslentokentälle. Siksi on luontevaa, että itsenäisen Suomen Puolustusvoimien täyttäessä 100 vuotta me Jukolan järjestäjät olemme halunneet kutsua Puolustusvoimien komentajan Jukolamme suojelijaksi.

Puolustusvoimat ovat olleet mukana alusta asti, ensin jokaisesta tapahtumasta erikseen sopien ja noin 10 vuoden ajan puitesopimuksen perusteella Jukolan päätukijana. Puitesopimus mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun niin Jukolan kuin myös tukijan näkökulmasta. Puolustusvoimien merkitys tukijana on kasvanut tietoteknisen osaamisen merkityksen lisääntyessä. Vuosien saatossa Puolustusvoimat ovat osoittaneet luotettavuutensa osaavana kumppanina.

Urheilu on ollut kautta Puolustusvoimien historian tärkeässä roolissa sotilaallista kuntoa ja yhteishenkeä luotaessa. Evl FT Juha Mälkki käytti sotiamme edeltäneen ajan yhteisöllisyyttä käsitelleessä tutkimuksessaan ilmaisua ”urheilu on ollut sokkanaula, joka on liittänyt sotilaat yhteen”. Jukolan valikoituminen tärkeäksi yhteistyökumppaniksi ei ole sattumaa. Jukolan myötä Puolustusvoimat on saanut myönteistä julkisuutta loistavan brändin omaavan ja kansalaisia liikuttavan tapahtuman tukijan. Jukola on selkeästi Suomen suurin aikuisten harrasteliikuntatapahtuma, joka kannustaa ihmisiä huolehtimaan kunnostaan. Moni yritys on toiminut Puolustusvoimien tapaan ja ottanut Jukolan TYHY-liikuntansa ohjelmistoon. Puolustusvoimista osallistuu vuosittain Jukolaan noin 50 joukkuetta. Runsas joukkuemäärä urheilullisesti haastavaan tapahtumaan kertoo yhteistyön onnistumisesta. Toisaalta se kertoo henkilöstön halusta ylläpitää maastossa liikkumisen taitoa, joka on kuulunut aina sotilaiden perustaitoihin.

Jukolan viesteillä on ollut suojelija vuodesta 1957 alkaen. Kuudenkymmenen vuoden kuluessa Puolustusvoimien komentaja on toiminut suojelijana kolme kertaa.